Spisovatel Žáček v ráži: Zeman se neustále vysmívá 70 procentům voličů, kteří ho nevolili. Kdyby se senátorům podařilo zbavit zemi toho zlého starce...

23.02.2019 8:52

ROZHOVOR Kdyby se panu Láskovi a jeho přátelům podařilo zbavit naši zem toho zlého starce, bylo by to ku prospěchu většiny občanů této země. Tak o chystané žalobě zmíněného senátora a některých jeho kolegů na prezidenta Miloše Zemana smýšlí spisovatel Jan Žáček. Podle něj morální rozklad této společnosti zavinili zločinci z KSČ, za nichž se říkalo, že kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu. A členem této strany byl i Andrej Babiš, i když v tom jistě není sám, šlo o dva miliony Čechů a Slováků.

Spisovatel Žáček v ráži: Zeman se neustále vysmívá 70 procentům voličů, kteří ho nevolili. Kdyby se senátorům podařilo zbavit zemi toho zlého starce...
Foto: Vít Hassan
Popisek: 10 hvězd- obřízka knihy Jana Žáčka

Co si myslíte o počínání senátorů, jako je Václav Láska a jeho kolegové z klubu Senátor 21, kteří se chystají podat žalobu na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení Ústavy, které mělo spočívat v údajných zásazích hlavy státu do nezávislosti justice? Zaslouží si pochvalu, nebo by se měli zabývat něčím smysluplnějším, když je evidentní, že žaloba bude stejně neprůchodná?

Je to vynikající iniciativa. Škoda, že takových žalob není podáno daleko více. Ať už případný soud dopadne jakkoliv, je správné nemlčet a vyjadřovat se k chování a vyjadřování prezidenta, bývalého člena KSČ, zcela jasně. Považuji za naprosto nepřípustné, aby se prezident neustále vysmíval 70 procentům voličů, kteří ho nevolili. Kdyby se panu Láskovi a jeho přátelům podařilo zbavit naši zemi toho zlého starce, bylo by to ku prospěchu většiny občanů této země. Prezident je nejvyšší funkce v naší zemi. Vyjadřuje-li se tedy k otevřeným kauzám, je to názor prezidenta. Jedná se, podle mě, o naprosto jasné porušování nezávislosti soudů. Jestli by se senátoři neměli zabývat něčím smysluplnějším? K tomu lze říci jediné – ryba smrdí od hlavy.

První místopředsedkyně Senátu Miluše Horská v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásila, že prezident destabilizuje společnost; protože místo toho, aby dával znesvářené strany dohromady, přilévá olej do ohně. V čem ta destabilizace společnosti v podání Miloše Zemana může spočívat? A copak lze dát dohromady třeba Andreje Babiše s Miroslavem Kalouskem?

To je otázka pro dámu, která to vyřkla. Já nevím, zda prezident destabilizuje společnost. Já vnímám, že má velký podíl na jejím zhrubnutí, zvulgárnění, na vědomí, že zákony a rozhodnutí soudů není nutné respektovat, že lhát se může. A jak víme – kdo lže, ten krade. Čímž nemyslím, že by český prezident kradl. Považujte to, prosím, za veselý bonmot. Pokud jde o to dávat dohromady pány Babiše a Kalouska... No, tak nakonec, pan Kalousek se už jednou s komunisty chtěl spojovat. Tak proč ne?

Prezident Miloš Zeman v jednom svém vystoupení použil termín „lepšolidé“. Vysvětluje ho tak, že jsou to lidé, „kteří se považují za něco lepšího než my ostatní, kteří nám neustále radí, co máme dělat, kteří své názory považují za nadřazené názorům ostatních“. Co tomuto jeho výrazu, kterým zase nemálo lidí naštval, říkáte?  

Inu, existují-li lepšolidé, logicky musejí být také horšolidé. K nim se prezident tímto svým výrokem vtipně přiřadil. Ovšem je pravda, že Miloš Zeman stále někomu radí a doporučuje, jak se má chovat, co má a co nemá říkat a činit. Tak zase tedy na druhou stranu se svým jednáním přiřazuje k těm lepšolidem. Nebo, protože prý se v izraelském parlamentu nedávno přiznal k tomu, že je Árijec, možná k nadlidem. Mimochodem, ještě nikdy jsem si nevšiml, že by se prezident někdy omluvil za své nepravdivé výroky.

Nepřátelství až nenávist neprojevuje část veřejnosti jen proti hlavě státu, ale i vůči předsedovi vlády. Podle šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského sice Andrej Babiš padne, ale zůstane tu morální rozklad společnosti. Je jeho hodnocení odpovídajícím popisem nynějšího stavu v zemi, a pokud ano, datuje se morální rozklad společnosti skutečně až vstupem Andreje Babiše do politiky?

Myslím, že Andrej Babiš byl v politice mnohem dříve, než do ní vstoupil. Tedy, že ji ovlivňoval. Morální rozklad této společnosti zavinili zločinci z KSČ, za nichž se říkalo – kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu. Andrej Babiš byl členem této strany. Ale jistě v tom není sám. V téhle organizaci byly dva miliony Čechů a Slováků. Domnívají se – mnozí z nich – že to bylo správné, protože jinak nebylo možné se za socialismu prosadit. To je zásadní nesmysl a lež lidí prostřední a nízké intelektuální či umělecké či sportovní úrovně. Jestliže měl člověk talent a byl dostatečně pracovitý, mohl se klidně prosadit a uspět. A nikoliv pouze v českém, ale i ve světovém měřítku.

Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO Babiš obsáhle kritizoval 90. léta. Šlo prý o dobu, kdy naší zemi vznikly „nevratné škody“, kdy si ODS „nakradla miliardy“ a „ničila celý demokratický systém“. Lze se s takovým hodnocením ztotožnit?

Nedovolil bych si se takto vyjadřovat bez jediného důkazu. A už vůbec ne o demokratické straně. Strana nekrade. Hnutí také nekradou. Kradou lidé. Pokud kradou – kradli, bylo by třeba jim zabavit majetek a poslat je tam, kam patří. Pan premiér zatím o nikom tohle neprokázal. Jestli se nepletu, tak ve vězení byl dosud jeden ministr ČSSD, odsouzen byl i jeden ministr US-DEU. Jinak, já jsem pro to trestat viníky. Ale ne pomlouvat lidi, proti nimž nejsou důkazy. To je na úrovni bulváru. A hodně špatného bulváru.

„Korupčním systémem“ v Česku Andrej Babiš dle svých slov „z duše pohrdal“, a proto se rozhodl sám vstoupit do politiky. Jak komentovat fakt, že v první dekádě tohoto století premiér Babiš zbohatl?

Nezbohatl on ještě trošku dříve...? Protože se ale nechci vyjadřovat stylem pokleslého bulváru, nebudu vykřikovat, že všeci kradnů. Ani o nikom nebudu říkat, že je zloděj zlodějská. Tyto výroky považuji za hluboce podúrovňové. Podle našeho zákona jsou všichni, jimž nebyl dokázán opak, bez viny. Ať jsou z ODS, z ANO, z ČSSD či odkudkoliv odjinud.

Lze podle vás řídit demokratický stát jako firmu? Případně jako rodinnou firmu?

Nedávno se k tomu vyjadřoval jeden moudrý šlechtic z Lichtenštejnska. To je holý nesmysl. Firma není a nemůže být řízena demokraticky. Tam rozhoduje jeden, případně několik málo jedinců – majitelů. Věřím, že náš stát nemá majitele. Takže nikoliv. Stát nelze řídit jako firmu. Tedy, nejde-li o diktaturu.

Množí se záměry založit nové politické subjekty. Jaromír Soukup založil stranu. Lze tento projekt zvaný „List Jaromíra Soukupa“ brát vážně?

Nebral bych to vážně, kdyby lidé v naší společnosti nebyli posedlí tím, že to, co je nové, je úžasné. Nemyslím si, že třeba pan Soukup je zrovna úspěšný podnikatel, když si musí ve své televizi dělat skoro všechno sám. I když já tedy nevím, zda tam dělá i uklizečku a vrátného...? V každém případě se píše o dluzích této společnosti. Ale zase... Neobviňujme pana Soukupa, pokud nebude stíhán a odsouzen. Takže ano, tyhle nové partaje a hnutí mohou být úspěšné, pokud se lidé u nás nevzpamatují. A tomu já nevěřím.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

V médiích se nyní hojně propírá právě skutečnost, že Jaromír Soukup má obří dluhy v řádech stovek milionů korun. Jeho firmy často končí ve ztrátě, jak si všimla například Česká televize. Je to pro Soukupa problém, který jej může stáhnout ke dnu?

Ano, množí se... Ale počkejme. No, nicméně, jeho dluhy nejsou zdaleka tak velké jako dluhy tohoto státu. A přesto tento stát ke dnu zatím nejde. I když celkem logické by to bylo. Celý svět žije na dluh, tak proč ne třeba pan Soukup. To, že je nezodpovědné žít na dluh, to je pravda, ale stát prý chystá oddlužení menších dlužníků. A pak větších a největších, ne? Je to skvělá předvolební propaganda. Všichni oddlužení dlužníci budou volit ty, kteří je oddlužili.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jak lze vnímat opětovný vstup Jaromíra Soukupa do politiky v kontextu toho, jak obhospodařuje národovecký a euroskeptický elektorát Tomio Okamura? Střetnou se o stejně naladěné voliče? Může Soukup alespoň částečně napodobit úspěch Andreje Babiše?

To asi nemůže. Ať je Babiš jakýkoliv, je to schopný obchodník a nehospodaří soukromě s dluhy. Soukup sice vlastní některé média, ale nemá – předpokládám – dost peněz na obrovské množství koblih, které by svým voličům rozdával. A koblihy, jak se zdá, v naší zemi rozhodují o všem.

          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…