Starosta Českého Krumlova: Pomůže nám někdo z parlamentu?

06.07.2012 18:22

ROZHOVOR Starosta Dalibor Carda (NEZ - kandidát ČSSD) pro ParlamentníListy.cz mimo jiné řekl, je nás 13 tisíc a infrastrukturu budujeme a provozujeme jako 50 tisícové město...

Starosta Českého Krumlova: Pomůže nám někdo z parlamentu?
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Český Krumlov získal prestižní ocenění - Zlaté jablko FIJET, což je jakýsi Oscar pro turistickou destinaci. Co to pro vás znamená a čím jste si ocenění podle Vás zasloužili?

Jsem rád, že na tuto prestižní cenu reagujete jako první novináři v České republice. Na udělování této ceny bylo půl novinářského světa, jen novináři z Česka jaksi chyběli. Jsem velmi hrdý, že jsme byli asociací novinářů píšících o turismu vyhodnoceni jako destinace velmi dobře pečující o komplexní život. Nejen turistika, ale také kultura, péče o životní prostředí a hlavně začlenění běžného života do historicky cenné památky. Hodnocení novinářů znalých historických destinací po celém světě vyhodnotila Český Krumlov k 20ti letům zapsání na listinu dědictví UNESCO. Udrželi jsme velmi náročný přístup k obnově památek, práce od zapsání až po dnešek jsou opravdu gigantické. Přesto si město udrželo život, spojení s kulturou, historií, sportem a běžným pracovním životem. To byl hlavní důvod udělení ceny.

Na rekonstrukci mostů a lávek v Českém Krumlově, které jsou důležitými spojnicemi a turistickým fenoménem by bylo zapotřebí 200 milionů korun. Jak chcete tyto peníze sehnat?

Budeme potřebovat opravdu hodně peněz. Mosty a lávky jsou v majetku města. To je závislé na daňových příjmech, které jsou rozdělovány státem ne podle toho jak se město podílí na celkových výnosech z turistiky, ale podle počtu obyvatel. Z tohoto hlediska jsme malé město s malým daňovým podílem. Nikde není zohledněno 1,3 milionu turistů ročně. Je nás 13 tisíc a infrastrukturu budujeme a provozujeme jako 50 tisícové město. Mosty v havarijním stavu budeme muset řešit postupně podle skromných možností města. V letošním a příštím roce se povedlo zajistit generální rekonstrukci čtyř lávek a mostů. Největší problém je s hlavním přístupovým mostem do centra města pro těžkou techniku i hasičskou a to je most u pivovaru. Na jeho pořízení bez pomoci státu město jistě nedosáhne. Pomůže někdo z parlamentu?

Letos pokračuje rekonstrukce Horské zahrady. Na kolik investice celkem vyjde, podílí se na ní město? Kdy bude zahrada otevřena a na co se v ní návštěvníci mohou těšit?

Rekonstrukce Horské zahrady je naprosto unikátní záležitost. Předběžné odhady na rekonstrukci jsou 25 mil Kč. Tuto investici hradí plně ministerstvo kultury prostřednictvím Národního památkového ústavu. Město s NPÚ spolupracuje pouze v při řešení pozemků, které jsou potřebné pro dokončení stavby. Finančně se na této akci nepodílíme. Dokončení je plánováno společně s otevřením nově rekonstruovaných klášterů.

Jaké investice město letos vůbec plánuje?

Rekonstrukce areálu klášterů je ta největší akce na celé volební období. Investice 324 mil Kč je největší akcí ve městě za dlouhá desetiletí. Jedná se o obrovský komplex tří klášterů. Do jedné části již město investovalo 30 milionů v minulosti a je zde nyní umístěna umělecká střední škola. Zbylé části klášterů včetně kostela budou dokončeny v roce 2014. Letos dokončíme rekonstrukci mostu u mlýna a Jelení lávky pod Plášťovým mostem. Zahájíme výstavbu nových přístupových cest k areálům klášterů tak, aby při jejich dokončení bylo více možností jak tento unikát navštívit. V rámci této akce bude zrekonstruována další lávka, která spojuje autobusové nádraží a pivovar.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je Váš největší cíl?

V současnosti jsme vypracovali přesný akční plán pro zbytek volebního období. Je v něm spoustu staveb pro obyčejný život občanů. Rekonstrukce vodovodů, kanalizací a s tím spojených oprav cest. Výměny oken ve školách, oprava technické infrastruktury. Nejžádanější akcí je konečně vyřešení autobusového nádraží a jeho uvedení do důstojného stavu pro město Krumlov.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…