Tejc prozradil, co je hendikepem ČSSD před eurovolbami. A ocenil Haška

27.04.2014 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Poslanec Jeroným Tejc okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz situaci ohledně vnitrostranického doporučení nekumulovat veřejné funkce a vyjádřil i svá očekávání před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Co se týče informací ohledně údajného střídání ministrů a jeho možného angažmá ve vládě Bohuslava Sobotky, jde podle Tejce o pouhé spekulace – žádnou přímou nabídku zatím nedostal.

Tejc prozradil, co je hendikepem ČSSD před eurovolbami. A ocenil Haška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí
S jakým pocitem jste sledoval informaci, že se váš kolega Michal Hašek vzdá poslaneckého mandátu?
Jsem rád, že se Michal Hašek rozhodl pro jižní Moravu. Je dobrým hejtmanem a regionu to pomůže. Dobře to je i pro Asociaci krajů ČR, jejímž je silným předsedou a pro kraje toho dokáže mnoho vyjednat.

Jak to mění situaci uvnitř samotné ČSSD?
Nijak zvlášť. Michal Hašek zůstává výraznou postavou. Rozhodně to neznamená, že by odcházel do ústraní. Je dobře, že si dokázal vybrat.

V posledním průzkumu SANEP se v oblíbenosti hejtmanů Michal Hašek umístil na prvním místě. Není pro politika složení poslaneckého mandátu v takovou chvíli hazardem s hlasy voličů?
Michal Hašek není jen nejpopulárnějším hejtmanem, ale rovněž získal vůbec největší počet hlasů v posledních volbách. Doporučení ÚVV ve věci kumulování funkcí vycházelo ze snahy zajistit vysokou účast poslanců při jednání sněmovny, což se povedlo. Bylo na každém, zda toto doporučení vyslyší, či nevyslyší. Nyní už je zbytečné ptát se, co by bylo, kdyby.

Existují stále „vlivní“ poslanci, kteří na rozdíl od těch, o nichž za celé funkční období ani neslyšíme, s věcmi dokážou hýbat mnohem vice?
Je to do jisté míry mediální pojem, i když je samozřejmě patrné, že někteří poslanci na dění ve sněmovně větší vliv mají.  Nehodnotil bych to ale podle toho, kdo je a kdo není vidět. Mám spoustu kolegů, kteří v médiích příliš vidět nejsou, i když odvádějí kus práce ve výborech a jsou schopni absolvovat fůru jednání a konferencí. Nelze to úplně zobecňovat, ale známá tvář, která má kontakty díky svému dřívějšímu fungování, má určitě větší vliv jak ve svém klubu, tak potom i ve sněmovně.

Evropské volby jsou za dveřmi, jste z nich nervózní?
Volby jsou zkouškou nejen pro kandidáty, ale pro celou stranu. Výsledek se teď odhadovat nedá, ale věřím, že uspějeme. Naším hendikepem je, že nyní vládneme a touha našich voličů po nějaké zásadní změně tady logicky být nemusí. Půjde o hodnocení vlády jako takové i jednotlivých kandidátů. Nejdůležitější je, aby lidé k volbám do Evropského parlamentu přišli a nepodcenili jejich význam.

Jaké scénáře lze uvnitř ČSSD očekávat, pokud by například hnutí ANO ve volbách uštědřilo sociální demokracii porážku?
Nemyslím si, že by evropské volby otřásly ČSSD. Bude to jistý signál, zda věci děláme dobře, či ne. Bude to zároveň i důležitá zpětná vazba pro nadcházející komunální volby. Nedomnívám se ale, že by se otřásl svět, kdyby se vyplnilo to, co jste naznačoval.

Objevily se informace o možných výměnách na některých ministerstvech, včetně té, že vy byste se prý mohl stát ministrem spravedlnosti. Jak moc jsou tyto spekulace pravdivé?
Žádnou nabídku jsem neobdržel. Jediný, kdo má k tomuto pravomoc, je premiér, a ten se mnou o této věci nehovořil. Jedná se tedy pouze o čirou spekulaci. Spekulovalo se, že bych mohl být ministrem už po volbách v letech 2010 i 2013 a nakonec to vždy dopadlo jinak. Počkám si na to, až nějaká nabídka skutečně přijde.  

Máte pochopení pro kroky paní ministryně Válkové?
Paní ministryni vnímám jako odbornici, která jako profesorka má velmi dobrou povědomost o právu jako takovém, ale i co se týče daného prostředí a osob, které se v justici pohybují. Její nevýhoda je naopak jistá mediální neobratnost a snaha řešit věci rychleji, než je zdrávo. Každopádně jsem ale přesvědčen, že touha změnit věci k lepšímu paní ministryni nechybí. Bude mít těžkou pozici, protože připravit některé zákony nebude jednoduché pro jakéhokoliv ministra. Bude-li chtít, budu jí v tom z pozice předsedy ústavně právního výboru rád nápomocen.

Ministryní Válkovou odvolaný šéf Vězeňské služby Dohnal avizoval, že se bude domáhat svých práv soudní cestou. Jaký verdikt byste vy jako právník prorokoval?
Odvolání pana Dohnala je velmi sporná věc. Existují dva právní názory, podle jakých předpisů lze postupovat. Jeden říká, že odvolání, tak jak k němu došlo, možné není, druhý říká opak. Je třeba nechat to opravdu na rozhodnutí soudu. Paní ministryně samozřejmě nese svou politickou odpovědnost a bude muset svůj postup obhájit. Netroufám si nyní říct, který z postupů je správný. Přiznám se ale, že já bych k takovému kroku nesáhl. Neznám na druhé straně všechny důvody, které paní ministryni k odvolání vedly.

Kdybyste byl advokát pana Dohnala, šel byste s tím k soudu?
Každý má právo obhajovat svou pozici a pan Dohnal je přesvědčen o nezákonnosti svého odvolání. Právo na obranu mu nikdo upírat nesmí. V tomto případě je podle mého ta věc natolik otevřená, že soud může být úspěšný. Nechci tím ale nijak podrývat autoritu paní ministryně, rozhodnout musí soud a já jej tímto nechci nijak ovlivňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…