Stanislav Huml a jeho vzkaz pro Merkelovou. Týká se Evropy a uprchlíků

28.08.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR O návštěvě kancléřky Merkelové v Praze i o Evropské unii promluvil pro ParlamentníListy.cz v půlnočním rozhovoru poslanec Stanislav Huml. Vyjádřil se i k demonstracím, které se proti kancléřce konaly. „Tak holt paní Merkelová poznala, že Česká republika není tak úplně zabedněná, že v té hlavě ještě pořád naše obyvatelstvo něco má,“ řekl Huml, který si myslí, že na Merkelovou se nebude vzpomínat v dobrém.

Stanislav Huml a jeho vzkaz pro Merkelovou. Týká se Evropy a uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Co budete dělat dnes o půlnoci?

My dnes slavíme narozeniny nejstarší dcery. Ale že bychom to slavili o půlnoci, to silně pochybuji. Takže o půlnoci to vidím maximálně tak na televizi.

Tento týden navštívila Prahu kancléřka Angela Merkelová. Jak její návštěvu hodnotíte?

Pokud jsem četl recenze ze zahraničního tisku, tak zahraniční tisk tvrdí, že ji Praha vypískala, že jí Praha nevyhověla. Do určité míry jsem četl i zprávy z Hradu, to, co pouštěl tiskový mluvčí Ovčáček. Mám pocit, že to, co jí řekl pan prezident, absolutně sedí. Já se s tím ztotožňuji. A pokud odjela z Prahy s tímto stanoviskem na uprchlickou krizi, tak si myslím, že jí naši politici včetně Bohouše Sobotky řekli pravdu. Řekli to tak, jak to opravdu je. Kvóty prostě odmítáme. A to si myslím, že je správný výsledek.

Ano, prezident Miloš Zeman vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlických kvót přenášet odpovědnost na země, které je nepozvaly. Myslíte si ale, že si tato jeho slova vezme Merkelová tak říkajíc k srdci?

To je věc druhá. Já stále tak nějak s rozpaky čtu, že 56 procent Němců je s její politikou spokojených. Já si to nemyslím, já si myslím, že situace je jiná i v Německu. Protože ta situace tam nemůže být namalovaná narůžovo. Při tomto počtu lidí, kteří tam přišli a pro které musí ze sociálních rozpočtů vydávat peníze, vlastně z daní těch daňových poplatníků, kteří tam poctivě pracují, s tím spokojenost být nemůže, tomu nevěřím.

Předseda Senátu Milan Štěch předal Merkelové výzvu k ukončení protiruských sankcí Evropské unie. Bude to podle vás mít nějaký smysl? A jak vy vnímáte ty sankce.

Podívejte se, na Kubě byly sankce asi třicet let, ne-li déle a ve své podstatě to žádný výsledek nemělo. Já si myslím, že toto není politika vítězná, že na tom prodělávají obě strany. K ničemu to nevede. A kdybychom chtěli vyhladovět druhý stát, tak tam zase ohrožujeme obyvatele. A to se také stalo při přijímání sankcí, že jsme nedodávali do afrických zemí léky a potraviny a pak tam umíraly děti. To je k ničemu. To přece nemá s humanitou vůbec nic společného. Já si myslím, že obchodu se nemá bránit z politických důvodů.

Je už podle vás jasné, s jakým cílem kancléřka do Prahy přijela? Mám pocit, že ono se to tak vlastně úplně neřeklo…

Jak jsem říkal, já mám jen zprávy z tisku. A souhlasím s vámi, že tak úplně se to neřeklo. Velmi jasné a srozumitelné slovo zaznělo pouze z Hradu.

Ale co ona od této své cesty očekávala?

Já nevím. Možná to byla jen přátelská návštěva, která měla prostě jen upevnit vztahy. Ale na to byla zase příliš krátká. Když mluvím za veřejnost, tak vlastně opravdu ani nevíme, proč tady byla.

A co říkáte na demonstrace, které proti ní byly? V médiích zaznělo, že někteří demonstranti na Malostranském náměstí pokřikovali na muslimky „do plynu“.

Pokud je to pravda, že někdo volal „do plynu“, tak to už je vrchol. Vyvolávat tady nacistická hesla, to je na kriminál. Ale jinak samozřejmě ohledně těch demonstrací, je v demokracii svaté právo každého vyslovit spokojenost či nespokojenost s chováním politika. Tak holt paní Merkelová poznala, že Česká republika není tak úplně zabedněná, že v té hlavě ještě pořád naše obyvatelstvo něco má.

Co vy byste osobně kancléřce Merkelové vzkázal?

Aby se probudila z toho svého snu. Aby se začala chovat racionálně. Mně to přijde, že se rozhoduje podle emocí a ne pragmaticky. Je potřeba, aby dávala do politiky víc rozumu. Evropa není nafukovací, je to velmi hustě obydlený prostor a opravdu nelze do Evropy přijmout dalších padesát milionů arabských nebo afrických obyvatel. A křížení dvou kultur, z toho nemůže být nic dobrého, než nějaký guláš mix, který nebude chutnat nikomu. Když se chci podívat, jak to vypadá v arabských zemích, tak jedu do Istanbulu, nebo někam tam. Ale nechci mít v Praze Istanbul.

A jak vidíte politickou budoucnost Angely Merkelové?

Já si myslím, že se na ni nebude vzpomínat v dobrém. Bude se na ni vzpomínat jako na člověka, který nezvládl svou funkci a který sem pozval spoustu lidí, kteří tady neměli co dělat. A to nemluvím o uprchlících. Já mluvím o imigrantech jako celku. Uprchlíci z válkou postižených oblastí, to je něco jiného. Ale my tady máme mix z 80 procent ekonomických migrantů a dvacet procent uprchlíků před válkou.

K návštěvě německé kancléřky u nás se podrobněji a téměř dojatě rozepsal profesor Martin C. Putna, podle něhož je Merkelová jediným symbolem, který Evropě zbyl. Merkelová prý symbolizuje zlatou éru unie a grandiózní úspěch ve vnějším i vnitřním sjednocení Evropské unie. Vnímáte její úlohu takto výlučně pozitivně? Co si o ní jakožto jediném pozitivním symbolu unie myslíte?

Já nevidím Merkelovou jako symbol Evropské unie, to vůbec… jak tohle mohl někdo říct? Symbolem unie je svobodný pohyb osob, svobodný pohyb zboží. Když to vezmu z historického hlediska, tak ona rozhodně nepatří mezi zakladatele unie. Já ji nevidím jako symbol. Pokud ji vidím jako symbol něčeho, tak už teď toho začínajícího chaosu, který se v unii začíná vytvářet.

Jak vidíte do budoucna Evropskou unii? Britové si v referendu odhlasovali vystoupení a i v dalších zemích se mluví o tom, že by mohlo dojít na něco podobného. Myslíte si, že se to stane?

Británie je do určité míry opravdu unikát. Oni jsou za vodou a to doslova, teď to myslím geograficky. Díky tomu, že jsou tak oddělení od Evropské unie, tak odjakživa byli trochu stranou. Ten zbytek si myslím, že budou už více rozvažovat a přemýšlet. To neznamená, že se Evropská unie nerozpadne. Je možné, že ano. Ale dokud to bude pro ty státy výhodné kooperovat, tak si myslím, že kooperovat budou. Ale to ještě neznamená, že je k tomu nutná podmínka nějakého byrokratického státu. Problém EU není v ideji, že se budeme v rámci schengenského prostoru podílet na ochraně vnějších hranic všichni. Volný pohyb osob, obchod a pracovní síly…, to jsou všechno docela dobré myšlenky. Ale byrokracie, kterou tomu dal Brusel, tak ta to zazdívá, tam je podle mého soudu kámen úrazu, který způsobuje to, že začínají působit odstředivé síly.

A pokud by se Česká republika nakonec opravdu rozhodla vystoupit, co myslíte, že by to pro ni znamenalo?

Já si myslím, že to nemáme na pořadu dne. Že se o tom bude mluvit, to ano. Ale co by se stalo? No tak museli bychom stejně obchodovat se stále stejnými lidmi. Na tom se nezmění vůbec nic. Tady se může změnit jen byrokracie, nic jiného. Musely by se navazovat smlouvy zvlášť stát s každým státem. Brexit už je za námi asi dva nebo tři měsíce a že by z toho byly nějaké konkrétní kroky… On to je problém rozvázat všechny vztahy s Evropskou unií, když jste členem. I Británie teď bude mít problém, jakým způsobem to udělat. A možná to zase na druhou stranu bude cesta, že když ostatní uvidí, že je to jednoduché, nebo strašně složité, tak na to buď přistoupí někdo další, nebo naopak ten zbytek států se přesvědčí o tom, že vystoupit z EU je špatné.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…