Takový binec, něco strašného. Nasráno v hlavě. Žižkovák Jiří Krampol k uprchlíkům a útokům na ženy

18.01.2016 4:49

ROZHOVOR O tom, co říká na útoky na ženy v Německu a v dalších zemích, promluvil pro ParlamentníListy.cz Jiří Krampol. „Zajímalo by mě, co by nějaký politik řekl, kdyby mu například znásilnili patnáctiletou dceru. Co by dělal?“ ptá se umělec a vyjadřuje se i k chystané demonstraci proti islamizaci Evropy. „Tak třeba v tom Německu také po těch útocích protestovali. A co to vyřešilo? Nakonec proti těm demonstrantům použili vodní děla,“ vysvětluje smutně Krampol.

Takový binec, něco strašného. Nasráno v hlavě. Žižkovák Jiří Krampol k uprchlíkům a útokům na ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Co říkáte na útoky na ženy, které se staly v Německu i jinde? Ukázalo se, že mezi útočníky byli i migranti.

Co na to říct? Je to prostě strašné, něco příšerného. Nevím, co s tím budou dělat. Hlavně, že je pořád vítají. No tak, když je vítají, tak se nedá nic dělat. Ty lidi se tam ale bojí, bojí se i něco říct.

Myslíte si, že se budou podobné útoky opakovat? Máme si to na v Evropě zvykat?

Já doufám, že ne. Myslím si, že se v tom musí udělat pořádek. Takový binec, to přece není možné. Aby se člověk bál jít na ulici, vždyť to je strašný. Mě by zajímalo, kdyby nějaký ten ministr zjistil, že mu znásilnil někdo ženu. To je jedno kdo. Když jsme dřív tady chodili na plovárnu, někdo měl holku a někdo jiný mu po ní vyjel, tak co ten její přítel udělal? Dal mu přes držku, prostě. A to nemá vůbec nic společného s tím, odkud ten člověk je. Hlavně se musí lidi chovat slušně. A nemůže si tady kdokoli uplatňovat své manýry.

Veronika Žilková ParlamentnímListům.cz ohledně těch útoků řekla, že to nebyla agrese, ale silný pud přírody a že evropská ženská móda je hodně provokativní. Souhlasíte s ní?

Nechtějte ani slyšet, co si o tom myslím… Samozřejmě, že s tím nesouhlasím. Jedna věc je jasná. Když někdo přijde někam na návštěvu, tak ho pohostíte. Dáte mu najíst, napít, všechno mu snesete a on se vám odvděčí tím, že se začne chovat, jako že je tam doma? No to prostě nejde! Teď jsem v nějakých novinách četl, že se o ně postarali, dali jim najíst, nějaké peníze a že jim seženou místo a dali je do ubytovny. A oni odmítli bydlet v ubytovně, že chtějí byty! Já pracuji od 14 let a do svých 36 let jsem bydlel na Žižkově ve dvou cimrách, voda a záchod byly na chodbě. A to jsem se tady narodil a myslím si, že jsem pracovitý člověk. A teď někdo přijde odněkud a klade si požadavky, že všechno chce. Na základě čeho?! Podívejte se, jak tady žijí mnozí důchodci. Já teď dělám takový pořad „Stáří je stav mysli“. Snažíme se spolu s kolegy pomáhat seniorům, jezdíme po domovech seniorů hlavně na Moravě. Vím, jak většina těch důchodců žije. Nemají na nic peníze. A já se nedivím. Včera jsem měl nějaké střevní potíže, tak jsem si šel koupit endiaron. To je normálně černý uhlí, které má cenu asi tak dvě koruny. Stál 150 korun! To už prostě hraničí. Pak jsem si koupil čaj na žaludek a na střeva. Deset pytlíčku čaje stálo 58 korun. Tak to je dvě stovky za to, že člověk zřejmě něco blbého snědl. Takže když si to jde koupit důchodkyně, která má osm tisíc důchodu, prostě na to nemá. A já budu podporovat nějaké cizí lidi? Přece nejdřív se člověk musí starat o sebe, o své blízké a pak o druhé. Pořád, že je povinnost těm lidem pomoct. Prosím, ale ne tímhle způsobem, že přijdou a budou si tady diktovat podmínky. Když přijedu někam do ciziny, tak se musím chovat podle zákonů té země. Musím to respektovat a vždycky jsem to respektoval.

Mezi umělci, vašimi kolegy, jaký převládá názor ohledně migrantů? Přijmout, nebo ne?

Jaký může mít někdo názor, když se dozví, že někde někoho zmlátili, okradli, znásilnili. No tak mám si říkat ano, to je dobře?

Protože někteří lidé stále tvrdí, že přijmout migranty je dobře a že jen Praha by jich zvládla přijmout několik tisíc. Co byste jim vzkázal?

Tak ať si je vezmou na zahradu.

Někteří prostě tvrdí, že musíme pomáhat a i podstoupit to určité riziko.

Já bych udělal veřejný průzkum. Co si myslí pár lidí, to není podstatné. Když jsou svobodné volby, tak ve svobodných volbách si zvolíme to, co je pro tu společnost nejvýhodnější. Hlavně chci říct jednu věc, pokud si pamatuji, tak první, co bylo, když jsme zvonili těmi klíči a vznikla tady takzvaná demokracie, tak jsme přece usilovali o svobodu slova. Aby každý mohl říct svůj názor, s čím souhlasí a s čím ne. Ovšem dnes, jestli s něčím nesouhlasí, co je populární, tak je prostě v nemilosti. No to mi přijde, že už zavání trošku minulým režimem.

Na jaře se předvídá další velký příliv uprchlíků do Evropy. Nebylo by dobré přece jen třeba na čas uzavřít hranice?

Já nevím, co dělají ostatní státy… No tak je tam třeba nepustí. Jestli sem chtějí přijít a chovat se jako v tom Německu? Tak to nevím, jestli nějaký idiot je z toho nadšený, tak to asi má nasráno v hlavě, promiňte mi ten výraz. Když přijde někdo a bude se chovat slušně, pokorně a vděčně, tak dobře, samozřejmě, že lidem se má pomáhat. Já jsem křesťan a myslím si, že je to povinnost. Ale jestli někdo přijde a chová se tak, že si může dělat, co chce, to je veliký omyl. Já vám říkám, to dopadne hrozně. Víte, mně je z toho zle. Já žádné východisko nevidím. Souhlasím s exprezidentem Klausem, že jestli přijde takovéhle tsunami, tak se budou všichni divit, co se děje.

V některých zemích se rozhodli udělat pro migranty kurzy, jak se mají chovat k ženám. Myslíte si, že se podle toho budou migranti řídit?

Já jsem to už jednou tento příklad říkal. Když tady byl na návštěvě Woody Allen, tak jsem o něm řekl, že je to normální americká lopata. Přijede, jde na Hrad k prezidentovi, na hlavě má čepici, na sobě manžestrové kalhoty, kecky a ruce v kapsách. No, takhle se přece nemůže chovat někdo k prezidentovi. Jenomže, on je tak zvyklý! Rozumíte? Když jsem byl mladý a hráli jsme v Londýně, tak na představení přišli členové královské rodiny. Tak jsme byli poučeni, co máme dělat, že se musíme uklonit, co říct a jak stát. Tak nám to vysvětlili a bylo nám to jasné. Ale přece se nemůžu chovat k někomu z královské rodiny jako hovado, že budu mít ruce v kapsách a třeba se dloubat v nose, no tak to nejde. A že je tak někdo zvyklý? No tak když je tak někdo zvyklý, tak ať zůstane doma za pecí a neleze do cizí země.

Ale víte, mě by zajímala jedna věc. Co tomu všemu, co se děje, říká feministické hnutí. Feministky se pořád cpou do všeho, v Americe se už asi třicet let soudí, že by chtěly řídit trysková letadla, oni už jim asi tisíckrát vysvětlili, že ženská jako taková k tomu od přírody není přizpůsobená. Jako nemůže být ženská třeba havíř, nemůže pracovat se sbíječkou… Tak proč se proti tomu, co se teď děje, ty ženské nestaví. Proč jsem nikde neslyšel, že by to nějaké feministky vzaly do ruky a řekly, co si to dovolujete, co to děláte? Víte, kdyby to byl ojedinělý případ, tak to se stane, v každém národě jsou lidi hodní a lidi zlí. Ale u nich to zřejmě neberou prostě jako nic strašného… Jestli je to normální u nich, tak ne tady v Evropě.

Mohlo by to vyústit třeba v tom Německu v  pouliční bitky nebo občansku válku?

Nevím, jestli přímo v občanskou válku, ale že tam dojde k nějakému strašnému maléru, to je nabíledni. Někteří politici to pořád omlouvají, neřeknou na rovinu, jak to je. Já bych opravdu chtěl vidět, co by někdo z nich řekl, kdyby mu třeba znásilnili patnáctiletou dceru. Co by řekl? Šel by jim poděkovat a koupit dárkový koš? Víte co, ty lidi si vždycky dovolí tolik, co se jim povolí. A to je v čemkoli.

V sobotu 6. února bude v několika evropských městech včetně Prahy demonstrace proti islamizaci Evropy. Šel byste na takovou demonstraci?

Já na demonstrace nechodím z jednoho prostého důvodu. Když jsme byli ve škole, tak byla demonstrace. Láďu Mrkvičku zavřeli, další spolužačku také zavřeli. Málem je vyhodili ze školy a pak se to s nimi táhlo. Mě jediné, co zachránilo, že jsem měl přes 39 horečky, takže jsem nikam nemohl, protože samozřejmě, že bych tam býval šel. Tam šla většina lidí. Ale tyto podpisové akce a podobně… podívejte se, kolik je každý den různých demonstrací. Po celé republice každý demonstruje za někoho jiného. Každý chce něco jiného… Měli by se v některých věcech snad sjednotit dohromady.

Takže myslíte, že ta chystaná demonstrace nemá cenu?

Všechno, co se podniká, má cenu. Ale pokud neudělá něco vláda, neřekne stop, tak stejně nemůžete nic dělat. Tak třeba v tom Německu protestovali. A co to vyřešilo? Nakonec proti těm demonstrantům použili vodní děla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…