Velkou diskuzi především v posledním roce vyvolala potravinová soběstačnost ČR. Jak vy toto téma vidíte? Uvítal byste v obchodech více českých potravin?
Myslím si, že otázka nestojí, zda se v našich obchodech, tedy v supermarketech, které jsou součástí vesměs zahraničních obchodních řetězců, prodává tolik a tolik procent českých potravin. To manažeři obchodů umějí docela dobře nakamuflovat a reklamně prodat. Podstatné však je, že jsme v produkci potravin zcela dobrovolně opustili pozice, které jsme drželi před 30 lety. V roce 1990 jsme byli potravinově zcela soběstační s výjimkou subtropického ovoce. Proto mne překvapují někteří naši ekonomové, když tvrdí, že soběstačnost je vlastně špatná, protože všechno můžeme dovézt ze zahraničí, a že současný stav je náramně vyhovující. Zapomínají dodat, že tento stav vyhovuje především zemědělcům a potravinářům velkých zemí Evropské unie.
Ukázala problémy s potravinovou soběstačností, kdy co se týče například vepřového, jsme soběstační ani ne ze čtyřiceti procent, ovoce zhruba ze 30 procent, zelenina z 25 procent, pandemie, která na jaře zavřela hranice mnohých států?

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora