Starosta Pačiska: ČSSD situaci nezvládla. Vítězem se stal prezident

03.09.2019 14:11

Sociální demokracie má velký talent projevit se negativně v ten pravý okamžik. Přes prokazatelně pozitivní kroky v rámci vlády nejsme vnímáni jako ten pravý partner pro obyčejného pracujícího člověka. Nepřispívají k tomu ani drobné aféry, nejednotnosti a rozhádanosti. Pokud se jasně nevymezíme, nic se nezlepší, ba naopak, míní oblíbený starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska (ČSSD). Největší starosti mu ale nyní dělá nedostatek lůžek pro seniory ve městě. Co dalšího by rád změnil?

Starosta Pačiska: ČSSD situaci nezvládla. Vítězem se stal prezident
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska (ČSSD)

V čele radnice jste již od roku 2005. Čeho byste chtěl dosáhnout? Máte například nějaké přání, které se vám dosud realizovat nepodařilo? Nebo co vám dává chuť a odhodlání se i po tolika letech v politice angažovat?

Protože jsem na radnici již dlouhou dobu, mám mnoho svých přání splněných. Využili jsme dostatečně evropských fondů na dobudování infrastruktury a mám dojem, že nic zásadního v našem městě nechybí. Pouze bych chtěl do konce svého mandátu vybudovat Dům pro seniory. Naše potřeba je v současnosti pokrytá jinými zařízeními, ale populace stárne a potřeba seniorského bydlení bude stále vyšší.

Obecně se ale ČSSD příliš nedaří. Co musí podle vás ČSSD nyní udělat, aby z celostátní politiky nevymizela? Kde dělá strana či její vedení chybu?

Sociální demokracie má velký talent projevit se negativně v ten pravý okamžik. Přes prokazatelně pozitivní kroky v rámci vlády nejsme vnímáni jako ten pravý partner pro obyčejného pracujícího člověka. Naše politika je nesrozumitelná obyčejným lidem. Nepřispívají k tomu ani drobné aféry, nejednotnosti a rozhádanosti. Pokud se jasně nevymezíme, nic se nezlepší, ba naopak.  

Překvapilo vás osobně rozhodnutí Michala Šmardy vzdát se nominace na ministra, a to po třech měsících, kdy se jeho nominace řešila? Nevrazil tím tak trochu straně kudlu do zad, a naopak neusnadnil tím pozici prezidentovi s premiérem, jimž tak jejich počínání prošlo?

Celý ten proces byl ukončen jaksi moc rychle. Po měsících prohlášení, že bez Šmardy to nepůjde, vlastně se přes noc vše obrátilo. Prezident i premiér akceptovali pana Zaorálka bez výhrad a do týdne bylo po problému. Proč se vše neřešilo s předstihem? Proč ta prohlášení? Nepřispívá to k důvěryhodnosti strany a jejích představitelů. Jednoznačným vítězem situace je pan prezident, který prosadil svou.

Má vládní krize nějaké dopady na komunální politiku?

Já jsem žádné reakce nezaznamenal. Možná občané ve městě mají negativní názor, ale my jako komunální politici se více zabýváme problémy všedního dne a nejsme s velkou politikou moc spojováni.

Jedním z nejpalčivějších problémů Bystřice nad Pernštejnem je špatná dopravní obslužnost, což má negativní dopady i na příchod nových investorů. Jak se v rámci svých možností snažíte problém řešit a jak byste hodnotil komunikaci s krajem případně s vládou a ŘSD?

Nám se v minulých letech podařil husarský kousek. S ukončením činnosti uranových dolů jsme intenzivně jednali s CzechInvestem a vládou. S jejich intervencí se nám podařilo obsadit průmyslovou zónu velkým investorem. Nezaměstnanost je cca 3,6 % a spíše se projevuje nedostatek pracovních sil. Tímto náš požadavek na větší dopravní infrastrukturu pohasl. Dostupnost je dobrá. Musíme řešit veřejnou dopravu a zachovat Vysočinu krásnou, klidnou, bez velkých dopravních staveb. Zkrátka místo, kde se lidem dobře žije.

V uplynulém volebním období jste také sliboval zřídit komunikace a zavést MHD. Co se tak za změnilo, a hlavně jaké investice v tomto směru plánujete do budoucna?

MHD je dávno v provozu. S rozvojem průmyslu řešíme její rozšíření a optimalizování dle potřeb firem a zaměstnanců.

Jak ovlivnilo nezaměstnanost ve městě uzavření dolu v Dolní Rožínce? Usnadnil situaci fakt, že se ekonomice daří a nezaměstnanost je na svém minimu?

Jak jsem psal výše, útlum těžby se nám podařilo vyřešit téměř bez bolesti. Dnes vidím problémy se seniory, kterých přibývá a je nedostatek volných lůžek. Máme problémy s ubytovací kapacitou pro turisty a agenturní pracovníky. Možná vidím nedostatek kvalifikovaných pracovních míst. Ve městě ruší svoje pobočky banky, Katastrální úřad, Finanční úřad apod. Kde budou naše studované děti pracovat? Venkov se vlivem globalizace vylidňuje a nikdo nezná recept na jeho zastavení.

Potenciál města vidíte v cestovním ruchu. Jak se jej snažíte rozvíjet a přilákat do města co nejvíce turistů?

Pro tento cíl byly položeny základy již v minulosti. Centrum Eden, Pohádková alej, zimní stadion, muzeum, sportovní hala, cyklostezky nebo zřízení Turistické destinace jsou příslibem navýšení počtu návštěvníků. Všichni jsou u nás vítáni. Máme ambici být dobrým místem pro život občanů a spolehlivým hostitelem návštěvníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…