Starosta Nového Jičína: Lidem nejde o politické půtky. Ale co se pro ně udělá

24.12.2011 21:53

ROZHOVOR V Novém Jičíně pracují v zastupitelstvu tradiční strany, chybí tam zastoupení TOP 09 a VV. Přesto se novojičínským daří posouvat město dopředu a v letošním roce udělali velký kus práce. Podle starosty Břetislava Gelnara to je i tím, že snaží s opozicí úzce spolupracovat.

Starosta Nového Jičína: Lidem nejde o politické půtky. Ale co se pro ně udělá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Pane starosto, dívala jsem se na složení vašeho zastupitelstva, ve kterém nefiguruje ani jeden člen VV či TOP 09. Jsou vaši voliči konzervativní?

Nedokážeme posoudit, zda jsou voliči konzervativní. Je to možné.

Celkem ve vašem zastupitelstvu funguje 6 politických uskupení a dva členové jsou zřejmě nezávislí. Máte docela silnou protistranu ODS v podobě 9 členů zastupitelstva. Jak se vám v této sestavě spolupracuje?

Snažíme se s opozicí spolupracovat, protože si uvědomujeme, že občany nezajímají politické půtky, ale to, co se pro ně ve městě udělá. Pořádáme semináře, na kterých projednáváme např. případný převod domovů pro seniory pod město, diskutujeme o návrhu rozpočtu apod. Opozice je zastoupena i v komisích města, kde zastává i předsednické posty, v redakční radě apod. A názory komisí jsou k naší práci důležité.

Jak vypadá vaše setkávání s voliči? O co se nejčastěji zajímají?

Nejintenzivněji komunikace s občany probíhá přes osadní výbory. Občany nejvíce zajímají investice do veřejných prostranství ve městě - komunikací, chodníků, osvětlení atd.

Co se vám v letošním roce nejvíce povedlo? Na co jste hrdý?

Povedlo se nám toho letos docela dost. Uspěly jsme například s reklamací energetických sloupků na náměstí, které byly od listopadu 2009 nefunkční. Až nové vedení města podalo 2. února 2011 reklamaci, čímž bylo z rozpočtu uchráněno 0,9 milionu korun. Museli jsme ale zaplatit 162 000 Kč za náhradní napojení na zdroj v době nefunkčnosti sloupků. Za úspěch považuji také to, že od dubna 2011 jsou na webu města zveřejňovány všechny příjmové a výdajové smlouvy uzavřené městem, a to i zpětně. Na webu města jsou zveřejňovány také materiály k jednání na zastupitelstvu, a to nejpozději tři dny před schůzí a nejpozději do 15 dnů. Současně se mohou voliči na webových stránkách informovat, jak který zastupitel u každého bodu hlasoval. Povedlo se nám rovněž na web zavést podněty a připomínky, kde mohou občané upozorňovat na nedostatky ve městě a dozvědí se, kdo je zřizuje a v jakém termínu. Kromě toho jsou na webu také dotazy a odpovědi a ankety.

Nový Jičín šetří pomocí elektronických aukcí

Docela se nám také daří šetřit. 28. března 2011 byly spuštěny elektronické aukce. Až do 30. dubna probíhal zkušení provoz, který byl pro město zdarma. Díky e-aukcím se uspořilo cca pět milionů Kč bez DPH. V této částce není výsledek řízení na dodávku elektrické energie a zpravodaj. Například u elektrické energie v součtu na dvouleté období smlouvy to bude cca 1 milion korun, bez započítání navyšování cen v následujících letech – pak je předpoklad, že získaná úspora 16 procent bude představovat částku ještě vyšší. U zpravodaje se ušetřilo 545 tisíc Kč bez DPH. Novojičínský zpravodaj bude navíc od ledna 2012 zdarma k dispozici všem. Pokud po uplynutí zákonné doby k odvolání účastníků aukce dojde k ukončení aukce, podařilo se nám snížit cenu z 28 Kč za kus na cca 4 Kč za kus. Dále byl vytvořen svazek obcí Cyklostezka NJ-Hostašovice, od MSK kraje jsme získaly dotace jeden milion korun na projekt a přípravné práce. V této chvíli je vypsáno výběrové řízení na projektovou dokumentaci. V Žilině a Loučce se na jaře začala budovat nová kanalizace, město za ni zaplatí cca 26 milionů korun, hotova bude v polovině příštího roku.

Provedly se změny v MHD, zrušily se dvě linky. Spoje byly zkoordinovány se spoji jiných dopravců. Dvě linky byly prodlouženy v návaznosti na nákupní centra, aby se snížila obrovská ztrátovost 4 až 5 milionů ročně. Zkrátka, povedlo se toho dost.
Krize ovlivnila dění v průmyslovém parku

Co se vám naopak nepovedlo a proč?

V průmyslovém parku se v současné ekonomické situaci firem nepodařilo obsadit stávající plochy dalším zájemcem či zájemci. Firma CTP-invest dokončí na základě prodloužení smlouvy projekt pro zasíťování další haly. Následně v dalším roce bude probíhat realizace projektu. Výstavba, kterou plánují v CTP v časovém rozmezí šesti měsíců od získání zájemce o výrobní plochu, závisí na celkové ekonomické situaci a především aktivitě této firmy. Zde bychom se chtěli, dle dohod s firmou, aktivně angažovat.
Také bychom si představovali pružnější postup prací v areálu bývalé tabačky, což ovšem, nemůžeme ovlivnit. Areál je dosud v sutinách, ovšem nikoli vinou města. Investor budovy zboural, aniž by měl platná povolení k výstavbě zamýšleného areálu. Žádost o územní rozhodnutí podal teprve v červnu, nyní probíhá územní řízení.

Co je v současné době v Novém Jičíně vaší prioritou číslo jedna?

Absolutní prioritou je maximální získávání a využití dotací, a také udržení zaměstnanosti ve městě. Proto komunikujeme se všemi významnými zaměstnavateli v Novém Jičíně.

Blíží se konec roku 2011, co byste chtěl jako nejdůležitější realizovat v roce 2012?

V příštím roce dojde zřejmě na úřadě ke změně organizační struktury. Chceme zajistit finance na opravu domů v městské památkové rezervaci, sportoviště ve městě by mohla přejít pod jednotnou správu, přikloníme se k výsledku externího auditu. Rádi bychom nastartovali I. etapu rekonstrukce bazénu. Chceme vybudovat nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, zrekonstruovat dětská hřiště u MŠ Máj a Sady, proběhne revitalizace sídliště Riegrova-Bezručova. Připravujeme inovovaný strategický plán rozvoje města ve spolupráci VŠB-EF. Bude vypracovaná studie strategického plánu rozvoje dopravy.
Bytů máme dostatek, ve městě se budou stavět rodinné domy

Jak vypadá bytová politika ve vašem městě? Staví se u vás rodinné domy a nové byty? Kolik máte obecních bytů?

Bytová politika je pro nás důležitá. Byla ustavena pracovní skupina, která vytvořila analýzu bytového fondu, ze které bude vycházet bytová koncepce. Ve městě máme vhodné pozemky pro stavbu rodinných domů a v budoucnu je na nich výstavba plánována. Bytů je dostatek, ve vlastnictví města zůstává cca 1100 bytů, většinou startovacích a sociálních.

Zaznamenali jste aktivity extremistických stran?

Ne. V Novém Jičíně jsme nezaznamenali zvýšenou aktivitu extrémistických hnutí.

Máte připravenou nějakou strategii jak řešit extremistické aktivity?

Máme koncepci prevence kriminality, městská a republiková policie vychází z pokynů ministerstva vnitra.

Kdyby jste měl občany ČR nebo cizince pozvat do Nového Jičína, co by jste jim rád ukázal?

Před nedávnem jsme v Novém Jičíně otevřeli nové návštěvnické centrum, jehož interaktivní expozice mapuje historii kloboučnictví ve městě. Je v něm díky továrně Tonak i několik funkčních strojů a také prodejna klobouků, která na náměstí dlouho chyběla. Zaměření návštěvnického centra vhodně doplňuje zdejší muzeum v Žerotínském zámku, jehož sbírky taktéž stojí zhlédnutí.

Starosta Nového Jičína Ing. Břetislav Gelnar, CSc. se narodil v roce 1949 Ostravě. Základní školu ukončil v Ostravě-Porubě a pokračoval na studiích SPŠ-Strojní v Ostravě Vítkovicích, kde absolvoval v roce 1968. O pět let později ukončil VTU-FS v Brně, vystudoval obor strojírenská technologie. V letech 1975-1978 absolvoval PGS na ČVUT-FS Praha, „Technologie stavby karosérií“. V roce 1983 ukončil externí vědeckou kandidaturu v oboru „strojírenská technologie“ na TU VŠB-FS v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…