Starosta Nového Města nad Metují: Drábkova reforma byla málo připravená

16.02.2012 22:00

ROZHOVOR Petr Hable (Sdružení Volba pro město) ParlamentníListy.cz upozornil zejména na dopravní přetíženost, kdy mnohé kamiony volí vedlejší cesty, aby se vyhnuly placení mýtného. Zároveň dodal, že je v Novém Městě nad Metují jedna z nejnižších nezaměstnaností z celé České republiky.

Starosta Nového Města nad Metují: Drábkova reforma byla málo připravená
Foto: Vychozi.cz
Popisek: Ilustrační foto Nového Města nad Metují

Nové město nad Metují se stalo v loňském roce, podle výsledků čtvrtého ročníku soutěže Město pro byznys, kterou každoročně pořádá týdeník Ekonom, 3. nejlepším městem pro podnikání. V čem podle Vás tví úspěch města?

Výsledek našeho města nejlépe popisuje podrobné vyhodnocení ankety. Některé oblasti jsou z naší strany ovlivnitelné více, jiné méně. Třetí místo v celostátním porovnání nás samozřejmě těší. V našem městě se dlouhodobě projevuje vstřícně nastavená komunikace úřadu jak s podnikateli, tak i se všemi občany. Jsme město s vyváženými podmínkami pro běžný život.

Obyvatele města mimo jiné trápí chybějící koupaliště ve městě. Plánujete jej zřídit? Nebo, do čeho bude letos město investovat?

Na koupaliště mámě platné stavební povolení. Výstavba z vlastních finančních prostředků je nemyslitelná. I v případě získání financí z jiných zdrojů, by město muselo vážně zvažovat reálnost výstavby nového koupaliště a financování jeho provozu.

Investiční prioritou města v letošním roce je první krok k řešení problému s místními kasárnami. Město podá žádost o dotaci a následně plánuje zrealizovat demolici celého areálu kasáren, mimo hlavní budovy, která by mohla být využitelná na případnou přestavbu.

A jaké další problémy sužují obyvatele Nového Města nad Metují? A jak tyto problémy řešíte?

Město má dlouhodobé problémy se značným počtem projíždějících kamionů, které se vyhýbají mýtným branám a ničí nám silnice, které nejsou na takovéto zatížení stavěné.

Současná situace by se měla zlepšit opravou průjezdní Náchodské ulice, která je plánovaná v příštím roce. Již mnoho let je připravovaná stavba přeložky silnice 1/14, která je ve stádiu několikátého pokusu o schválení územního řízení.

Do jaké míry trápí obyvatele ve městě nezaměstnanost?

Nezaměstnanost v našem městě je jednou z nejnižších v našem státě. Nabídka zaměstnání je poměrně pestrá, jsou ale i u nás profese, například v administrativě, ve kterých je vyšší poptávka proti nabídce.

Domníváte se, že mohou mít některé kroky Nečasovy vlády dopad na nezaměstnanost ve Vašem městě?
 

Každá úsporná opatření vždy vliv na míru nezaměstnanosti. Bude důležité, v jakém rozsahu budou potřebné reformní kroky schváleny, zda zvítězí rozum a rozvaha nad lacinými politickými gesty.

Na začátku roku byla spuštěna reforma práce (více ZDE), jež je ale kritizována za nedostatky, jež u ní byly na mnohých úřadech shledány. Jak byste reformu hodnotil, a měli jste se zavedením nového systému problémy?

Myšlenka zavedení reformy byla jistě dobrá, ale jak informací z médií, tak i z praxe v našem městě mne přesvědčují o malé připravenosti celého procesu, u nás hlavně v přípravě odpovídajícího prostoru pro pobočku UP.

Jak často a jakou cestou komunikujete s občany?

Město vydává měsíčník Novoměstský zpravodaj, ve kterém informuje občany o dění ve městě. K přímé komunikaci využívám běžná setkání jak s jednotlivými občany, tak i se zájmovými skupinami.

Jakou změnu očekáváte k blížícím se krajským volbám?

Myslím, že do krajských voleb je ještě daleko. Bude záležet na tom, jak zvládne současná vládní koalice reformní kroky a dokáže o nich přesvědčit veřejnost a jestli bude schopná spolupracovat i na krajské úrovni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…