Stanislav Gross dnes opět promluvil: Jsem šokován

29.04.2014 11:16

ROZHOVOR Stanislav Gross o sobě dal počátkem tohoto týdne poměrně důrazně vědět. Hladinu veřejného mínění rozčeřil prostřednictvím dokumentaristy Jana Látala, který s ním natočil dokument do cyklu Expremiéři. Ukázky z něj přinesl nedělní pořad České televize 168 hodin. A jednalo se o skutečně unikátní zpověď, při které se expředseda vlády omlouval a otevřeně přiznával, že ne vše udělal dobře. Odpovědi na několik otázek pak dal i ParlamentnímListům.cz.

Stanislav Gross dnes opět promluvil: Jsem šokován
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Anketa

Co říkáte na omluvu expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 4611 lidí

V neděli a v pondělí asi většinu lidí v Česku ohromila informace vyplývající z připravovaného dokumentu ČT o expremiérech, ze které vyplynulo, že jste se stal aktivně věřícím. Je to velmi intimní záležitost, ovšem můžete prozradit, jak dlouho rozhodování o tomto kroku trvalo? Bylo to náhlé, nebo dlouhodobé?

Musím přiznat, že mě odezva, která na to přišla, až šokovala. Je přece mnohem více závažnějších témat k řešení než to, jestli jsem se dal na víru.

Co vám víra přinesla v prvním momentě? Jak se na tento krok třeba dívali Vaši blízcí, známí?

Ti, co mě znají, ty to nepřekvapilo.

Byl důvodem tohoto rozhodnutí a osobního posunu Váš zdravotní stav? Vím, že o tom nechcete hovořit, ale ještě před nedávnem zaznívaly informace, že jde pouze o nějaký přechodný stav - změnilo se v tomto ohledu něco zásadního?

U každého člověka jsou chvíle, kdy se potřebuje trochu zastavit a zamyslet se nad chodem svého dosavadního života. Zamyslet se nad věcmi, kterým v dennodenním shonu a chvatu nepřikládáme patřičnou hloubku. A právě tyto okamžiky mě k víře přivedly. Otázky mého zdravotního stavu, nezlobte se, opravdu komentovat nechci.



Přesto si dovolím se zeptat ještě jednou velmi osobně. Je něco, čeho se bojíte, obáváte? Právě tyto spekulace se totiž po pondělní informaci v souvislosti s Vámi objevily…

Mám běžné obavy z věcí jako každý normální člověk. Jsou to strachy, které jsou běžné a patří k životu. Ale zároveň mohu uklidnit všechny spekulace v tom, že v permanentním strachu nežiju.



Nebudu Vás již trápit osobními otázkami. Sledujete-li současnou politickou scénu, a já předpokládám, že přece jen v rámci možností asi ano, co Vás v posledních týdnech nejvíce překvapilo, zaskočilo? Jak nahlížíte na svoji bývalou stranu - ČSSD a její kroky? Třeba i v ohledu na mezinárodní politiku - krize na Ukrajině, vztah k Rusku?

Asi nejvíc mě zaujalo to, že vláda, která je stále ještě relativně nová, neukazuje známku potřebné kompaktnosti. To je neobvyklé. Přesto věřím, že tam jsou osobnosti, které to dokážou překonat. Co se týká sociální demokracie, rád bych se vyjádřil jen k jejímu postoji v rámci zahraniční politiky. Ten je dle mého konzistentní a vyplývá z dlouhodobých snah ČSSD. Myslím, že by měl být však vyvinut větší tlak na koordinaci spolupráce a mezinárodních jednání v rámci Evropské unie. To samozřejmě i v souvislosti s krizí na Ukrajině. My, naše země, natož nějaká strana, nejsme v pozici, kdy můžeme prosazovat náš názor individuálně. Je třeba se snažit o společné postupy právě v rámci celé EU.  

Je mezi současnými politiky v nejvyšších patrech nějaká osobnost, které si velmi vážíte? Pokud ano, proč?
Ano, je a je jich dokonce víc. Ale jména vám neřeknu. Nechci jim dát polibek smrti, nezlobte se.

Nevím, zda jste zaznamenal před nedávnem nově vydanou knihu o situaci v českých zpravodajských službách, kterou napsal bývalý šéf BIS Jiří Růžek. Býval jste kdysi ministrem vnitra, jak na takovéto počiny nahlížíte?

Především věřím, že si Jiří Růžek dal záležet na tom, aby informace, které se v knize objevily, nepoškodily ničím zájmy České republiky. A pokud je toto dodrženo, není napsání knih i z této oblasti nic škodlivého. Zároveň je však třeba si přiznat fakt, že je problém ten, kam lidé z vysokých postů služeb státu odcházejí – že si je stát neumí pohlídat, ani je zabezpečit. V tom jisté riziko je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…