Tak tohle mi nesedí... Milion chvilek? Advokátka má vážné otázky

17.12.2019 8:05 | Zprávy

ROZHOVOR „Pokud nebudeme volit a podporovat skutečné osobnosti, ale pouze tyto idoly, kteří se obklopí PR agenturami nebo líbivými frázemi, které chce slyšet dav, a kterým vše odpustíme, nic se nezmění,“ popisuje známá advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. „Nazvala bych to tak, že Česko hledá politického Karla Gotta. A ani nebude muset umět zpívat.“ Vysvětluje, proč by podle ní měli „chvilkaři“ zveřejnit pracovní smlouvy, a předpokládá, že Minářovi za chvíli dojde dech, protože pokud demonstrace nepřinesou výsledek, budou čím dál méně navštěvované. A Andrej Babiš? „Všichni se vrtají stále v Čapím hnízdě, namísto aby začali ‚bránit‘ Pražský hrad.“

Tak tohle mi nesedí... Milion chvilek? Advokátka má vážné otázky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář zve Svěráka na Letnou

Na blogu jste se pozastavovala nad informací, že v Milionu chvilek mají kolem osmi úvazků. Mikuláš Minář v rozhovoru pro Právo připustil, že „jen s dobrovolníky to nejde“. „Nikomu nepřeji organizovat Letnou jen s dobrovolníky. Bez zaměstnanců se to neobejde. Buď to zabalíme a nebudeme dělat Letné, nebo se budeme muset profesionalizovat, abychom mohli dělat pořádně jak roli hlídacího psa, tak roli zahradníka. Tedy toho, kdo kultivuje naši demokratickou zahradu,“ uvedl pro Právo. Vadí vám, že se více profesionalizují? Proč si myslíte, že by měli fungovat jen na bázi dobrovolníků? Mají podporu veřejnosti.

Víte, já si opravdu myslím, že je velký rozdíl mezi spontánním hnutím, které chce být tím hlídacím psem, a hnutím, kde lidé berou za tuto činnost plat. Nerozumím v tomto kontextu pojmu profesionalizovat, pokud tedy nechtějí mít subjekt, který se bude touto organizační činností živit. Ale to už jsme jinde, v kategorii firem, ne hnutí lidí, kteří zdola povstali, aby v této zemi něco změnili. Chci tím říct, že pro mne by byl přijatelnější stav, kdyby si Milion chvilek, podpořen dary z celé republiky, na servis kolem najal profesionály, a sami mluvčí a nositelé myšlenek to dělali prostě proto, že chtějí a cítí to tak.

Srovnávala jste situaci s rokem 1989, ale je jiná doba. Pokud mají na účtu několik milionů, mohou si dovolit nejen transparenty, ale i zaměstnance nebo placené spolupracovníky. Navíc, když chce někdo platit organizátory demonstrací ze svých peněz…

Ano, je jiná doba. Zda lepší, nebo horší, musí posoudit pamětníci. I tehdy byly v ulicích miliony lidí… nebyly mobily, nic… a měnila se historie. Mají-li dnes Chvilky na účtech několik milionů, je pochopitelné, že to směřují na obrazovky, techniku, letáky… Dokonce si umím představit platit administrativní práce, techniky. Nic proti tomu. Co mi k tomu prostě nesedí, jsou mzdy mluvčích u mikrofonu, tedy těch, kteří mají být těmi lídry, oslovujícími lidi pod pódiem, zkrátka velmi odděluji roli na jedné straně obsluhy, a reprezentantů Milionu chvilek, kteří by měli být těmi autoritami a tam mi ten plat prostě nesedí.

Možná i proto, že jsem zažila onen listopad, lidé vybírali do čepic peníze, aby bylo na ty letáky, jezdili stovky kilometrů svými auty, a to v celé republice, scházeli se po práci, o víkendech… Sama jsem na akce OF vodila svou malou dceru, doma chystala letáky… Fotili nám a filmovali dobrovolníci… A z toho mála, co jsem tehdy měla, jsem přispívala na všechno, tehdy proti soudruhům, kteří byli sakra soupeř, a měli v rukou všechno: tisk, televizi… A ta náměstí byla plná v celé republice. Neumím si představit, že by ti, kteří mluvili do mikrofonu na Letné, nebo na náměstních ve velkých i malých městech, si brali plat… Dokonce ani tehdy, kdyby měli z čeho. Proto mne ta informace, že pan Minář bere mzdu, tak překvapila.

Psala jste na blogu o tom, že by měli zveřejnit pracovní smlouvy. Ocituji část z jednoho z diskusních příspěvků, když jste na toto téma zmiňovala na sociální síti. „Viz brána darujme.cz na hlavní stránce. Chci, aby to bylo děláno pořádně, jsou to soukromé peníze a nepřeji si, aby zveřejnili plat a byli pranýřovaní.“ Psal evidentně jeden z podporovatelů Milionu chvilek. Bez ohledu na pranýřování, nejsou peníze, které dostávají prostě soukromou záležitostí? Proč by měli zveřejňovat pracovní smlouvy?

A jsme u toho. Podepíši vám stokrát jako advokátka, že mzda je absolutně soukromou záležitostí, a dokonce jsem uvítala nedávný nález Ústavního soudu, který za neveřejné označil i platy úředníků radnic a krajských úřadů. Protože sekretářka hejtmana je totéž, co moje sekretářka, a není důvodu, aby jen proto, že má veřejnoprávního zaměstnavatele, ztrácela soukromí. Je tu ale jedno velké ALE. Milion chvilek je spolek s nějakým cílem. Bohulibým, dobrým a správným, protože nic nepotřebuje kultivovat více než současná politická scéna.

Nemůže ale právě proto nikdy říct, dávejte nám na naši činnost dary, ale neptejte se, kolik my sami si z toho budeme brát pro sebe. I plat starosty nejmenší obce je věc veřejná. O přiznávání majetku podle zákona o střetu zájmů nemluvě – a to patřím mezi jeho odpůrce, jsem autorkou ústavní stížnosti podpořené 42 senátory, aby tu šílenou novelu, kde i radní musí hlásit všechno, a dokonce je to kdykoli veřejně přístupné, zrušil. Tedy nejsem člověk, který je zastáncem toho, že vše musí být absolutně veřejné, právě naopak. Ctím soukromí více než jiní. Nicméně Milion chvilek, dejme tomu jako určitá podoba Občanského fóra kdysi, tyto informace prostě nemůže tajit. Minimálně u svých mluvčích. Spolek, který bojuje za transparentnost v politice, nemůže sám utajovat tak principiální věc, navíc když ji platí z darů lidí. Tedy alespoň v to opravdu doufám, protože to zatím nevím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…