Starosta Moravské Třebové: Se ctí dokončit mandát starosty

08.08.2012 7:22

ROZHOVOR Jako největší problém v našem městě nevidím v soužití s romskou komunitou, tento názor je „zavádějící“ a neodpovídá skutečnosti, říká starosta Miloš Izák (ČSSD) ParlamentnímListům.cz.

Starosta Moravské Třebové: Se ctí dokončit mandát starosty
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Město se rozhodlo nakonec nekoupit pozemky pod vyhořelým hotelem Morava. Je požadovaná vysoká cena jediným důvodem?

Město se rozhodlo nekoupit pozemky pod bývalým hotelem Morava z více důvodů, i když tím nejvážnějším byla také neakceptovatelná cena. Dalším důvodem bylo i to, jak by město s tímto pozemkem mělo pak naložit, resp., jak pozemků využít.

Vašemu městu nejrychleji v Pardubickém kraji klesá počet obyvatel, jen vloni o více než stovku. Je to jistě způsobené i zdejší vysokou nezaměstnaností. Jak se s tím snažíte bojovat?

Pokles počtu obyvatelstva je problém všech menších a malých měst, mezi něž patří i Moravská Třebová. Souvislost spatřuji v nedostatku pracovních příležitostí, částečně i v možnosti opatřit si bydlení. Největší odliv je podle mého názoru tím, že mladí lidé odcházejí za vzděláním do větších měst, kde se také chtějí uplatnit profesně. Počet obyvatel je jistě také ovlivněn vysokou nezaměstnaností (cca 13 procent). S tímto faktorem se přímo bojovat nedá. Snažíme se však do města získávat další investory a budoucí zaměstnavatele.

Jako největší problém však místní pokládají soužití s romskou menšinou. Jak postupujete v této oblasti?

Jako největší problém v našem městě nevidím v soužití s romskou komunitou, tento názor je „zavádějící“ a neodpovídá skutečnosti. Mým hlavním argumentem, proč to vidím takto, je, že stav kriminality romské menšiny se trvale pohybuje mezi 3,5 – 4 % z celkové kriminality ve městě. Přesto tuto situaci nepodceňujeme a snažíme se aktivně působit jak na samotné Romy, tak i na ostatní obyvatelstvo a všechny je odrazovat od páchání kriminality, a to i přestupkové. Od 11/2008 máme zřízenu komisi rady města pro prevenci kriminality, vedenou velitelem MěP, která pracuje velmi slušně a jejímž výsledkem je i fakt, že zhruba od konce r. 2011 zaznamenáváme znatelný pokles kriminality romské menšiny ve městě. Je také pravdou, že tento pokles je rovněž ovlivněn i tím, že několik „nejrizikovějších“ se nachází ve výkonu trestu odnětí svobody, což má na ostatní preventivní význam. V neposlední řadě je u nás poměrně dobře nastavena úzká součinnost naší městské policie s Policií ČR, což je tu všeobecně známo.

Jak se obecně stavíte k otázce církevních restitucí? Jsou nároky církve a vypořádání přiměřené?

K církevním restitucím mám názor jednoznačný. Pokud církve prokáží legalitu nabytí takového majetku, jsem pro restituce. Platí to tak stejně u všech restituentů. V opačném případě jsem rozhodně proti.

Podezření z korupce u přidělování dotací z fondů EU dostihla první české hejtmanství. Domníváte se, že by si policie měla posvítit i na další české kraje včetně Pardubického?

Zastávám názor, že je třeba se stejnou vehemencí a profesionalitou potírat všechny projevy korupčního jednání, od těch nejzávažnějších počínaje po ty méně závažné. A to bez ohledu na stranickou či koaliční příslušnost. Prostě „padni komu padni“. Mám zejména na mysli medializované kauzy, z nichž většina dosud nebyla vyšetřována či z nich nebyla vyvozena právní odpovědnost.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je Váš největší cíl?

Mým cílem do konce volebního období je dokončit započaté projekty, kterých není málo, vyvarovat se nedostatků a pochybení a se ctí dokončit své působení ve funkci starosty v tomto volebním období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…