Takže Fiala lže? Okamura předkládá fakta. Upozornil i na nové „koryto“ pro Piráta Michálka

09.04.2022 16:52 | Rozhovor

Premiér Fiala před týdnem tvrdil, že když Rusko zastaví dodávky plynu, tak to pro nás žádný problém není. A teď ministerský náměstek Neděla tvrdí, že v takovém případě nemáme řešení. Tomio Okamura se tedy ptá, který z pánů je nekompetentní, nebo lže.

Takže Fiala lže? Okamura předkládá fakta. Upozornil i na nové „koryto“ pro Piráta Michálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Ministr Jurečka se vyznal, že se mu těžko usíná při myšlenkách na utrpení Ukrajinců. Nemáte pocit, že jako ministr práce a sociálních věcí má tady mezi občany Česka dost důvodů pro těžký spánek?

 

Ale pane redaktore, mně je také líto všech obětí války a měli bychom potřebným lidem přiměřeně pomáhat. Ale bohužel to vypadá, že čeští občané jsou panu Jurečkovi (KDU-ČSL) a celé Fialově vládě ukradení a jich mu líto není, protože pro ně téměř nic nedělá. On i vláda se evidentně řídí tezí předsedkyně vládní TOP 09 Pekarové Adamové, která v TV Prima řekla, že „vláda se nemá starat o občany“. To je pro SPD zcela nepřijatelné vyjádření. My říkáme, že český občan je na prvním místě. Vláda každého státu by se měla především starat o své vlastní občany.

Ukrajinských uprchlíků je u nás již více než 320 tisíc a další stále přicházejí. Podle krizových plánů je náš stát schopen přechodně zvládat uprchlickou krizi do dvou procent populace, což je 200 tisíc uprchlíků. Tento počet je ale již dávno překonán, přičemž představitelé vládní koalice Petra Fialy (ODS) hovoří o neomezeném přijímání uprchlíků a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) již hovoří o možném příchodu 500 až 600 tisíc Ukrajinců a jejich integraci a začlenění do společnosti.

Takže přináší podle vás příliv uprchlíků vážné problémy?

Ano. Ve školách chybějí kapacity, což vzbuzuje nespokojenost českých rodičů a oprávněné obavy o vzdělání jejich dětí, a náš zdravotní systém je již před kolapsem, konkrétně v oblastech dětského lékařství a léčení vzácných nemocí. Dále také klesá úroveň poskytování dlouhodobě odkládané zdravotní péče pro naše občany, způsobená situací kolem covidu. Občané si také stěžují na to, že jsou u lékaře přednostně ošetřováni Ukrajinci na úkor našich potřebných občanů. Fialova vláda lhala, když našim občanům veřejně tvrdila, že se jich nouzový stav nebude týkat. Opak je pravdou. Celkové náklady českého státu na zvládání migrační vlny se již po jednom měsíci vyšplhaly na desítky miliard korun.

Současná vláda dává svými kroky přednost Ukrajincům před českými občany, například pravidly pro ubytování uprchlíků. Hnutí SPD je pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, avšak pouze na nezbytně nutnou dobu a po skončení konfliktu by se měli vrátit zpět budovat svoji zemi. V tom se postoj SPD zásadně liší od postoje vlády a hnutí ANO. Hrozí kolaps našeho sociálního a zdravotního systému a velké sociální pnutí v naší společnosti. Rozumíme obavám našich občanů a považujeme tyto obavy za oprávněné.

Ptáme se, kde chce vláda Petra Fialy vzít v současném deficitním rozpočtu, který má jen za letošní rok schodek 280 miliard korun, peníze na dlouhodobou integraci 600 tisíc ukrajinských uprchlíků? Hnutí SPD odmítá pod pláštíkem nouzového stavu další zadlužování státu na úkor našich občanů, kteří to ale nakonec všechno zaplatí v rostoucích cenách všeho. Nouzový a válečný stav je na Ukrajině, a nikoliv u nás.

Vy často kritizujete vládu za to, že nic nedělá. Nyní chce ale snížit spotřební daň na naftu a benzín o korunu a padesát haléřů…

Snížení o korunu padesát je opravdu výsměch občanům! Autodopravci požadovali snížení daně aspoň o pět korun. Kvůli neschopné Fialově vládě teď budou nadále stoupat ceny všeho zboží včetně potravin, jelikož se drahé pohonné hmoty promítnou do cen dopravců, a tím i do finálních cen zboží pro spotřebitele. Z litru benzínu se nyní odvádí spotřební daň 12,84 Kč a u nafty 9,95 Kč. A DPH je 21 procent. Zdanění tak tvoří zhruba polovinu ceny benzínu a nafty. Je tu mnohem větší prostor pro snížení daní.

Navíc více než milion českých domácností nemá již peníze a míří do energetické chudoby, ale vláda Petra Fialy na ně kašle. Za této vlády stoupl počet nových exekucí o 40 %. Domácnosti se podle zjištění Českého statistického úřadu také obávají, že pokračující bezprecedentní růst cen a důsledky válečného konfliktu na Ukrajině povedou ke zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace v období následujících dvanácti měsíců. Koaliční vláda ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů dosud nepřijala na rozdíl od okolních států prakticky žádná efektivní plošná řešení na pomoc našim občanům se zdražováním energií, potravin a bydlení. Hnutí SPD navrhuje po vzoru okolních států snížit daně či zastropovat ceny na energie, vybrané základní potraviny, pohonné hmoty a na hypotéky.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vláda se ale od dubna rozhodla navýšit životní a existenční minimum o deset procent...

Částečně tím pomůže pouze přibližně pěti procentům občanů. Hnutí SPD podporuje zvýšení životního a existenčního minima, ale zvýšení by mělo být o 15 %, tak aby se zohlednil i růst inflace za minulý rok, kdy se životní minimum nezvyšovalo. Pomohli bychom tak více slušným a pracujícím rodinám a domácnostem. Podle ekonomů se může inflace koncem roku vyšplhat i na 14 %.

V současnosti hrozí, že by nemusel být dostatek plynu…

Vláda Petra Fialy nese plnou odpovědnost za to, že zásobníky plynu jsou naplněny na pouhých deset procent a nemáme dostatečné zásoby plynu. Náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla minulý týden poslancům přiznal, že pokud by Rusko okamžitě zastavilo dodávky plynu, situace v České republice by prakticky neměla řešení. Přitom premiér Petr Fiala před týdnem tvrdil, že když Rusko zastaví dodávky plynu, tak to pro nás žádný problém není. Premiér Fiala je tedy podle všeho nekompetentní a zřejmě lže.

Česká republika je totiž závislá na plynu z Ruska z více než 90 %. Současná vláda nese plnou odpovědnost za to, že naše zásobníky plynu jsou naplněny na pouhých deset procent a celkově máme plyn na 26 dnů (podle počasí). Pokud by došlo ze strany Ruska skutečně k přerušení dodávek plynu, potom by nastala pro Českou republiku kritická situace.

Podařilo se vám ve čtvrtek svolat mimořádnou schůzi Sněmovny ke kauze provize osm milionů pro poslance Stanislava Polčáka (STAN) za zákon, ale dopadlo to tak, že program schůze nebyl schválen. Překvapilo vás to, že koaliční sto osmička tuto debatu nepřípustila?

To se dalo čekat. Ruka ruku myje a politici vládního demobloku si v takových věcech kryjí záda, aby si nevypustili svůj rybník a koryta. Předseda STAN Vít Rakušan přes opakované výzvy odmítá požádat svého místopředsedu Stanislava Polčáka o předložení přehledu všech zakázek, které měl a má Polčák z veřejných peněz, protože by podle mého názoru vyplavaly na povrch další desítky či stovky milionů korun fakturovaných městům a obcím z veřejných peněz a ukázalo by to na obrovský střet zájmů.

Zajímavé je též zjištění vyplývající z vyjádření paní poslankyně Vildumetzové, že Polčák si de facto účtoval 47 tisíc za hodinu z veřejných peněz za stejné schůzky s poslanci jiných stran v Parlamentu u každé obce zvlášť, a jednu schůzku si tedy započítal několikrát. Tedy si zřejmě účtoval až 235 tisíc korun za hodinu v případě pěti obcí na Zlínsku! Šílené. Šílené. Šílené.

A v rámci korytaření demobloku bych také rád připomněl, že předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek tento týden na vlastní žádost dostal od vládní koalice navíc novou politickou trafiku. Nechal se vládní koalicí Petra Fialy zvolit novým předsedou dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu. Přestože se poslanec Michálek dosud nikdy zemědělství nevěnoval ani ho nestudoval!

 

Tento týden ve Sněmovně zrušeny interpelace na premiéra Fialu a ministry, a to již po několikáté. Jak si to vysvětlujete, bojí se vláda otázek?

Interpelace na premiéra přitom nebyly už ani minule. Takže už měsíc nemáme šanci se premiéra Fialy na nic zeptat. Přitom tady místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura minulou schůzi říkal, když jsme se chtěli premiéra Fialy ptát, že se ho máme zeptat na interpelacích a že nám premiér rád odpoví. Byla to lež.

Premiér Petr Fiala je fakt neuvěřitelný srab. Bojí se odpovídat v přímém přenosu na otázky opozice. Interpelace jsou zaručeny ústavou a pravidla stanovuje zákon o jednacím řádu Sněmovny. Vládní pětikoalice Petra Fialy směřuje Českou republiku k diktatuře a k totalitě. Nedávno podle všeho porušili zákon i v případě protlačení pandemického zákona a prodloužení nouzového stavu více než o 30 dnů.

V reakci na volební vítězství Viktora Orbána už někteří čeští europoslanci začali mluvit o tom, že by se v EU zahraniční a bezpečnostní otázky měly přesunout do většinového hlasování, aby nemohly být blokovány. Měla by mít vůle voličl v jedné členské zemi takto fatální dopady na všechny?

Bohužel je řada Fialových vládních europoslanců proti České republice a přejí si de facto její zánik, jelikož chtějí, aby už neměla naše republika v Evropské unii žádný hlas, žádná práva. Takovému jednání se říkalo vlastizrada. Je to smutné, že někteří vládní poslanci tak nemají rádi svoji vlast a místo toho hájí zájmy Berlína a Bruselu.

Evropská unie popírá demokracii a rozhodnutí Maďarů ve volbách. Evropská komise hned po volbách oznámila, že zahájí řízení, které by mělo Maďarsku odebrat dotace EU za údajné porušování principů právního státu. Pojem právní stát je klacek na neposlušné státy, které hájí svou suverenitu. Musíme bojovat za to, aby státům zůstalo právo veta tam, kde ještě je. Ale systémovým řešením je jenom konec Evropské unie či vystoupení z EU a úzká kooperace suverénních národních států.

Bohužel probruselská vláda Petra Fialy kolaboruje s Evropskou unií a podporuje její tažení proti státům Visegrádu jako Polsko a Maďarsko, čímž nás chce dostat ještě více pod diktát Bruselu a Berlína. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) řekl, že Česká republika bude stát na straně Bruselu a Berlína proti Polsku a Maďarsku. Ministru Bekovi vadí, že polský soud rozhodl, že polské zákony jsou nadřazené nad legislativou Evropské unie. Podle Beka rozhodnutí polského soudu prý destabilizuje středoevropský region. A Česká republika by prý měla uzavřít užší spojenectví s Německem... Hnutí SPD jednoznačně podporuje spolupráci Visegrádu a zemí střední Evropy proti diktátu Bruselu, neomarxismu a islamizaci. A teď v neděli držme palce Marine Le Penové, aby uspěla v prezidentských volbách ve Francii.

Pro doplnění toho, jaké absurdity se na nás z EU valí, bych dodal, že tento týden prošel v Evropském parlamentu návrh v tomto znění: „Evropský parlament vyzývá Evropskou komisi, aby zvážila možnost podpory vytvoření památníku Evropské unie v každé obci každého členského státu, který by byl pro občany vizuálním symbolem evropské integrace.“ To je fakt šílený, na co má Evropská unie dnes čas a peníze… A ještě šílenější je, že PRO hlasovali europoslanci KDU-ČSL, TOP 09, STAN, Piráti, ČSSD a Kateřina Konečná z KSČM. Dodám, že europoslanci SPD hlasovali samozřejmě PROTI takové blbosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…