Starostka Jeseníku: ČSSD je na straně důstojného života

30.08.2012 7:54

ROZHOVOR Současná politika Olomouckého kraje je podle mého názoru poměrně rozumná, pokud bych ji mohla ovlivnit, zaměřila bych se asi na snížení dluhové služby, řekla ParlamentnímListům.cz starostka Marie Fomiczewová (ČSSD).

Starostka Jeseníku: ČSSD je na straně důstojného života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

Paní starostko, obyvatele Jesenicka zejména kvůli geografické poloze sužuje vysoká míra nezaměstnanosti. Jak jste sama uvedla, problém se město snaží řešit získáváním dotací směřující do nějakého rozvoje, je to však slabá náplast. Jaké konkrétní kroky se tedy bude snažit učinit k tomu, aby se situace v tomto směru v rámci regionu změnila k lepšímu? Jakou zkušenost máte například s investory? A jak hodnotíte současnou politiku vlády v oblasti zaměstnanosti?

Město Jeseník je členem Sdružení měst a obcí Jesenicka a kroky ke zlepšení situace zaměstnanosti v regionu koordinuje a činí společně s ostatními městy a obcemi. Nyní naše sdružení například aktivně usiluje o změnu systému podpory zaměstnanosti státem tak, aby potřeby socioekonomicky postižených regionů byly řešeny individuálně. Naše sdružení požádalo Olomoucký kraj o iniciativu, která by spojila i další kraje s takto postiženými regiony ke společnému tlaku na řešení. Začátkem srpna se z iniciativy pana poslance Ing. Krátkého uskutečnila v Jeseníku diskuze starostů s náměstkem ministra práce a sociálních věcí panem Mgr. Machotkou. Výstupy tohoto jednání jsou například: příslib dislokace analytického útvaru GŘ ÚP do Jeseníku, příslib vyvolání mezirezortní diskuze o zohledňování dopadů legislativy a vládních opatření na zaměstnanost, iniciování dialogu MŠMT a MPO o provázání učňovského školství s potřebami zaměstnavatelů, prověření možnosti přealokace prostředků na politiku zaměstnanosti více do postižených regionů apod. Ve špatně dostupném a řídce osídleném regionu jako je Jesenicko nemají investoři bez nějakých pobídek dostatek motivace k podnikání. Proto město Jeseník například prodává připravené, zasíťované pozemky v zóně služeb a nerušivé výroby za velmi zajímavou cenu s veřejnou podporou. Současná politika vlády v oblasti zaměstnanosti je nedostatečná, bylo by potřeba mnohem výraznějších pobídek k udržení zaměstnavatelů v odloučených a socioekonomicky postižených oblastech.

Jak byste s odstupem času hodnotila další vládní reformy? A jaký dopad bude mít podle Vás na obyvatele případné opětovné navýšení DPH?

Jako drtivá většina národa. Přinesly víc škody jak užitku. Rostoucí nezaměstnanost, kriminalita, žebráci, bezdomovci. Životní nejistota absolventů škol, mladých rodin s dětmi, seniorů, zdravotně postižených… Navýšení DPH zase ublíží těm nejchudším, kteří musí počítat s každou korunou a samozřejmě také ovlivní pokles spotřeby.

V nedávné době byla schválena novela rozpočtového určení daní. Souhlasíte s novelou? A domníváte se, že bude pro Jeseník vzhledem k nedostatku finančních prostředků přínosem?

S novelou RUD souhlasím ve smyslu „aspoň něco“. Přínosem by mohla být, kdyby se nezpomalovala ekonomika a neklesala daňová výtěžnost.

Nedostatek pacientů způsobil jesenické nemocnici finanční problémy. Nemocnice proto teď požádala Olomoucký kraj o uzavření dohody o poskytování služeb ve veřejném zájmu. Může takováto dohoda pomoci vyřešit tento problém?

Krátkodobě ano, v delším časovém horizontu však kraj nemůže suplovat odpovědnost státu, který určuje legislativu pro zdravotní pojišťovny. Jestliže všichni občané platí zdravotní pojištění podle stejných pravidel, pak by měli mít také všichni stejně dostupnou a kvalitní zdravotní péči, ať žijí v Horní Dolní nebo v Praze.

Jaké výhody přinese regionu aquacentrum, o jehož výstavbě se hovoří již léta? Předpokládám, že nesouhlasíte s tvrzením, že jeho výstavbu prosazují městští zastupitelé pouze proto, aby se zavděčili voličům a zbyly po nich hmatatelné výsledky jejich vlády, přičemž jde o zbytečný a velmi ztrátový projekt?

O důvodech, pro které prosazovalo minulé vedení radnice megalomanský a předimenzovaný projekt velkého wellness centra, nehodlám spekulovat. My jsme původní ambiciózní projekt změnili na podstatně menší a investičně i provozně levnější aqvapark, který nebude žádným zviditelňujícím unikátem, ale bude sloužit občanům i návštěvníkům města k obohacení nabídky volnočasových i sportovních aktivit. Přesto nejsou všichni občané ani teď tomuto projektu nakloněni, takže nás snad nikdo nemůže podezřívat z nějakého „zavděčování voličům“.

Budete se ucházet o hlasy voličů v nadcházejících krajských volbách. Co je třeba z vašeho pohledu prioritně změnit v Olomouckém kraji? A souhlasíte s kampaní, kterou strana zvolila?

Současná politika Olomouckého kraje je podle mého názoru poměrně rozumná, pokud bych ji mohla ovlivnit, zaměřila bych se asi na snížení dluhové služby, na přiblížení regionální politiky do jednotlivých okresů a na využívání práva na legislativní iniciativu k prosazování opatření proti oklešťování financí a autonomie územních samospráv. Kampaň, zvolená ČSSD, je jako každá jiná, něco se povede více, něco méně.

V příštím roce nás také čeká prezidentská volba, v rámci níž se objevují stále noví kandidáti. Jaký je Váš názor na přímou volbu a už víte, koho Vy osobně podpoříte? Jeden z novějších kandidátů, Vladimír Dlouhý zvolil nedávno poměrně netradiční způsob sběru podpisů. Co si o tom myslíte?

Souhlasím s přímou volbou a vím, koho podpořím. Způsob volební kampaně je každého věc, někdo běhá, někdo jezdí na kole, někoho třeba napadne jezdit na invalidním vozíku…. Důležité je, jestli to dělá z populismu a pro svůj budoucí prospěch anebo mu opravdu záleží na občanech. Sociální demokraté jsou tradičně na straně většiny, na straně důstojného života pro každého, takže i ve volbách podpořím sociální demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…