Starostka Frenštátu: kdo je a bude vzorem dalším generacím?

31.07.2012 20:01

ROZHOVOR Současná politická situace přináší deziluzi. Kultura, morálka, odpovědnost, jsou to ještě nějaké hodnoty? Konstatuje starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová (SNK Naše Beskydy).

Starostka Frenštátu: kdo je a bude vzorem dalším generacím?
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Paní starostko, jak vnímáte současnou politickou situaci, kdy podle mnohých vládní reformy zastiňují korupční skandály politiků? A domníváte se, že budou v souvislosti s korupcí objevovat i další jména?

Současná politická situace přináší deziluzi. Kultura, morálka, odpovědnost, jsou to ještě nějaké hodnoty? Co a kdo je a bude vzorem dalším generacím?

Nedávno byla vydána poslankyně Parkanová trestnímu stíhání. Jak její kauzu vnímáte a jak vnímáte kroky, které činí ministr Kalousek na její obranu? Kroky ministra Kalouska dokonce u opozice vedly již ke čtvrtému hlasování o důvěře vládě. Jak se na hlasování díváte, a souhlasíte s požadavkem na jeho rezignaci?

Neznám všechny okolnosti, které souvisí s kauzou paní poslankyně, obecně však souhlasím s prošetřením takového výběrového řízení, které probíhá nestandardně. Sledování hlasování o důvěře vládě mi už přijde jako ztráta času, raději bych viděla naše zákonodárce při práci, obsazené lavice, zájem o projednávaná témata, plodnou a slušnou diskusi bez teatrálních vystoupení.

Vláda schválila poslanecký návrh na vydání ústavního zákona, který má omezit doživotní trestně-právní imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Cílem návrhu skupiny poslanců je omezit imunitu zákonodárců a soudců Ústavního soudu. Trestní stíhání by pak mělo být vyloučeno jen po dobu výkonu funkce. Návrh byl již jednou schválen Poslaneckou sněmovnou, neprošel ovšem v Senátu. Jakou šanci dáváte návrhu nyní? A souhlasíte s ním, nebo byste volila ještě razantnější omezení imunity?

V tomto případě je zajímavé porovnání s výkonem funkce komunálních politiků, jakou  imunitu mají komunální politikové ve městech a obcích, a to v době výkonu funkce nebo po jejím skončení? Žádnou! Jsou bráni k odpovědnosti za každé rozhodnutí.

Především ministr Kalousek, ale i jiní politici, zpochybňují práci policie. Jak byste činnost policie hodnotila Ve Vašem městě? Domníváte se, že škrty na ministerstvu vnitra, které se dotknou i policistů, budou mít na občany dopad?

Dopad škrtů u PČR má dopad na občany již nyní. Nejedna obec např. řeší náklady spojené s rozšiřováním činnosti  městské policie.

V únoru jste vyslovila také kritiku některý občanů na reformy ministra Drábka, které pro mnohé znamenají ve městě problémy.  Zmínila jste například snížení dávek na mobilitu. Jak se nyní díváte k plánovanému zrušení příspěvku na bydlení a současně také dávku v hmotné nouzi – doplatek na bydlení?  A jaký je Váš názor na zavedení Skarty?

Zavedení Skarty s největší pravděpodobností povede k neúměrnému zatížení klientů a úředníků. Vydělávat bude především bankovní sektor, což může mít za následek i zvýšení kriminality páchané na klientech (bankovní poplatky - zpoplatnění každého dalšího výběru, klienta to nutí vybrat celou dávku najednou nebo převést na jiný účet, bankomaty nejsou v každé obci, nedostupnost výběrových míst způsobuje  odčerpávání dalších finančních prostředků na jízdné za dopravu, k bankomatům nejsou zavedeny bezbariérové přístupy, klienti tak budou závislí na pomoci jiné osoby, mohou být přímo při výběru ohrožování kriminálním počínáním "kolemjdoucích znalých věci", dávku nelze využít celou, protože bankomaty vydávají jen dvousetkorunové bankovky a současně je stanovena minimální částka, terminály pro placení Skartou  nejsou vybaveny všechny obchody, apod.).

Zrušením uvedených dávek může stát  dostat spoustu rodin pod hranici bídy. Stát nevytváří podmínky pro obce, aby mohly uspokojivě řešit sociální bydlení. Zrušení uvedených dávek postihne zejména ty klienty, jejichž příjmy jsou nízké, někdy nižší než je životní minimum. Klienti se tak z důvodu neschopnosti platit nájemné stávají neplatiči a jsou vystěhovávaní doslova na ulici. Vede to  k rozdělení rodin, kdy jeden z rodičů může být umístěn do azylových domů pro rodiče s dětmi, k rozvodovosti, k alkoholismu. Důsledky mohou být i fatální. 

Jak byste hodnotila dopad reforem na obyvatele města? S jakou reakcí se u občanů nejčastěji setkáváte? A jak se stavíte k zvýšení sazeb DPH, které se mají navýšit od příštího roku na 15% a 21%?

Města si mohou dle zákona o DPH uplatňovat na vstupu odpočet DPH s výrazným omezením. Proto narůst cen v důsledku zvýšení sazeb DPH se téměř v plné výši promítne do nárůstu výdajů města. A protože město má omezené možnosti v získávání příjmů, dojde opět v důsledku změn sazeb DPH ke snížení kvality zajišťování potřeb hrazených městem.

Nedávno po rozsáhlé rekonstrukci převzalo město Frenštát pod Radhoštěm od stavební firmy areál amfiteátru na Horečkách. Tímto krokem byla podle slov Mariana Žárského ukončena první etapa revitalizace tohoto kulturního stánku pod širým nebem. Jaké budou další kroky? Kolik město do první etapy již investovalo a kolik ještě plánujete investovat? V sobotu 21. Července se zde také uskuteční druhý ročník festivalu Horečky fest 2012. Na jaký program byste čtenáře pozvala?

Revitalizace lokality Horeček je jednou z priorit města. K její postupné realizaci se podařilo spojit  síly a finanční prostředky města Frenštátu pod Radhoštěm, obce Trojanovice, dvou největších zaměstnavatelů našeho regionu firem Siemens a Continental a celé řady drobných podnikatelů i neziskových organizací. První akcí byla obnova přírodního amfiteátru podle návrhu architekta Mrvy a návrat kulturních akcí do jeho prostor. Současně nabraly nový dech i sportovní akce v areálu skokanských můstků, které s Horečkami bezprostředně souvisí. Z iniciativy veřejnosti také vznikla naučná stezka na schodech u velkého skokanského můstku. Je potěšitelné a veřejností velmi oceňované, že do této v minulosti tak vyhledávané lokality se zase vrací život. Plánujeme vytvořit společný fond pro další roky, ze kterého bychom investovali další etapy revitalizace a současně připravujeme další programové aktivity.

V rámci letošního frenštátského kulturního léta se v amfiteátru na Horečkách uskuteční ještě dvě zajímavé akce. První z nich je festival "Svátek dřeva", který se uskuteční 4. srpna 2012. Jedná se  o akci, jejímž cílem je atraktivní formou seznámit veřejnost se dřevem jako materiálem a řemesly, která se zpracováním dřeva souvisí. Na návštěvníky čekají závody dřevorubeckých týmů, dřevorubecké exhibice, soutěže pro veřejnost o hodnotné ceny, bohatá tombola, soutěž v jízdě na travních sekačkách. Ale také bohatý doprovodný program, odborný ořez stromů v závěsu, ukázka stahování dřeva koněm, ukázky dřevěných řemesel a prodej výrobků ze dřeva, projížďky na koních i ukázky výcviku psů. Celý den vyvrcholí koncertem kapely Nezmaři. Vstup na tuto akci je zcela zdarma.Druhou akcí je koncert Vlasty Redla s kapelou, který se uskuteční 18. srpna 2012. Do konce prázdnin se uskuteční další akce na náměstí ve Frenštátě, např. 17.8. koncert Swingtime band - Swingová tančírna, ve dnech 24. - 25. srpna tradiční Frenštátské slavnosti , na kterých bude  bezesporu velkým lákadlem vystoupení vojenského tanečního souboru Ondráš z Brna a vystoupení čínského souboru Ulan Muqir Art Group. Koncerty uzavírá 31. srpna polská rock´n´rollová kapela Zgredybillies. 
Ve frenštátském autokempu 10. srpna a 1. září pokračuje promítání "Cimrmanů" v letním minibijáku Špalek a tahákem jistě bude i koncert Michala Prokopa 11. srpna, kterého bude doprovázet kapela Framus Five.   

Zastupitelstvo také na začátku července odsouhlasilo převod zimního stadionu pod město. Co si od převodu slibujete? Není to pro město moc velké ekonomické riziko? Probíhala na převod stadionu například debata s občany, kde by se zjistilo, jestli nepreferují investovat do jiných oblastí?

Problematika zimního stadionu se řeší několik let. Zimní stadion k městu neodmyslitelně patří a přesto, že je dosud v majetku tělovýchovné jednoty, město na jeho provoz každoročně přispívá nemalou částkou. Rozhodnutí zastupitelstva města o jeho převzetí vnímám jako snahu o efektivní hospodaření s prostředky do sportu a zkvalitnění služeb veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…