Starosta Českého Brodu: Rathův web pro mladé? Blbost

07.04.2012 7:33

ROZHOVOR Občanský demokrat Jakub Nekolný naší redakci popsal pocity z koaliční vlády Petra Nečase a vyjádřil se také k problémům a plánům, které má s městem, v jehož čele stojí.

Starosta Českého Brodu: Rathův web pro mladé? Blbost
Foto: Repro ČT
Popisek: David Rath v Hydeparku

Pane starosto, co říkáte na rezignaci ministra školství? A jaký je Váš názor na to, že je to již osmý ministr, který opouští Nečasovu vládu?

S rezignací ministra školství souhlasím. Panu exministrovi se podařilo destabilizovat situaci ve školství některými neuváženými kroky.  Nelze mu však upřít snahu poradit si s rezortem a dostat školství na vyšší úroveň.

Úředníci z Bruselu se začali v nedávné době zajímat o masivní propagační kampaň Středočeského kraje, za kterou chce hejtman David Rath utratit téměř 80 milionů korun. Co si o tom myslíte? A pokud hovoříme o panu hejtmanovi, jaký je Váš názor na webové stránky pro mladé, které spustil Rath v březnu? Domníváte se, že budou prospěšné nebo jde jen o plýtvání penězi v době krize?

Dle mého názoru pan hejtman opravdu přehání sebepropagaci za veřejné peníze, a proto musím tuto snahu jednoznačně odmítnout. O webových stránkách pro mladé si myslím, že jsou blbostí, neb mladí si najdou stránky, které je zajímají bez ohledu na to, zda jsou placené z veřejných peněz či nikoliv. Opravdu jde o vyhozené peníze.

Pokud budeme hovořit o Českém Brodu, jaké problémy nejvíce sužují zdejší obyvatele, a jak se Vám daří tyto problémy řešit?

To je na dlouhou debatu. Český Brod trápí jako jiná města v blízkosti Prahy zvýšená kriminalita a vandalismus. Boj proti tomu je těžký, avšak ve spolupráci s Policií ČR se určité výsledky dostavují. Jde hlavně o drobnou a hlavně soustavnou práci, prostě nelze tzv. delikventy nechat v klidu. Problémy máme také s naší nemocnicí, kde hospodaří soukromý subjekt a vzájemná spolupráce nám v poslední době docela vázne. Pak to jsou tradiční záležitosti se stavem komunikací, vodohospodářského majetku a podobně.

Dopravní infrastruktura patří k dlouhodobě největším problémům středočeského kraje. Jak informovala naše redakce, spolu s dalšími zastupiteli jste se v únoru odmítl připojit k pracím na výběrovém řízení na provoz autobusových linek ve Středočeském kraji.  Proč jste se tak rozhodl, a jak byste situaci řešil Vy?
 

Předně musím říct, že vypsání výběrových řízení podporuji, ale musí se tak stát za předem stanovených podmínek. Nezbytností je dohoda mezi všemi zadavateli této veřejné služby, v našem případě mezi Středočeským krajem, obcemi a hlavním městem Prahou. To se bohužel nestalo, kraj přistoupil k jednostranným výpovědím bez konzultace a obcím tento fakt pouze oznámil. Dále jsem přesvědčen, že musí vzniknout nějaké logické celky, ve kterých bude veřejná doprava soutěžená. Zatím však není jisté, zda chce kraj soutěžit v jednom extrému jednotlivé linky či ve druhém veřejnou autobusovou dopravu v celém kraji najednou.

Do čeho chcete v letošním roce investovat? A jaký je Váš názor na novelu zákona o rozpočtovém určení daní? Co od novely očekáváte?

Největší letošní investicí bude v Českém Brodě vybudování dopravního terminálu u nádraží s návaznou rekonstrukcí silnice do Liblic a novým parkovištěm P+R místo nákladové rampy na nádraží. S novelou zákona o rozpočtovém určení daní souhlasím, protože částečně napraví propady financování obcí ve velikosti od 300 do 10000 obyvatel. Samozřejmě od novely očekávám vyšší příjmy do rozpočtu města. 

Co považujete ve funkci starosty za svůj největší úspěch?

Úspěchy či neúspěchy musí posuzovat jiní. Já mám jen radost, že v Českém Brodě je spousta aktivních lidí, kteří město oživili a naším úkolem je, jim usnadňovat podmínky pro jejich působení.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

 Proti sobě stojí dva vyrovnané bloky a odhadovat výsledek krajských voleb si opravdu netroufám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…