Starostka bouřícího Duchcova: Tyto problémy nikdo neřeší. A už vůbec ne ta jejich agentura

29.05.2013 19:33

ROZHOVOR Není příznivkyní vládní Agentury pro sociální začleňování, která by měla být prostředníkem mezi Romy a většinovou částí společnosti. Ničemu dobrému podle ní nepřispěla, což prezentovala už mnohokrát. Dnes starostka Duchcova Jitka Bártová čelí ve svém městě problémům s protiromskými náladami po incidentu před pár dny, kdy byl tamní manželský pár napaden romskými spoluobčany. Před začátkem demonstrace, kterou na dnešní večer zorganizovali sami občané, svěřila své pocity ParlamentnímListům.cz.

Starostka bouřícího Duchcova: Tyto problémy nikdo neřeší. A už vůbec ne ta jejich agentura
Foto: hns
Popisek: Starostka Duchcova Jitka Bártová

Paní starostko, jak vnímáte incident napadení manželů Romy, který se odehrál před pár dny a jehož video už obletělo internet?

Z incidentu jsem zděšená. Vedení města vysílá jednoznačný signál směrem k nepřizpůsobivým a zákon porušujícím osobám. Jsme připraveni využít veškerých možností k ochraně zdraví a majetku svých občanů a k postihování nepřizpůsobivých a agresivních jedinců.

S jakými pocity očekáváte dnešní demonstraci?

Co se týče protiromské demonstrace, my tady potřebujeme spolu komunikovat, diskutovat. Křičet na náměstí by ničemu nepomohlo. Uvidím, jak se to bude vyvíjet, ale k diskuzi na náměstí asi moc nedojde.

Jaký je Váš postoj k Romům? Stará se městská policie dostatečně o bezpečí obyvatel - ať jde o obavy z Romů či jakýchkoliv jiných výtržníků?

Žádný starosta nezaručí, že v obci nebydlí lump, ale je starostou všech občanů.  Stejný postoj má městská policie. Dojde u ní k posílení hlídek a společnému nekompromisnímu postupu všech odborů Městského úřadu Duchcov. Řady duchcovských policistů posílí příslušníci krajské pořádkové jednotky.

Jakou máte zkušenost s Agenturou pro sociální začleňování? Neměla by právě ona fungovat jako prostředník pro zklidnění vztahů mezi majoritou a minoritou, zvláště nyní, když se obavy majority prohlubují?

Zkušenost mám špatnou. Svůj postoj k agentuře jsem prezentovala už několikrát: Osobně se domnívám, že nic nevyřešila a ani vyřešit nemůže.

Nemáte pocit z vyostření v takové míře, jak jsme nedávno sledovali ve Šluknovském výběžku? Co by se mělo udělat? A kdo by to měl udělat?

Pocit podivný mám a je asi jediné řešení. Řešit tuto otázku komplexně a v celé zemi! Nedovolit přesouvání problému z obce do obce. Problémy jsou jednou tady, jednou tam, a agentura, policie, kanady i politici běhají z jednoho konce republiky na druhý, a nikdo nic neřeší a ničemu nepomůže!

Po městě Duchcov tento týden mimo jiné začala kolovat fáma, že radnice doporučila rodičům, aby dnes děti neposílali do školy. Fáma podle starostky vzešla z informace, kterou obdržela ředitelka základní školy od občanského sdružení Květina. Jeho představitelé ředitelce mimo jiné napsali, že doposud se nesetkali s tímto typem strachu v takovém měřítku, intenzitě a podobě, jako je tomu v těchto dnech. „Všichni víme, jaké zavrženíhodné události k tomuto přispěly. Nedomnívám se však, že tento způsob řešení věcí něčemu pozitivnímu přispěje,“ uvedli s tím, že při výkonu své práce v posledních dnech zjistili, že rodiče v těchto dnech nechtějí posílat své děti do školy, část rodin opouští město Duchcov a ti, co nemají v danou chvíli ke komu odjet, zůstávají, ale chtějí mít své děti pod dohledem.

Z dalšího vývoje po útoku skupiny Romů na manželský pár, který se uskutečnil 18. května, má rovněž vážné obavy hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Dnes se vyjádřil, že současná situace řadou aspektů připomíná stav před násilnými nepokoji na Šluknovsku z léta 2011. Hejtman proto vyzval organizátory demonstrace, její účastníky i příslušníky Policie ČR, aby udělali vše pro její klidný průběh a zabránili jakýmkoli násilnostem. „Na druhou stranu plně chápu rozhořčení lidí z bezdůvodnosti a brutality útoku a jejich frustraci z toho, že i přes vládní sliby stále není dostatečně řešena situace v sociálně vyloučených lokalitách a soužití s romskou menšinou. Potřebná razantní opatření, i vzhledem k neschválení našich legislativních návrhů z tzv. 'Ústeckého balíčku', může podle mého názoru přinést až nová vláda,“ uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…