Tam, kde absolutně nesměli být novináři, jednaly špičky ANO. Když přišla řeč na Milion chvilek... my to víme

07.03.2020 20:50

ParlamentnímListům.cz se v sobotu vpodvečer podařilo uskutečnit rozhovor s vysokým představitelem ANO. Řeč byla o několik dnů starém rokování hnutí, kde se mimo jiné probíraly krajské volby anebo kumulace funkcí u členů horní komory Parlamentu. Respondent našich otázek měl jedinou podmínku: nechtěl odhalit svou identitu, kterou redakce samozřejmě zná.

Tam, kde absolutně nesměli být novináři, jednaly špičky ANO. Když přišla řeč na Milion chvilek... my to víme
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní sněm Hnutí ANO

Před několika dny jednalo vedení ANO mimo jiné o krajských volbách, jaké byly jeho závěry?

Krajské volby považujeme za velmi důležité a chceme je samozřejmě vyhrát. V mnoha krajích jsme měli možnost ukázat, jak pracujeme ve vedení a řekl bych, že právě tam se velmi dobře daří plnit příslušné volební programy. Máme velmi dobrou výchozí pozici k obhájení mandátů a cílem je samozřejmě úspěch také tam, kde jsme se na vedení nepodíleli. Konkrétně jsme se zabývali krajskými lídry s tím, že snad kromě jižních Čech je všude jasno.

A ty jižní Čechy?

Situace tam se vyjasní velmi brzy.

Jak hodnotíte přístup zbylého vedení ANO ke krajským volbám?

Jak jsem řekl, jsou to velmi důležité volby a ukážou nám mnoho zajímavého, ať už co se týče našeho potenciálu, tak třeba koalic, které v jednotlivých krajích vznikají proti nám. Věřím, že si těchto koalic všímají i voliči příslušných stran a hnutí.

Řešilo se, podle našich informací, také kumulování funkcí senátorů. Jak probíhala debata a hlasování?

Máte pravdu, tato otázka byla na pořadu dne. Oproti poslancům mají totiž senátoři o něco odlišnější postavení i pracovní vytížení. Jejich mandáty jsou také velmi silné, protože jsou přímo voleni. Byla tedy diskutována otázka, zda pro ně nastavit podobná pravidla jako pro poslance, tedy zakázat v podstatě veškerou kumulaci funkcí uvolněných a také některých neuvolněných.

Debata byla živá, přínosná, a nakonec jsme se dohodli, že senátoři budou mít v tomto ohledu trochu volnější pole působnosti. Neradi bychom totiž přišli o osobnosti typu úspěšných starostů, které bychom po získání senátorského křesla nutili ke konci v křesle starostovském. Vše bude ale ještě doladěno.

Co říkáte na zrušení třech organizací ANO, kdy premiér uvedl, že „nechce dalšího Švachulu“?

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí
Situace v Brně je komplikovaná a já osobně jsem tento krok přivítal. Je třeba tuto oblast stabilizovat a k tomu někdy vedou i takové kroky.

Jaká je uvnitř hnutí nálada vzhledem ke všemu dění: od koronaviru po demonstrace Milionu chvilek?

Koronavirus byl samozřejmě diskutován, bylo konstatováno, že vláda boj zatím zvládá a má přehled o nakažených osobách, o různých ohniscích či potenciálních nebezpečích. Zároveň ale bylo řečeno, že se stav na bojišti velmi rychle mění. Zatím ale není důvod k obavám či dokonce k panice.

A Milion chvilek?

(smích) Milion chvilek jsme absolutně vůbec neřešili, nikdo, to pro nás není žádné téma, řekl bych, že máme spoustu důležitějších starostí a alespoň z mého pohledu se ten spolek už jen motá v kruhu, vyprázdnil se ideově a v tuto chvíli nemá co nabídnout prakticky nikomu.

A co se týče nálady? Ta je v rámci možností velmi dobrá a samozřejmě pracovní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …