Takových „dětí“ už bylo. Šojdrová jen plní úkoly. Stojím za Klausem ml. Na slovo novičok už jsem háklivá, říká poslankyně ODS

18.09.2018 11:52

ROZHOVOR „Už jsme v Evropě měli tolik údajných dětí – migrantů, které byly ve skutečnosti velmi dospělé, že si netroufám podobnému záchrannému programu důvěřovat,“ říká poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (ODS). Současně v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedla, že Česká republika už přijala dost migrantů z Východu nebo z bývalé Jugoslávie. Falešnou solidaritu, kterou bychom podle ní ublížili naší zemi, si nesmíme nechat vnutit: „Buď jsme demokratické suverénní státy, a pak nás nikdo nesmí omezovat, nebo jsme suverenitu ztratili, a pak je Maďarsko budíčkem i pro nás. Dnes musíme stát všichni a zejména celá Visegrádská čtyřka za Budapeští,“ vyzývá.

Takových „dětí“ už bylo. Šojdrová jen plní úkoly. Stojím za Klausem ml. Na slovo novičok už jsem háklivá, říká poslankyně ODS
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková je kandidátka ODS č. 3 v Olomouckém kraji

Premiér Andrej Babiš pokračuje v politice „ani jednoho migranta“. Odmítl i návrh europoslankyně Michaely Šojdrové přijmout padesát sirotků ze Sýrie. Argumentoval tím, že jde o děti ve věku 12 až 17 let a že máme pomáhat přímo v ohrožených oblastech. A sami prý máme problémy s péči o děti v nouzi. Má Andrej Babiš podle vás ve svém postoji pravdu?

Už jsme v Evropě měli tolik údajných dětí – migrantů, které byly ve skutečnosti velmi dospělé, že si netroufám podobnému záchrannému programu důvěřovat. Paní europoslankyně plní domácí úkoly z Bruselu poctivě, jedničku jistě dostane, ale tím by to tak mělo také skončit.

Anketa

Stojíte za předsedou vlády Andrejem Babišem? (Anketa probíhá od 18.9.2018)

92%
8%
hlasovalo: 12412 lidí

Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už v minulosti říkal, že se nám politika ve smyslu „ani jednoho migranta“ vymstí. Aktuálně tvrzení po stanovisku Babiše k přijetí sirotků ze Sýrie zopakoval. Expředseda TOP 09 Kalousek opět varuje, že říkáme celému světu, že jsme nelidští. „Kráčíme dobrovolně do izolace a opovržení. Na tuhle hloupou a buranskou politiku těžce doplatíme“. Míříme do izolace a opovržení? Jaké bude mít premiérova politika důsledky?

Světu je naše domácí rozhodování asi dost lhostejné. Chápu, že se kolega Kalousek snaží, aby do izolace a opovržení zamířila strana, kterou pracně vybudoval, a kterou mu jeho nástupce tak trochu klíží, ale to je tak všechno.

Kudy vede cesta? Nulovou tolerancí? Regulací? 

Jedinou cestou je suverenita a samostatnost naší země. Migrantů jsme přijali dost z Východu či z bývalé Jugoslávie. Falešnou solidaritu, kterou bychom ublížili naší zemi, si nesmíme nechat vnutit. Cestu vidím jedinou – návrat před Schengen.

V minulém rozhovoru jsme spolu rozebírali cenzuru na sociální síti Facebook. Václav Klaus mladší nyní navrhuje omezit mazání takzvaných nenávistných příspěvků na sociálních sítích kromě výzev ke genocidě a násilí. Vyjádřila jsem se proti jakékoliv cenzuře. Jsou snahy o regulaci soukromé firmy Facebook reálné vzhledem k síle a vlivu Facebooku? Souhlasíte se snahou Václava Klause mladšího?

Nejen, že s jeho snahou souhlasím, ale hlavně se jedná o náš společný návrh, který také společně podáme. Problémem není ani tak Facebook sám jako soukromá firma, ale spíše tvrdý nátlak Unie. Potažmo některých vlád, které po něm chtějí, aby plnil politická zadání. Nechci tedy regulovat soukromou firmu, chci, aby cizí vlády neregulovaly svobodu slova v naší zemi. A to také prosadíme.

Kolem Ruska se stále něco děje. Jak se orientovat ve vývoji kauzy Skripal, kde padla určitá obvinění. Jak velký je skutečně vliv Ruska? Přeceňujeme ho, nebo je třeba zůstat ve střehu?

Měli bychom se více starat o problémy své a méně o problémy cizí. Na slovo novičok už začínám být lehce háklivá – nevíme o něm téměř nic, mluví se o něm všude a zatím jsme se v našem poznání neposunuli skoro ani o milimetr. S Ruskem musíme jednat, ne si vzájemně vyhrožovat. A zároveň být vždy obezřetní.

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, ministři obrany a zahraničí Lubomír Metnar a Jan Hamáček a předseda Sněmovny Radek Vondráček se dnes shodli, že důvody pro protiruské sankce trvají. Trvají? Například v Itálii ministr vnitra Matteo Salvini tvrdí, že by mělo dojít k jejich zrušení. Co vy na to?

Protiruské sankce nepodporuji – ne proto, že by mi záleželo na Rusku a jeho ekonomice, ale proto, že mi záleží na českém hospodářství. Čím déle budou sankce trvat, tím hůře se nám bude na východní trhy vracet, protože naše místa rádi zaberou Čína, Turecko nebo Latinská Amerika. Naší povinností je starat se o zájmy české, ne cizí.

V Bruselu to nyní vře kvůli Maďarsku a premiéru Viktoru Orbánovi, který se rozhodl rázně zakročit v migrační politice země. Evropský parlament odhlasoval, že v Maďarsku pravděpodobně dochází k porušení evropských hodnot a může docházet k omezování svobody tisku a bude třeba se na to podívat. Jaký je váš názor? A může situace dojít až tak daleko, že Maďarsko přijde o hlasovací práva?

Symbolem sedmnáctého listopadu 1989 se staly Komenského verše: Ať se vláda věcí tvých k tobě navrátí! Maďaři si mají vládnout sami, jsou svéprávní. Mně se také nelíbí mnohá rozhodnutí třeba německé vlády, ale nikdy by mě nenapadlo chtít, aby Unie zasáhla do německých vnitřních věcí. Buď jsme demokratické suverénní státy, a pak nás nikdo nesmí omezovat, nebo jsme suverenitu ztratili, a pak je Maďarsko budíčkem i pro nás. Dnes musíme stát všichni – a zejména celá Visegrádská čtyřka – za Budapeští.

Ukazuje se, že brexit je komplikovaný proces. Přesto stále řada lidí - ať už z odborné či laické veřejnosti - vidí odchod z Evropské unie i pro Česko jako dobrý nápad. Je tato úvaha, když vidíme průběh brexitu, racionální?

Ale vždyť na brexitu není vůbec nic složitého! To zvládneme jednou jedinou větičkou. Komplikace z toho dělají jen soudruzi z Bruselu, aby zlobivé Brity potrestali a nám ostatním vzali chuť na únik, což ovšem není na pořadu dne. Komplikace se však vyplatí i některým podnikům, které na obstrukcích vydělají.

Příští rok se konají volby do Evropského parlamentu, jak byste si přála, aby dopadly? A uvidíme v nich odraz událostí kolem migrační krize?

Samozřejmě chci, aby vyhrála naše národní suverenita, nikoli přikyvovači Bruselu. Když čtu texty našich bruselských kejvalů – nedávno třeba lidovecké kolegyně Šojdrové, která dojemně lobbovala za bavorského Spitzenkandidáta  – docela se o volební výsledek bojím. Migrační krize do voleb zcela jistě promluví, zcela stejně jako teroristické útoky a další kauzy poslední doby.

Německo se vyrovnává s vraždami a útoky. Byli jsme svědky mnoha demonstrací nespokojených lidí v Saské Kamenici. Mainstreamová média tvrdí, že se při protestech jen vyřádili nacionalisté a neonacisté. Jiní říkají, že trpělivost s migranty už došla obyčejným občanům a vražda pětatřicetiletého Němce v Chemnitzu byla příslovečnou poslední kapkou. Otázka migrace se více promítá i do politiky, protože v Sasku posiluje AfD. Mimochodem ministr vnitra Horst Seehofer říká, že migrace je matkou všech problémů. Jak posuzovat situaci nejen v Sasku, ale i v celém Německu? A jak vše přesahuje do Evropy? 

Německo si konečně samo řeší problém, který nám všem připravilo hloupou politikou a hloupými výroky kancléřky. Vážnější je, že situaci v Sasku podceňujeme my – máme je doslova za rohem, takže se nepokoje mohou velmi rychle přesunout i na naše hranice. Seehoferovu rétoriku je nutno číst optikou blížících se bavorských voleb, které podle průzkumů budou pro jeho CSU propadákem.

Blíží se oslavy stého výročí vzniku Československa. Jak by měly ideálně vypadat a neobáváte se, že se zase zvrhnou v přestřelky politiků a různé trucpodniky odpůrců hlavy státu?

V naší zemi slavíme buď s přehnanou důstojností, kdy se sebevětší událost podobá takřka tryzně, nebo naopak s ironií a humorem Švejků, kterým není nic svaté. Osobně se na oslavy velmi těším, protože sté výročí republiky je důkazem naší svébytnosti. Doufám, že kolegové si alespoň na ten jeden jediný den v celém století trucpodniky odpustí. Pokud chceme jako národ přežít dalších sto let, tak musíme být svorní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…