Starosta Klášterce nad Ohří: Poprvé od roku 1989 se nám daří řídit město bez komunistů

22.04.2018 13:07

Kdybychom se chovali jako hnutí ANO, tak bychom v našem městě neměli ani spokojené zákazníky, ani spokojené občany a skončili bychom krachem ve firmách i na radnici, míní Štefan Drozd. Klášterec nad Ohří je prvním a jediným městem u nás, v jehož čele stojí zástupce Soukromníků. Proč se strana potýká s tak nízkou popularitou? A v jaké kondici se nachází půl roku před volbami? Prozradil nám své priority pro příští volební období. A nejen to.

Starosta Klášterce nad Ohří: Poprvé od roku 1989 se nám daří řídit město bez komunistů
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Klášterec nad Ohří Štefan Drozd (Soukromníci)

Jste prvním starostou za Stranu soukromníků. Jak vidíte šance strany v letošních komunálních volbách? Podaří se straně získat napříč republikou více mandátů? Připomeňme, že v posledních komunálních volbách v roce 2014 bylo do zastupitelstev obcí, městysů a měst zvoleno na kandidátkách Strany soukromníků celkem 14 zastupitelů.

Strana soukromníků ČR se chystá v letošním roce na podstatně lepší volební výsledek. Tam, kde nemáme početnější členskou základnu, chystáme kandidátky někde ve spolupráci s ODS, někde s místními uskupeními.

Budete se vy sám znovu ucházet o přízeň voličů?

U nás v Klášterci nad Ohří postavíme rozhodně samostatnou kandidátku, protože zde již máme svou tradici. Věřím, že pozici nejenom obhájíme, ale získáme více mandátů než před čtyřmi lety. Pokusím se tak obhájit post starosty města a pokračovat v započaté práci.

Starostou jste se stal ale až rok po volbách, kdy došlo k odvolání vaší předchůdkyně. Jak se změna vedení projevila ve vztazích na radnici? Jak byste hodnotil spolupráci uvnitř koalice, ale i s opozicí?

Bezradnost a neschopnost řídit město, tak by se snad dala nazvat situace, která vedla k odvolání bývalé starostky a posléze i k odvolání tajemníka pro porušení zákona. Dnes zpětně hodnotíme s kolegy rozhodnutí o změně jako správné. Změnili jsme mnoho let zakonzervovaný přístup, slovo „nejde“ u nás neexistuje. V rámci koalice budujeme vztahy na základě vzájemné důvěry, přestože jsme v mnoha ohledech rozdílní. Vztahy na úřadě snad nejlépe ukazuje zisk ocenění „Přívětivý  úřad“ , 1. místo v Ústeckém kraji a 2. místo v rámci celé ČR. Opozici zase bohužel charakterizuje fakt, že kritizuje věci, které měla sama ve volebním programu. Prostě dělá vše pro to, aby se městu nedařilo.

Na co jste za dobu svého působení ve funkci nejvíce pyšný?

Pyšný asi není to správné slovo, lepší je možná hrdý. Jsou to všichni aktivní lidé v Klášterci nad Ohří, kteří pomáhají v řešení společného cíle, aby se nám v našem městě dobře žilo. Jsem rád, že se poprvé od listopadu 1989 daří řídit město bez komunistů. Mohli jsme tak poprvé oslavit 17. listopad a zavést tak ve městě novou tradici.

A je naopak něco, co se vám nepodařilo? Proč?

Naivně jsem si myslel, že vše půjde jednodušeji a rychleji. Máme tolik byrokracie a tolik lidí, kteří se za svá razítka schovávají, že je neskutečné realizovat všechny stavební projekty. Mnohé tak na svou realizaci bohužel musejí počkat do dalšího volebního období.

Po nástupu do funkce vám přislíbil možnost osobní spolupráce i senátor Ivo Valenta. Využil jste této možnosti? Je něco, co vás jako starostu trápí, ale nemáte jako starosta kompetence problém vyřešit?

Senátor Valenta navštívil naše město krátce po mém zvolení starostou. Seznámil jsem jej s našimi starostmi a aktuálními problémy. Někde pomohl, bohužel spoustu věcí nemůže sám ovlivnit. Trápí mne, že si lidé myslí, že starosta vyřeší vše. Bohužel to tak není, a tak se musíme snažit o spolupráci a pokoušet se přesvědčit o našich názorech z praxe teoretiky v Parlamentu či na ministerstvech.

Jaké jsou vaše politické ambice do budoucna? Láká vás celostátní politika?

Mou politickou ambicí je obhájit post starosty města Klášterce nad Ohří a dokončit připravené projekty. Udržet směr spolupráce se všemi aktivními občany, od dětí až po seniory. Plně se věnuji svému městu, a tak na celostátní politiku nezbývá čas.

Proč se podle vás nedokázala strana za deset let své existence na politické scéně více prosadit?

Soukromník má dnes mnoho starostí udržet svou živnost či firmu při životě, protože vládnoucí garnitura mu znepříjemňuje život mnoha restrikcemi a omezeními. Věnovat se potom politice, na to již sil nezbývá. Bohužel, pokud se nebudeme organizovat sami, nikdo jiný to za nás neudělá. Zatím se přes to všechno mnohým daří a nepotřebují ke svému životu politiku, mnozí již naopak skončili a odcházejí raději pracovat jako zaměstnanci.

Otázka na závěr. Jak hodnotíte jednání o vládě? Selhává hnutí ANO, nebo jak je možné, že půl roku po volbách nemáme vládu s důvěrou? Čí je to vina?

Jak jsem již řekl, v posledních letech jdou mnohá opatření proti soukromému podnikání. Kdybychom se chovali jako hnutí ANO, tak bychom v našem městě neměli ani spokojené zákazníky, ani spokojené občany a skončili bychom krachem ve firmách i na radnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…