Spoluautor protizemanovské petice Bursík: Zeman je dvojitý agent. Dělá pro Rusko i Čínu!

02.12.2014 4:41

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman je kolaborant, který zradil vlastní národ. Je agentem komunistické Číny a putinovského Ruska. Zcela pohrdá názory svých občanů. Takhle se vyjadřuje spoluautor petice, jejíž signatáři se distancují od pos¨tojů prezidenta a premiéra k ruské agresi, a bývalý místopředseda vlády Martin Bursík. Mluví i o pojmu finlandizace Ukrajiny.

Spoluautor protizemanovské petice Bursík: Zeman je dvojitý agent. Dělá pro Rusko i Čínu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Myslíte si, že se nad vaší peticí či různými demonstracemi prezident Miloš Zeman alespoň zadumá?

Měl by. On vlastními občany ale pohrdá. S Michaelem Kocábem a Janem Urbanem jsme to zažili, když jsme iniciovali jednu z mnoha petic distancujemese.cz. V momentě, když jsme na ní měli nějakých dvanáct tisíc podpisů, šel tak daleko, že se jí vysmál, protože tam našel lidi, kteří ji zneužili. U petice, která se sbírá po internetu, to ale nikdy nedokážete ošetřit. Namísto toho, aby si uvědomil, že jde o názor dvanácti tisíc lidí, se tomu vysmál. To je furiantská a vysočinská poloha, ale nechci se dotknout občanů Vysočiny, jak k tomu přistupuje. Nicméně jde o vážnou věc. Podle hesel, která se ozývají, je jasné, že mu lidé nevěří a mají ho spíše za zástupce Ruska a Číny, než za zástupce České republiky. Podceňuje to.

Na demonstraci jste začal křičet, že Tibet není čínský. Jak moc po odchodu Václava Havla z Hradu podle vás prezidenti zapomněli na otázku lidských práv?

Jde o snahu celé dnešní politické elity. To se netýká jen Hradu a prezidenta, ale i premiéra, ministra zahraničí a dalších. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, co se týká Číny, Zemanovi prošlapal cestičku. Ohledně Ukrajiny jsou jeho názory rozumné a akceptovatelné, ale vzhledem k Číně sehrál otřesnou roli. Začalo to tiskovou konferencí vlády, na které si premiér Bohuslav Sobotka otřel boty o Václava Havla, když řekl, že Havel nese dominantní odpovědnost za to, že nám ujel vlak. Měl na mysli vlak s byznysem s Čínou. Přitom obchod s Čínou a Ruskem tvoří nějaká tři až čtyři procenta. To ale není až tak důležité. Podstatné je, že celá zahraniční politika, polistopadová identita České republiky, byly postaveny na autoritě Václava Havla, jenž byl statečný v době komunismu. V ničem nekalkuloval, choval se pravdivě, zastával se slabších a bezmocných. A to dělal, jak v době, kdy byl v kriminálu či v disentu, tedy v totální menšině, tak i z pozice prezidenta republiky. Během velmi krátké doby získal takovou autoritu ve světě, že se s ním všichni chtěli sejít. Jeho autorita se rovnala dalajlámově. Rusko se snaží rozbít EU a NATO a vytahuje si potencionální spojence. Studená válka celou dobu probíhá a bývalé satelity SSSR, tedy země střední či východní Evropy, tvoří frontovou linii, kde se imperiální Rusko snaží uplatnit svůj vliv a rozbít EU. Má tady dostatek svých lidí a daří se mu to. Takže jsem čekal, kdy se mezi těmi hesly na demonstraci ozve něco s KGB. Podle všeho je totiž Miloš Zeman dvojitý agent. Jak čínské tajné služby, tak i ruské. Názory, co zastává, nahrávají komunistické Číně a putinovskému Rusku.

Co jste si pomyslel, když prezident hovořil o finlandizaci Ukrajiny?

Podle mě to byla jen návaznost na jeho první vyjádření ve vztahu k Ukrajině, kdy naprosto podrazil jak občany Ukrajiny, kteří touží po svobodě, tak i disidenty v Rusku a odpůrce Putinova režimu. Vyzval nás, abychom se smířili s tím, že Krym nepatří Ukrajině, ale Rusku. To je totální kolaborace a pojem finladizace na to jen navazovala. Chtěl tím říct, abychom zapomněli na obhajobu suverénní Ukrajiny, abychom rezignovali na mezinárodní smlouvy. Za to mu bezpochyby v Kremlu zatleskali a připili si na to vodkou.

Jak jste přijal zprávy o tom, že protizemanovské vyznění oslav pětadvacetiletého výročí sedmnáctého listopadu rozpoutalo velvyslanectví USA?

Tak tuhle hloupost jsem ani nezaznamenal. Mám v sobě nějaký filtr a úplné blbosti se ke mně naštěstí nedostanou.

Jeden ze studentských vůdců Sametové revoluce Martin Mejstřík na sociální síti napsal, že děláte s Kocábem sice správnou věc, ale jste také celkem velcí fanatici. Co vy na to?

Kořeny tohoto vyjádření jsou zbytkem zahořklosti z doby, kdy kandidoval do Senátu a proti němu kandidoval Michael Kocáb. Byl jsem předsedou Strany zelených a Michaela jsem podpořil, protože kandidoval za zelené. Tehdy se do Senátu nedostal ani jeden, byť Martin se snažil jen obhájit svou pozici. Možná z toho to pramení. Nicméně jsem velmi rád, že jsme se s Michaelem Kocábem a Janem Urbanem zase dali dohromady. Při této iniciativě jsme názorově zcela vyladěni. Při Sametové revoluci hrál Michael Kocáb jednu z významných rolí vedle Václava Havla a Michala Horáčka. Podařilo se jim zorganizovat dialog. V prvních dnech revoluce totiž nebylo jasné, jestli se podaří komunistický režim zlomit. Byla to otázka taktitky, dostat na svou stranu postupně většinu společnosti a donutit komunistickou moc k rezignaci. Proto je důležité, že je Michael stále občansky a politicky angažovaný.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…