Spisovatelka Procházková: Češi nejsou národ dementů, odmítají "žrát" propagandu ČT. Zeman není loutka, proto ty sprosté útoky. A válečníci na Ukrajině…

12.02.2015 9:54 | Zprávy

ROZHOVOR Spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková pro ParlamentníListy.cz nekompromisně komentuje způsob práce České televize, rozebírá činnost prezidenta Zemana i důvody, proč je terčem útoků médií. Procházková se ale zamýšlí i nad údajnou rusizací Česka nebo válkou na Ukrajině.

Spisovatelka Procházková: Češi nejsou národ dementů, odmítají "žrát" propagandu ČT. Zeman není loutka, proto ty sprosté útoky. A válečníci na Ukrajině…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Procházková

V posledních dnech se rozbouřily vody kolem zpravodajství České televize, které je terčem kritiky z některých názorových kruhů dlouhodobě. Radní ČT Michal Jankovec na zasedání rady řekl, že Česká televize má určený úhel pohledu na základě doporučení Evropské komise. Sledovala jste to blíže? Co si o tom myslíte?

Je to začátek souboje, kdy vyzyvatelem je veřejnost, která už odmítá tolerovat urážky své inteligence. Většina občanů není dementní a umí rozeznat lživou manipulaci. V případě ČT jsme ale zákonem nuceni šiřitele lži a propagátory jediné pravdy sami financovat! Ten zákon byl ovšem zamýšlen jinak, není v něm psáno: tady máš svůj příděl lží a naval 145 korun. Naopak. Původně šlo o to dostávat za poplatky informace, které občan potřebuje k tomu, aby se orientoval ve světě, v němž žije, a mohl se na základě těchto objektivních a nestranných informací správně rozhodovat. Česká televize měla podle dikce zákona sloužit české veřejnosti a televizní radní měli dohlížet na to, zda tento služebník plní svou službu řádně. Současná praxe má však k naplňování zákona daleko. Pokud se Evropská komise pokládá za boží oko, jehož směr pohledu je závazný pro všechna evropská veřejnoprávní média, pak je od pana radního Michala Jankovce hrdinským činem, že nám to "bonznul", a tím nám potvrdil, že jsme opět pod kuratelou vyšší moci. Někoho tento poznatek může zdrtit, pro jiné je naopak hozenou rukavicí.

Před zhruba dvěma měsíci se na Kavčích horách před sídlem ČT dokonce demonstrovalo pod heslem "Vysílejte pravdu", především s odkazem na informování o ukrajinské krizi nebo prezidentu Zemanovi. Kdybyste měla fungování a způsob práce zpravodajství naší veřejnoprávní stanice hlouběji zhodnotit, jak z toho ČT vyjde?

Demonstrace na Kavčích horách evidentně kavky nezajímala. Z jejich úhlu pohledu (z oken vyhřívaného skleníku) to byla jen hrstka pokřikujících vrabčáků. Klíckový chov domácí drůbeže to dle nich nijak nehrozilo. Jenže ti vrabčáci představovali jen vršek ledovce. Televizní průzkumy dál mohou tvrdit, že s objektivitou zpravodajství je přes 80 procent domácí drůbeže spokojeno a radní ČT to mohou dál ve svých zprávách předkládat Sněmovně, aby kruhová obrana jejich systému byla zajištěna. Ale pořád je tu ten ledovec, jehož největší část je skryta pod hladinou. Ten se nerozpustí a díky internetu se jeho objem a hmotnost stále zvětšují. Proto by kavky měly začít brát vrabčáky vážně a nezacpávat si uši před jejich naléháním, aby změnily kurz. Počátkem února, kdy jsem se spolu s dalšími "vrabčáky" zúčastnila veřejného jednání Rady ČT, jsem ale pochopila, že ani naše konkrétní stížnosti na neobjektivitu veřejnoprávního zpravodajství nemohou (zatím) kruhovou obranu prorazit. Radní totiž povětšinou selhávají v roli nezávislého soudce a převlékli se do brnění rytířského obránce ČT. Chtějí mít klid a nohy v teple. Připadají mi (až na čestné výjimky) jako dentisté, kteří se živí jenom bělením zubů. Nezajímá je stav chrupu stiženého paradontózou, ale pouze fotogeničnost úsměvu. To, že pacient už nedokáže rozkousat sousto a je odkázán na instantní kašičky, které mu televize přihřívá v mikrovlnce, je ale zřejmě sám cíl, a nikoliv jen vedlejší účinek špatné ústní hygieny. Mnoho koncesionářů veřejnoprávní televize to ale prostým rozumem už pochopilo a už jim ty denně servírované normalizované kašičky a polívčičky odmítá žrát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…