Státní hrdost jsme po sametové revoluci ztratili, povzdechl si automobilový závodník Duchoň

17.09.2016 9:56

Vliv politiky překročil všechny meze. Sport je obrovskou „fabrikou“ na peníze. Svět fair play nám mizí, konstatuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Oldřich Duchoň (KSČM). Proč rád vzpomíná na dobu před rokem 1989? A jak si pamatuje Věru Čáslavskou? Prozradil nám své ambice, s nimiž kandiduje: „Chci vrátit spoustě lidí smysl života. Důvěru v to, že nejsou sami v obci, kraji, státě, na kontinentu a ve světě. A jsem klidně ochoten se i části odměny senátora vzdát pro potřebu společnosti.“ A nejen to…

Státní hrdost jsme po sametové revoluci ztratili, povzdechl si automobilový závodník Duchoň
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do Sněmovny, automobilový závodník Oldřich Duchoň (KSČM).

Do jaké míry podle vás ovlivňuje politika sport?

Bohužel politika ovlivňuje již vše, to znamená i sport. Nedávný ukázkový příklad jsou olympijské hry v Brazílii. A bylo tomu tak i v minulosti. Vliv politiky překročil všechny meze, ale to není hlavní důvod. Sport je obrovskou „fabrikou“ na peníze. A ty jsou v dnešní společnosti vždy na prvním místě. Svět fair play nám mizí. Korupční skandály ve FIFA a další a další. Kde jsou doby starého Řecka, kdy v době konání olympijských her šly i války na vedlejší kolej. Politika je všude, ve všem, ať to chceme či nechceme, a bytostně nás ovlivňuje.

Když se řekne Věra Čáslavská, která nás v úterý 30. 8. opustila, co se vám vybaví?

Co se mi vybaví? Ve své době a sportovní kariéře špičková gymnastka. Zapálená sportovkyně. Co dál, to je velkou otázkou. Pro mne ortodoxní zastánce něčeho, s čímž se já neztotožňuji. A dodávám, že podle mého názoru je každý zastánce jakéhokoliv ortodoxu špatně. A jinak o zemřelých jen v dobrém.

Máte možnost porovnat režim před rokem 1989 a po revoluci. V čem měl z vašeho pohledu socialismus navrch oproti dnešku?

To opravdu mám. Nebylo tolik nepravosti. Společnost nebyla tolik rozdělena, tak sobecká. Lidé k sobě měli větší úctu. Neměli jsme nezaměstnaných, lidí bez domova, sociálně slabých. Na nedostatek prostředků pro běžný život si nikdo nemohl stěžovat. Byli jsme soběstační ve výrobě potravin, což je základ. Či by měl být pro všechny státy, samozřejmě s přihlédnutím ke klimatickým podmínkám na Sahaře, toho se asi nedosáhne. Měli jsme státní hrdost, byli k sobě lidští, měli úctu k hodnotám, k lidem a sami k sobě.

Co konkrétně navrhujete pro to, abychom se vrátili zpět nahoru, pokud použiji vaše slova?

Změnit systém fungování společnosti. Nekrást, nekolaborovat, netunelovat, neodklánět, nedělat z lidí hlupáky. Dnešnímu systému já říkám legální a nelegální okrádání člověka člověkem aneb co kdo snese. S tím, že všichni dluží všem. Je třeba si uvědomit skutečnost, že do hrobu si s sebou nic nevezmeme. A s holým zadečkem jsme přišli na svět a s holým odejdeme. Krásným příkladem tohoto poznání je Steve Jobs (http://www.seberizeni.cz/posledni-slova-steva-jobse/), bohužel až v době, kdy mu již nebylo pomoci, ale k poznání přišel. Líto je mi těch, kteří nikdy nedojdou.

Pokud ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Vrátit spoustě lidí smysl života. Důvěru v to, že nejsou sami v obci, kraji, státě, na kontinentu a ve světě. Nechci slibovat nemožné, chci vycházet z možného. A s vědomím toho, že pokud budeme donekonečna díky jedincům krást a kolaborovat, tak zůstaneme okradeni jen my sami a nikdo jiný!  Aby si také zaměstnavatelé a společnost uvědomili, že pokud chtějí býti bohatými, musí jejich produkt, projekt, zboží, službu někdo koupit. A ten někdo, ten druhý, ta „lůza“ na to musí mít.

Můžete pojmenovat konkrétní problémy obvodu, které může senátor po zvolení ovlivnit?

Doprava je problémem konkrétního volebního obvodu, ale i Brna a jižní Moravy, zastavování zemědělské půdy, a to půdy nejkvalitnější, „papundeklovými“ krabicemi podlitými betonem u řeky Svratky. Samozřejmě nezaměstnanost, a když už zaměstnanost, tak hodnocení zaměstnanců.

Čím je váš region specifický? Co nejvíce potřebuje?

Jižní Morava byla krajem lidí dobrých srdcí, vína, tvrdé práce v zemědělství. Brno bylo strojírenský a průmyslový gigant, město veletrhů. A co je dnes? Předměstí Prahy s ukázkou dobyvačnosti nadnárodních monopolů a „otrokařiny“ moravských lidí a nejen Moravanů jako zaměstnanců. Ukázkou privatizace zisků a zestátňování dluhů.

Mandát senátora by rád obhájil i senátor Stanislav Juránek. Můžete nám říci, jaký je to z vašeho pohledu politik a proč byste jej měl nahradit právě vy?

Nechci „kopat“ do politických soupeřů přes média, ale nemám problém říci i do očí, nejen panu Stanislavu Juránkovi, ale komukoliv, co si myslím. Otázka byla položena od vás, tedy odpovím. Kdo to je pan Stanislav Juránek? Senátor? Náměstek hejtmana Jihomoravského kraje? Městský zastupitel? Předseda kontrolního výboru? Člověk, který dýchá pro kraj? Je opravdu tak geniální, že zvládá všechny ty funkce? Nebo jej k tomu „zvládání“ vede jen jejich finanční ohodnocení? Kolik dal z platů, co pobírá, sám ze svého potřebným? Co udělal pro to, aby „potřební“ nebyli? Není ale jediný, takových je bohužel ve státní správě více. Druhá otázka, proč bych jej měl nahradit? No myslím si, že jedna placená funkce dělaná s plnou zodpovědností opravdu stačí. A to ještě za peníze nás všech. A o to víc, že takový příjem nemá 90 % obyčejných lidí tohoto národa. A já jsem klidně ochoten se i části odměny senátora vzdát pro potřebu společnosti.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Volte s vlastním rozumem a lidi, které znáte. Ne ty, které vám kdekdo předhodí k volbě. Přeji vám dobrou volbu, abyste za rok jen nelitovali!

Oldřich Duchoň

  • Když nevíte, koho volit, volte mne.
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…