Starosta Žamberka: Restituce by měly být vyrovnány

03.08.2012 7:12

ROZHOVOR Pravdou je, že město Žamberk v rámci parlamentních voleb je pokládáno za pravicové, a to zřejmě i potvrzuje zařazení nejprosperujícího města Pardubického kraje, řekl ParlamentnímListům.cz starosta Jiří Dytrt (ODS).

Starosta Žamberka: Restituce by měly být vyrovnány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Město zřídilo funkci městského architekta. Je to v tak malém městě přínosné?

Město Žamberk v minulosti mělo funkci městského architekta bez přesněji stanovených specifikací. Po výběrovém řízení je městský architekt velkým přínosem pro město a to nejen z důvodu příprav podkladů pro zpracování územního plánu, ale rovněž z důvodu konzultací jak stavebního odboru, odboru územního rozvoje a majetkového odboru. Odměna městského architekta je odvozena od odpracovaných hodin. V městském rozpočtu je na tuto odměnu stanovena částka 40 tisíc korun za rok.

Až čtyři desítky nových parkovacích míst přinese již v červenci otevření takzvaného Habrova dvora. Plánuje město vybudování dalších parkovacích stání?

V současné době zpracováváme návrhy na nové parkovací plochy v hustěji obydlených lokalitách, kde problémy s parkováním vznikají. Jedná se o lokality na sídlišti u Žirafy, na sídlišti u Polikliniky a v lokalitě podél Husova nábřeží.

Žamberk je pokládán za jedno z nejpravicovějších a nejprosperujících měst v Pardubickém kraji. Čím to?

Pravdou je, že město Žamberk v rámci parlamentních voleb je pokládáno za pravicové, a to zřejmě i potvrzuje zařazení nejprosperujícího města Pardubického kraje, neboť dle průzkumu je pravicovým voličem podnikatel či zástupce právnických osob.

Jak se obecně stavíte k otázce církevních restitucí? Jsou nároky církve a vypořádání přiměřené?

Obecně jsem názoru, že by restituční nároky měly být vyrovnány. Konkrétní nároky či přiměřenost neumím posoudit, ale město Žamberk je přímo dotčeno restitučními nároky. Plánovaná výstavba protipovodňové ochrany města počítá s rozlivným poldrem na pozemcích církve, které jsou v současné době dotčeny restitučními nároky a není možno s nimi manipulovat ani je zastavovat. Jedná se o investici dosahující 150 mil., která by mohla být nemožností nakládání s pozemky církve omezena či pozastavena.

Podezření z korupce u přidělování dotací z fondů EU dostihla první české hejtmanství. Domníváte se, že by si policie měla posvítit i na další české kraje včetně Pardubického?

Obecně je dobře, že existuje orgán, který provádí kontrolu postupu v přidělování dotací. Dle mého názoru by měla být kontrola provedena na začátku (po všech úkonech a před čerpáním) a po dokončení akce již provádět kontrolu správnosti čerpání a ne se vracet ke krokům, které již byly zkontrolovány. Různé kontroly mají různé postupy a může a dochází k následnému odejmutí dotace s dopady pro investora, který následně akci finančně zajišťuje z jiných zdrojů, což negativně ovlivňuje příp. další investice.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je Váš největší cíl?

Těch cílů je několik. Mým největším cílem je podpora vzniku nových lokalit pro výstavbu bytových a rodinných domů s dobrou infrastrukturou a vznikem nových pracovních míst, která povede ke zvýšení počtu obyvatel města. Dalším cílem zahájení výstavby protipovodňové ochrany města, která zajistí ochranu na Q 20 s rezervou blížící se Q50. Dále zahájení rekonstrukce bývalých vinařských závodů, která by měla přinést nový domov pro seniory v počtu až 120 klientů s následným vznikem nových pracovních míst. Dalším cílem je dokončení II. etapy areálu aktivní turistiky, kde město již získalo dotaci a tento areál Pod Černým lesem by tímto získal nejen nové atrakce pro turisty a návštěvníky města, ale rovněž i další možnosti rozvoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…