Stovky tisíc zahraničních dělníků by byla pro náš region katastrofa, obává se ministr Zaorálek

28.09.2021 15:00 | Rozhovor

Lubomír Zaorálek je současným poslancem a ministrem kultury. V nadcházejících volbách je lídrem ČSSD v Moravskoslezském kraji a svoje poslanecké křeslo chce obhájit. „My chceme tlačit na zvýšení platů a mezd, je třeba férově zaplatit naše vlastní lidi a zaměstnance. Pokud má být v Německu minimální mzda 12 euro na hodinu, bylo by fér, aby v České republice firmy lidem platily alespoň polovinu této částky,“ říká.

Stovky tisíc zahraničních dělníků by byla pro náš region katastrofa, obává se ministr Zaorálek
Foto: Repro Novinky.cz
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) promlouvá k protestujícím umělcům

Pane Zaorálku, co se musí v Moravskoslezském kraji změnit, aby se tady lidem žilo lépe? 
 
Pro mě je důležité, aby byl zvýšen, nebo přinejmenším zachován, počet pracovních míst. Například situace v Liberty Ostrava je dnes kritická a ohrožuje až 31 tisíc míst. Ta musíme zachovat a stát musí pomoci. ČSSD se také snaží prosadit dřívější odchod do důchodu pro profese, které jsou typické pro náš region. Horníci, svářeči, slévači, zedníci, kováři, ale také zdravotní sestry, ti všichni, kteří dnes odcházejí do předčasného důchodu ze zdravotních důvodů, mají podle mě právo na snížení důchodového věku. 
 
 
Z ODS, dalších pravicových stran, ale i překvapivě z ANO v poslední době také zazněly návrhy na privatizaci České pošty, Českých drah, ale i Budvaru nebo na zavedení školného. Je toto cesta, kterou by se měla Česká republika po volbách vydat? 
 

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí
Ne, v této zemi už není třeba nic privatizovat, tuto etapu už máme za sebou. Ale pravicové strany ODS a SPOLU to asi vidí jinak a už avizují prodej části Českých drah či České pošty. A to bych považoval za katastrofu, navíc nevratnou. Za ČSSD jasně říkám, že plány na rozprodej České republiky a také třeba zavádění školného naprosto odmítáme. ČSSD dlouhodobě brání opakovaným snahám o výprodej státního majetku. V případě České pošty jsme prosadili ve vládě změnu rozhodnutí Topolánkovy vlády z roku 2007 privatizovat Českou poštu. A byla to opět ČSSD, kdo pak v tomto volebním období zablokoval nápad ministra Ťoka z hnutí ANO prodat nejlukrativnější část Českých drah – výdělečné ČD Cargo. A stejně tak zabráníme ODS a ANO zavést školné, což v diskusích otevřeně přiznávají jejich poslanci. Celé to bohužel ukazuje, že v případě společného vládnutí ANO a ODS, je hnutí ANO připravené ODS a koalici SPOLU u výprodeje státního majetku „svítit“. A tomu musíme v těchto volbách zabránit!
 
Jak představitelé koalice SPOLU, tak i premiér Babiš opakovaně hovoří o tom, že chtějí do země přivézt asi 300.000 zahraničních dělníků z Ukrajiny a dalších zemí. Co si o tomhle jejich společném nápadu myslíte? 
 
To by byla pro náš region katastrofa. Dovoz stovek tisíc zahraničních dělníků z východu, tedy v pokračování politiky levné, není cestou sociální demokracie. My chceme tlačit na zvýšení platů a mezd, je třeba férově zaplatit naše vlastní lidi a zaměstnance. Pokud má být v Německu minimální mzda 12 euro na hodinu, bylo by fér, aby v České republice firmy lidem platily alespoň polovinu této částky. Musíme řešit problém nízkých mezd stejně jako všechny okolní státy, nechceme žít v zemi, která bude ostrůvkem levné práce uprostřed Evropy jen proto, že to tak vyhovuje obřím koncernům. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…