Starosta Litovle: Nenechme se odradit tím strašným stavem politiky

29.08.2012 7:11

ROZHOVOR Z korupce a demoralizace národa je mi smutno. Myslím si, že policie se snaží odhalit podvody, uplácení …. Ale soudy a politici pak hledají cesty, jak je zahladit, řekl pro ParlamentníListy.cz starosta Zdeněk Potužák (Sdružení nezávislých kandidátů).

Starosta Litovle: Nenechme se odradit tím strašným stavem politiky
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Pane starosto, jak hodnotíte nedávný kolaps registru vozidel?

Spuštění a užitečnost centrálního registru vozidel je pro zaměstnance úřadu a pro občany nulová. Vlastně na hodnotící ose záporná. Nepřipravenost systému, který byl nezodpovědně spuštěn, postihl celý národ, zatížil občany i úřady vícenáklady a hlavně opět posílil nedůvěru v centrální orgány, které mají o naši zem pečovat a ne ji rozvracet. Osobně jsem náš odbor dopravy několikrát navštívil a děkuji zaměstnancům za jejich práci i občanům za trpělivost.  Čekám, jaká bude vyvozena odpovědnost za takové selhání. Myslím, že se snad mohlo počkat, systém doladit a spustit ho až bude funkční – vždy se věci nepodaří – ale nepřipravené systémy hodit na bedra občanů je nezodpovědné.

Co říkáte na korupci?

Z korupce a demoralizace národa je mi smutno.  Myslím si, že policie se snaží odhalit podvody, uplácení …. Ale soudy a politici pak hledají cesty, jak je zahladit. Vidím naivní cestu v tom, že by se v demokracii měl zavést systém, aby po několika letech musely být osoby na vybraných funkcích vyměněny. Prostě by nikdo nemohl být mnoho let v politických pozicích. Aby se vazby přetrhávaly.

A politici by měli podepsat, že souhlasí s odposlechy svých telefonů, jednání …. Deklarují, že jsou tu pro lidi, tak před nimi nic nemusí tajit.

Domníváte se, že se také současné kauzy promítnou do voleb? A jakou šanci dáváte v souvislosti s kauzami malým méně známým stranám? Mohou mít v současné době šanci na úspěch?

Určitá naděje na získání přízně voličů pro nové strany tu samozřejmě je. Ale to bychom museli jít k volbám všichni a prosadit změnu. Neměli bychom se nechat odradit právě tím hrozným stavem politiky a nejít do voleb, to je to nejhorší.

Dnešní dobu shledáváte ekonomicky nepříznivou, a naší ekonomiku závislou na exportu. Jaké země byste pro export preferoval? Mnozí kritizují, že se zaměřujeme jen na malý okruh exportních zemí. Souhlasíte s nimi? A jaké pobídky k nastartování ekonomického rozvoje byste uvítal?

Nejsem expert na export. V tom se orientují naši podnikatelé. Historicky jsme silně závislí na SRN – a můžeme se od nich hodně učit – stačilo by mít u nás jejich pořádek a stav infrastruktury. V podpoře ekonomiky bych přivítal, kdyby stát uvolnil finance na opravy silnic, chodníků, potřebných budov … a dal tak práci lidem, firmám. Na jedné straně čteme, že dotace EU nestihneme vyčerpat a na druhé straně při vyřizování dotací je administrativa tak obrovská, zbytečná, formální – že se musím ptát, zda nám ty dotace chtějí dát nebo ne.  Je nutné zjednodušit tyto systémy a pustit peníze do ekonomiky

Ještě letos plánuje povodí Moravy v Litovli na Olomoucku zahájit výstavbu rozsáhlého projektu za 800 milionů korun, který má město ochránit až před stoletou vodou. Bohužel s protipovodňovou ochranou Litovle však nesouhlasí desítky vlastníků pozemků spolu s některými občany, jež zhoršují odtokové poměry tím, že v blízkosti koryt staví nepovolené objekty či zakládají černé skládky. Jak se situace s výstavnou protipovodňových patření vyvíjí? Podařilo se Vám již problémy vyřešit? A kdy by mohl být projekt dokončen?

V protipovodňových opatřeních se podařilo investorovi – Povodí  Moravy  - dosáhnout vyřízení územních rozhodnutí na nultou a první etapu. Nyní se bude vyřizovat stavební povolení. Zde už budou muset být smlouvy s vlastníky pozemků, kteří musí dát souhlas s tím, že se stavba dotkne jejich pozemků, že pozemky odprodají.  V měsíci září proběhne společné jednání, kde bude dohodnut společný postup jak občany přesvědčit, aby smlouvy podepsali. Pokud občané odmítnou, pak je realizace protipovodňových opatření ohrožena.

Litovel také plánuje pořízení bronzové socha zápasníka Gustava Frištenského, na kterou již požádalo i o dotaci. Už víte, zda Vám bude dotace přidělena? Můžete také prozradit čtenářům bližší informace o tom, kde a kdy by měla socha stát? A z jakého podnětu k nápadu došlo?

Chceme naše město zviditelnit a představit jako města Gustava Frištenského. Je to světově známá osobnost a žil v našem městě. V minulém roce jsme pokřtili v Pivovaru Litovel knihu  - Silný jako Gustav Frištenský. Z poutavého čtení o životě této osobnosti si můžeme vzít vzor o člověku silném fyzicky i morálně.  Vedoucí našeho muzea je praneteř GF paní  Mgr. Zdena Frištenská. Ta pořádá v našem městě sportovní klání – Silácká Litovel a  soustřeďuje   informace o životě GF, sbírá předměty, medaile, fotografie. Podporuji, aby měl  v Litovli sochu a trvalou expozici.  Získali jsme dotaci a dar ve výši 400 tisíc korun na první etapu – zpracování studie a zmenšeného modelu sochy.

Celkově by socha měla stát přibližně 1,3 milionu korun. Nyní jsme zažádali o dotaci ROP na rozšíření výstavních ploch muzea, kde by měla vzniknout stálá expozice o životě GF. Držte nám palce, ať uspějeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…