Tady už někomu přeskočilo. Šišlavečci, mňoukavečci, holywoodská pohádka taťky Šmouly. Producent odkrývá, jak uvažují zuřivě protestující umělci

28.01.2017 4:46

Herec, divadelní autor a producent Michal Gulyáš docela nedávno ohlásil kandidaturu na prezidenta. A vážně k tomu tvrdí, že jej politika – i ta světová – velmi zajímá. Co si ale myslí o nástupu Donalda Trumpa na post amerického prezidenta? A jak se mu líbil jeho inaugurační projev, který některé osobnosti české politiky dost sepsuly? „Také jsem zaslechl přirovnání k Hitlerovi. Tak to už asi někomu přeskočilo. Doufám, že si toho blázna, co to řekl, lidé zapamatovali, aby se ho už na nic kvalifikovaného neptali. Protože by se od něho mohli také dozvědět, že žijeme na planetě Garangula,“ vtipkuje k tomu Gulyáš.

Tady už někomu přeskočilo. Šišlavečci, mňoukavečci, holywoodská pohádka taťky Šmouly. Producent odkrývá, jak uvažují zuřivě protestující umělci
Foto: Facebook
Popisek: Michal Gulyáš, herec a producent

Poohlédněme se o pár dní dozadu. Jak se vám líbil inaugurační projev amerického prezidenta Donalda Trumpa? Netřeba říkat, že kupříkladu Česká televize krátce po jeho odvysílání pustila do světa negativní komentáře...

Nebudu zastírat, že mne slova o tom, jak se vláda lidu nad zemí vrátí do jeho rukou, dojala. Beru ten projev střízlivě, s pochopením, že tohle už konečně lidé chtěli slyšet – a hlavně z úst jiné autority. A hned použiju paralelu. Kdyby tu v České republice taková slova plynula z úst jakékoliv politické ropuchy, usedlé na svém pramínku, řeknu si: V zahnilém rybníku se hraje hra na „žabku buditelku“. Trump to ale řekl dobře! A co by měl podle různých šišlavečků, mňoukavečků, spacích panáčků a jiných bizarních krasavců říkat? Měl by podle nich snad říci: „Tak jsem vedl kampaň takhle... a teď to bude takhle?“

A také jsem zaslechl přirovnání k Hitlerovi. Tak to už asi někomu přeskočilo... Doufám, že si toho blázna, co to řekl, lidé zapamatovali, aby se ho už na nic kvalifikovaného neptali. Protože by se od něho mohli dozvědět, že žijeme na planetě Garangula, vládne nám Hundbaluszká monarchiální adaptovaná entita a dýcháme margonský plyn. Sci-fi, opravdu sci-fi!

Anketa

Oceňujete dobročinné aktivity George Sorose?

2%
98%
hlasovalo: 12350 lidí

America First!“ vyzdvihl několikrát v inauguračním projevu Trump. V jeho slovech se ukrývá prostý fakt, že již nechce, aby USA obohacovaly zahraniční průmysl na úkor toho amerického, k tomu ale list The Washington Post uvedl, že to jsou slova plná nesmyslů...

Žvanílci mají o čem žvanit. A to i v době, kdy je třeba konat! Taky se o sebe musíme postarat. My Česká republika, my v rámci Evropy, my v rámci našeho dosahu! Neznamená to vypovědět dohody, znamená to změnit přístup!

Odpůrci Trumpa v minulých dnech vyšli do ulic. Manifestace za práva žen ve Washingtonu se ale zvrhla v jasný protest, na který přišli i zpěváci a filmové hvězdy z Hollywoodu. „Fuck you,“ poslala šokující vzkaz přímá účastnice pochodu zpěvačka Madonna. Demonstrovat přišel také známý levicový režisér Michael Moore, který vyzýval k ukončení Trumpovy destrukce, na pódiu vystoupila také hollywoodská star Scarlett Johansson. Svědčí to o něčem, že se takto „hvězdy“ bouří?

To je prostě pod mou rozlišovací úroveň. Koho mám komentovat? Byla to show? Nebo takhle se tvoří hrdinové „made in showbyznys“? S kontem přecpaným k prasknutí a odvahou zaštítěnou odvislou popularitou? Dobře! Pěkná show! Ale teď se, děti, seberte – a hajdy do postýlek, abyste nedostali prdíky z toho hrdinského nasazení! Taťka Šmoula vám bude vyprávět pohádku o světě, kde si každý může dělat, co chce, a kdo je víc než každý, tak ten si může dělat víc než co chce. Ale může se u toho tvářit, že je pan „myšlenka“ či paní „myšlenková“, či „MyšlenkoHrdina/ová“, za penízky a pro penízky – samozřejmě! Ne, promiňte, to je nekomentovatelné – alespoň seriózně. To je pro bulvár.

Pokud jde o finančníka George Sorose, konglomerát jeho nevládních organizací je podezírán z organizování „barevných revolucí“, ale i z té proti Trumpovi. Jak nahlížet chladně a v souvislostech na dílo tohoto starého muže, který některými bývá oceňován jako ochránce západních hodnot? O co mu podle vás jde?

Nevím, o co mu jde, ale je viditelné, co to způsobuje! Máme rádi Krakena?

Nelze opomenout média. Dle Trumpa o něm lžou, dle médií lže Trump. Proč takový rozpor? A proč západní média ztrácejí důvěru svých čtenářů?

Asi má každý svou pravdu. Média by ovšem potřebovala ozdravnou kúru. Takovou sprchu očisty. Jak je ale očistit, když je vlastní kdekdo a s kdejakou pravdou nebo lží?

Europoslanec Jan Zahradil napsal, že Trump dělá tečku za 90. léty, tedy za léty Clintona, Albrightové či Havla. Je způsob chápání mezinárodních vztahů, jakožto boje USA za lepší svět, u konce?

Co je to „lepší svět“? Jen vím tak trochu, aniž bych zažil – díkybohu – válku z vlastní zkušenosti, co je „horší svět“.

Trump se poměrně ostře vyjádřil v otázkách boje proti islámskému terorismu. Český prezident Miloš Zeman k tomu uvedl, že zastává obdobný postoj v těchto věcech. Může toto v něčem ČR prospět?

Tak doufám, že to bude naplněno! Tvrdě, rozhodně, bez oka zamhouření! Pryč s tím!

Trump začal úřadovat poměrně ostře – již v pondělí podepsal příslušný exekutivní příkaz o odstoupení od dohody o Transpacifickém partnerství (TPP), rozhodl se pozastavit najímání zaměstnanců federální vlády a tečku udělal také za Obamovou reformou zdravotnického systému tzv. Obamacare. Teď oživil i aktivity v oblasti tzv. mexické zdi. Jak to vnímáte?

Nu, začal zostra. Vehementně, jistě ne bez plánů a podpory. Kdybych byl Američan, řekl bych si: „Bůh Ti k tomu pomáhej!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…