Táňa Fischerová: Středočeské ČSSD pomohl ve volbách Dalík

21.10.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Přímou volbu prezidenta považuje známá herečka Táňa Fischerová, která se angažuje v oblasti charity a veřejného života, za nejlepší variantu. Je podle ní dobře, že se tato pravomoc vyňala z rukou zákonodárců, protože se ukázalo, že nejsou imunní proti korupci.

Táňa Fischerová: Středočeské ČSSD pomohl ve volbách Dalík
Foto: hns
Popisek: Táňa Fischerová v půlnočním rozhovoru

Co budete dělat dnešní sobotní večer o půlnoci?

Nemám tentokrát žádnou večerní akci, koncert ani divadlo, takže si budu před spaním číst duchovní literaturu. To je moje nejmilejší chvíle, protože se odstřihnu od problémů všedního dne, nad všechno se povznesu a potom se mi krásně spí.

A co právě teď čtete?

Mám velký výběr, ale teď právě čtu moc krásnou knihu o světových náboženstvích.

Jak často se vám povede vyšetřit si takovou příjemnou chvíli na oddych v době, kdy už začíná prezidentská kampaň, do které jste se rozhodla vstoupit jako jedna z kandidátek na hlavu státu?

Jak kdy, ale snažím se zvládat, abych svůj čas dělila mezi klid a shon. Tři až čtyři večery v týdnu jsem mimo domov, ale pak se snažím být doma, protože mám dítě, kterému se také věnuji. V týdnu jsem byla na oslavě sedmdesátin Sváti Karáska na Malostranské rychtě, bylo to moc krásné. I Sváťa zazpíval jednu písničku, celý sál mu vestoje aplaudoval.

Váš postižený syn Kryštof vás potřebuje. Jak péči o něj při všech povinnostech sama zvládáte?

Mám ho dlouhodobě u sebe a zvládat to musím.

Někteří vaši protikandidáti v přímé volbě prezidenta už ohlásili, že získali potřebných padesát tisíc podpisů. Někomu pomáhají členové strany, jako třeba Suverenita Janě Bobošíkové nebo SPOZ Miloši Zemanovi, jiní za získání podpisů platí jako Vladimír Dlouhý. Vám pomáhají dobrovolníci a přitom prý už máte třicet tisíc podpisů?

Je to pravda, ale podpisové archy jsou stále mezi lidmi, neřídíme získávání podpisů z jednoho centra, ale vzniklo po celé republice mnoho center, nikdo nemůže vědět, kolik se nakonec sejde podpisů. Bude to překvapení. Mne to docela baví, je to krásné, že volební kampaň stojí na dobrovolnosti, do akce se zapojily nejrůznější typy lidí. Třeba zdravotní sestřička, která si nahrála video a pouští ho v ordinaci. Nebo vedoucí nádraží, který s každou jízdenkou nabízí i podpisový arch, nebo mladá maminka, která vozí plakát na kočárku, zapojili se i někteří podnikatelé. Každý se rozhodl sám. Ale zatím nemáme přesně podchyceno, kolik podpisů se povedlo sehnat, takže nevím, jak to nakonec dopadne. Mám však radost, že se lidé aktivizují, takže i kdybych nezískala potřebný počet hlasů, jsem přesvědčena, že to má hluboký smysl. Čím dál víc lidí mi říká, nejde o vás, ale o nás. Nejde o to, že mi někdo pošle hlasy, ale že se cítíme být spojeni.

Dokážete si představit, že usednete na Pražský hrad?

Já na to nemyslím, je to cesta postupného vývoje. Kdybych se dostala do druhého kola volby, začnu o tom víc přemýšlet. Ale základní představu samozřejmě mít musím. Kdyby na Hrad usedla žena, už jen tím by se změnily poměry. Když glosuje politiku žena, je to víc o toleranci, nadhledu, než když to dělá muž. Žena prostě vnáší do veřejného života jiné hodnoty.

Funkce prezidenta je možná něco trochu jiného než práce poslankyně, kterou jste vykonávala čtyři roky. Nemusí žena, která chce v současném nelítostném politickém boji obstát, popřít svoji ženskost a být tvrdá jako muž?

Tento svět je patriarchální, tvrdý, řekla bych svět úpadkového mužství, kdy převládají tvrdé lokty, osočování, urážky, podvody, korupce. To nejsou žádné skutečné hodnoty. Proto se ozývá volání po jiných hodnotách, ale jejich nositelem nemusí být jen žena, může to být i kultivovaný muž.

Může slušnost a kultivovanost ovšem v dnešní době v politice uspět?

Myslím, že v současné době ne, protože politická kultura klesá rok co rok. Když jsem byla v letech 2002 až 2006 v Poslanecké sněmovně, dlouholetí zaměstnanci této instituce říkali: takhle zlé to ještě nebylo. Teď už jen mávají rukou, politická kultura v dolní komoře už klesla na naprosté dno. Hlouběji snad klesnout nemůže.

Otrávenost lidí s chováním politiků hlavně vládních stran se projevila i v podzimních krajských a senátních volbách. Co jejich výsledku říkáte?

Je to pro každého zajímavý výsledek, byla to protestní volba proti stranám, které jsou u moci. Lidé odmítli stávající garnituru politiků, protože vládne špatně. Ukazuje se, že jejich obliba klesá hlouběji a hlouběji. Ale těší mne, když se dostala do krajských zastupitelstev místní uskupení, v nichž se strany dokázaly spojit a propojit s nezávislými osobnostmi z regionu. Úspěch KSČM nepovažuji za ožívání komunistické myšlenky. Lidé mají pocit, že něco změní, když zvolí stranu, která se v minulých letech neznemožnila. Ale není to pravda, komunisté se přece podíleli na moci v některých krajích. Mrzí mne neúspěch některých osobností, které by si zvolení do Senátu zasloužily. Byla jsem zklamaná, že nebyl zvolen exposlanec Ludvík Hovorka, který bránil zdravotnictví proti privatizaci, nebo bývalá novinářka Jana Lorencová a vysokoškolský pedagog Martin Potůček. A kvalitních kandidátů, kteří se nedostali do druhého kola, bylo víc. Zvoleny by měly být osobnosti, které jsou čitelné, o nichž je známo, co vykonaly.

O některých osobnostech je známo, co vykonaly, navzdory tomu se dostaly do druhého kola senátních voleb. Mám na mysli třeba bývalého šéfa Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, expředsedu lidovců Jiřího Čunka nebo místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, kteří museli odejít v minulosti ze svých funkcí kvůli podezření z korupce. Stejně překvapivě odpustili voliči sociálním demokratům ve středních Čechách korupční skandál jejich exhejtmana Davida Ratha. Co tomu říkáte?

Středočeské sociální demokracii k jejímu úspěchu přispělo, že lobbista Marek Dalík nebyl vzat do vazby. Rath sedí hodně měsíců ve vazbě a člověk jako Dalík byl propuštěn. To udělalo z Ratha oběť. Pokud jde o ostatní, tak tam se velmi divím, že získali takovou podporu. Zřejmě lidé nepovažují jejich jednání za zásadní, nebo mají krátkou paměť. Je to překvapivé.

Co byste dělala jinak, kdybyste se stala hlavou státu, než prezident Václav Klaus?

Zejména bych se velmi chránila porušovat Ústavu, základní zákon země, protože tím Václav Klaus dává signál, že právo neplatí. Nejhorší bylo, že některé věci nedodržoval, někde zneužíval mezer v zákonech. Vzpomeňme, jak Topolánkův kabinet vládl sedm měsíců bez důvěry sněmovny. Nikde jinde by se to nemohlo stát. Nesouhlasím ani s  jeho masovým vracením zákonů, prezident by měl vetovat jen ty, které jsou v rozporu s dobrými mravy nebo Ústavou České republiky. Přímá volba dá prezidentovi silnější mandát, o to musí být disciplinovanější a neporušovat ústavnost. Je legitimní diskutovat o případných změnách Ústavy, o takové potřebě mluví i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ale musí se to dělat obezřetně a opatrně.

Vidíte své šance usednout na Pražském hradě jako reálné?

Znovu říkám, že moje zvolení by se rovnalo zázraku, že by se lidé narovnali a byli aktivní. Pokud by se takový zázrak stal, tak to možné je, jinak ne.

Myslíte si, že přímá volba prezidenta je lepší variantou než volba hlavy státu parlamentem?

Jsem o tom přesvědčena. Kdyby prezidenta volili opět zákonodárci, obávám se, že by úplatky vzrostly do závratné výše. Je dobře, že se tato pravomoc vyňala z rukou zákonodárců, protože se ukázalo, že nejsou proti takovým tlakům imunní, nebylo možné nechat tuto kompetenci v jejich rukou. Ale výsledek, jestli lidé této šance využijí, nebo se nechají podplatit velkými sliby, teprve uvidíme. Každopádně je to veliká příležitost.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE

     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…