Starosta Bruntálu: Ať se vám to líbí, nebo ne, tuto vládu zvolili občané

16.08.2012 19:27

ROZHOVOR Ať se to komukoliv líbí či nelíbí, stále je to vláda, která byla zvolena většinou občanů, s předpokladem provedení mnohdy bolestivých reforem, které byly součástí volebních programů koaličních subjektů, řekl pro ParlamentníListy.cz starosta Bruntálu Petr Rys (BRUNTÁL 2010).

Starosta Bruntálu: Ať se vám to líbí, nebo ne, tuto vládu zvolili občané
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

Pane starosto, jak byste hodnotil dosavadní působení vlády a dopad reforem na obyvatele Bruntálu?

Jak jsem pro Parlamentní listy řekl již v minulosti, nemyslím si, že by mi příslušelo hodnocení práce vlády, soustředím se na svoji práci zastupitele města, člena rady města a především starosty města, protože příslušnou důvěru a zároveň odpovědnost jsem dostal od občanů tohoto města. Když se oprostím od všech v médiích prezentovaných kauz napříč politickým spektrem, musím zopakovat, že pozice této vlády je velmi komplikovaná, protože existují objektivní a velmi nepříhodné skutečnosti, na které vláda musí reagovat. Je pravda, že mnohé kroky jsou k diskusi, nicméně: ať se to komukoliv líbí či nelíbí, stále je to vláda, která byla zvolena většinou občanů, s předpokladem provedení mnohdy bolestivých reforem, které byly součástí volebních programů koaličních subjektů.

Jaký dopad bude mít podle Vás na ekonomiku a na občany zvyšování DPH? Souhlasíte as tím, že lidé budou nakupovat nekvalitní potraviny, jen aby ušetřily? A pokud se pozastavíme u potravin, co je podle vás příčinou toho, že je u nás stále horší kvalita potravin?

Abych se mohl k Vaší otázce kvalifikovaně vyjádřit, musím vycházet z dat dostupných pro naše město. Víme, že pokles výnosu DPH je v našem městě prozatím 4,2 milionu korun. Na druhou stranu – abychom uvažovali komplexně a objektivně – částku zhruba 3,5 milionu korun z vetší míry vykryje zvýšení příjmů z ostatních daní. A samozřejmě si slibujeme zvýšení příjmu díky změně rozpočtového určení daní. Pokud jde o podotázku týkající se potravin, jde sice o záležitost tržního vztahu nabídka – poptávka, kdy spotřebitelé preferují nízké ceny a nutí tak dodavatele a výrobce snižovat kvalitu dostupných potravin, ale na druhou stranu se domnívám, že by nad rámec těchto tržních principů mělo existovat legislativní ukotvení kvalitativních standardů u potravin všech cenových kategorií.

Do jaké míry trápí obyvatele města kriminalita a problémy s nepřizpůsobivými?  V nedávné době se také strhla od některých politiků kritika práce policie. Souhlasíte s jejich výroky na (ne)činnost policie? A jak byste hodnotil fungování policie v Bruntále?

Především musím zdůraznit, že v našem městě držíme úroveň přestupkové a trestné činnosti v míře, která nezavdává k podobným vyhrocením situace nebo incidentům, jaké se dějí v některých jiných částech republiky. Dlouhodobě a velmi intenzivně pracujeme na poli prevence, a to prostřednictvím terénní sociální práce a spolupráce s neziskovým sektorem – počínaje prací s mládeží, přes zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných a konče správou bytů. Ale stejně tak dbáme na represivní složku, kdy efektivně funguje kooperace s městskou policií a Policií ČR. Mohu zde taktéž zmínit některé kroky v oblasti místních předpisů. Obecně závaznou vyhláškou jsme například omezili provozní dobu restauračních zařízení, což se již pozitivně odráží v prozatímním statistickém vyhodnocení noční přestupkové a trestné činnosti ve městě.

Co je pro Vás jako starostu v současné době prioritou? A můžete prozradit projekty, do kterých město bude ještě letos investovat, nebo se na nich plánujete nějakým způsobem podílet?

Moje současné priority souvisí s projekty, které připravujeme. Je to především rekonstrukce budovy Petrina, její modernizace a přeměna školní budovy v univerzální centrum vzdělávání a volnočasových aktivit, zahrnující školku, školu, knihovnu i středisko volného času. Pak je to úprava přednádražního prostoru a realizace dopravního terminálu v místě stávajícího autobusového nádraží a jeho provázání s vlakovým nádražím. Z menších, ale neméně důležitých akcí mohu uvést probíhající zateplení budovy domova seniorů Pohoda, zateplení Základní školy Cihelní a další investiční akce. Zároveň samozřejmě běží příprava zástavby území v lokalitě Za Mlékárnou, realizace tohoto záměru je pro naše město strategicky důležitá.

Bruntál trápí vysoká míra nezaměstnanosti. Vy sám jste oslovil potenciální zahraniční investory, s nabídkou na investování v Bruntále. Dočkal jste se již nějaké odezvy? A jaké další opatření v této oblasti plánujete? Domníváte se, že kroky vlády jsou v této oblasti dostačující?

Odezvy jsem se dočkal, nicméně z velkých firem mi odpověděl pouze prezident koncernu Siemens AG. Samozřejmě průběžně také vedu jednání s představiteli potenciálních nových zaměstnavatelů, jenže za současného ekonomického vývoje tato jednání prozatím nevedla k otevření nového provozu nebo pobočky některé z velkých firem. Alespoň jsem byl ředitelem společnosti OSRAM ubezpečen, že tento podnik, největší zaměstnavatel v Bruntále, neuvažuje o přestěhování svého provozu na jiné místo. Musíme taktéž spoléhat na rozvojové aktivity místních firem, kde už lze určitý pozitivní vývoj sledovat.

Určitá očekávání spojené s RUD jste pro naše stránky již vyjádřil. Jak se nyní díváte na novelu, jež byla nedávno schválena Poslaneckou sněmovnou?

Zatímco při současném způsobu přerozdělení má město příspěvek z daňového výnosu ve výši 7200 korun na občana na rok, tolik očekávaná změna RUD by měla tento příspěvek zvýšit na 9000 korun. Sice to stále znamená nejnižší částku, ale nám to přinese podstatné zvýšení objemu rozpočtu města. To celé ovšem za předpokladu definitivního schválení novely s platností od začátku příštího roku a také za předpokladu, že ekonomika umožní takového rozdělení daňových výnosů.

Jakou změnu podle Vás přinesou krajské volby? A souhlasíte s kampaní, kterou strany volí? Někteří církevní představitelé nedávno například vyjádřili rozčarování nad kampaní ČSSD, jež je  stavěna na církevních restitucích. Souhlasíte s nimi?

Byť jsou církevní restituce při pohledu na kampaně tématem pro krajské volby, krajská zastupitelstva paradoxně v žádném případě nebudou v otázce církevních restitucí rozhodovat ani je realizovat. Má-li mít moje odpověď význam, musím se k ní opět postavit z pozice starosty města a odpovědnosti, kterou mi dali občané. Současný stav pro nás znamená značná omezení, což by zákon o církevních restitucích mohl změnit. V Bruntále jsou nejméně desítky parcel, na něž se vztahuje takzvaný blokační paragraf, který neumožňuje tyto pozemky využívat. Zmínil jsem záměr zástavby lokality Za Mlékárnou, přičemž otázka restitucí je pro nás zásadní v řešení přístupu k této lokalitě. Město chce připravit k zástavbě obytnými domy, které tolik potřebuje, aby již stavebníci neutíkali do okolních obcí. Město má k tomuto účelu vyčleněnou desetihektarovou plochu, avšak na mnohonásobně menší pozemek, kterým má vést přístupová komunikace, se taktéž vtahuje blokační paragraf. Byť má dotčený pozemek pro komunikaci plochu okolo tří tisíc metrů čtverečných, za stávajícího legislativního stavu nelze vydat územní rozhodnutí ani stavební povolení pro klíčovou příjezdovou komunikaci. Znamená to, že tento relativně nevelký pozemek, blokovaný nedořešenou církevní restitucí, na sebe váže překážku v základním, strategickém rozvoji města. Jiný příklad nutnosti vyřešení církevních restitucí: město musí platit pronájem státu za pozemek, který je součástí areálu wellness centra. Nemůžeme tento pozemek od státu nabýt, protože stát s ním nemůže nijak nakládat, jelikož pozemek je předmětem restituční blokace. De facto tak zbytečně platíme za nájem pozemku s areálem bazénu, který zde stojí už od první poloviny sedmdesátých let. Nejsou pro mě podstatné politické půtky, mnohdy osobní výpady a emotivně laděné kampaně, pro mě je důležitý praktický dopad legislativy na život ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…