Televizní legenda Ota Černý jasně a stručně k imigrantům, Rusku i třem českým prezidentům. Přečtěte si sami

07.08.2015 11:35

CIVILIZACE A MY Neplýtvá dlouhými větami a je vždy přímý, konkrétní a věcný. Tak si Otu Černého pamatuje mnoho Čechoslováků z diskusního pořadu ČT Co týden dal. Svou tvář ale nezměnil Ota Černý ani po letech, což ostatně dokládá i v odpovědích na dotazy, které ParlamentníListy.cz pokládají v mnoha variacích během léta i dalším zajímavým osobnostem veřejného života. Moderátor se tak třeba zamýšlí v rozhovoru nad otázkami o budoucnosti EU, anebo nad tím, zda má Česko uprchlíkům otevřít dveře.

Televizní legenda Ota Černý jasně a stručně k imigrantům, Rusku i třem českým prezidentům. Přečtěte si sami
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Ota Černý

Je to už sedm let od začátku velké ekonomické krize, která začala krachem amerických bank. Během té doby se kritici současného systému snažili pomocí akcí jako Occupy Wall Street přesvědčit veřejnost, že miliardáři a „banksteři“ lidstvo pomocí finančního systému okrádají. Měli podle vás pravdu, že kapitalismus jako takový je nemocný a globalizace a volný trh jsou přežité?

NE! Už to, jak se z krize svět dostává, dokazuje, že ne. Dikce otázky je z učebnice marxismu-leninismu. Věta, že miliardáři lidstvo okrádají, je směšná!

Jak se díváte na krizi Řecka? Co si myslíte o tom, jak se k této krizi staví EU a jak samotné Řecko a jak na vás působí jednání premiéra Alexise Tsiprase?

Krizi Řecka neumím hodnotit, neboť to je složité, citlivé. Tsipras kličkuje, dělá všechno pro to, aby uhájil svoji pozici. Bude to mít čím dál těžší. Krizi Řecka musí vyřešit Řekové sami. A to skutky!

V jakém bodě podle vás nyní „uvízla“ evropská myšlenka? Směřujeme podle vašeho soudu i po řecké krizi k ještě většímu sjednocení Evropy a máme o to vůbec usilovat? Co by bylo podle vás nejlepší udělat s EU – ještě více ji sjednotit, nechat takto, zrušit euro, anebo zrušit celou EU?

Především jsem přesvědčený, že EU je nutné zachovat. Asi vylepšit. Zrušit EU ani moc dobře nejde a byla by to škoda.

Jak by se podle vás měli lidé dívat na imigranty? Máme jim otevřít naši „českou náruč“? A co říkáte na vzpoury imigrantů v azylových zařízeních a na to, že francouzská policie musí dennodenně rozhánět až stovky nelegálních imigrantů, kteří se pokoušejí dostat z Francie do Velké Británie tunelem pod Lamanšským průlivem? O čem tyto jejich vzpoury vypovídají?

Chci věřit, že především o zoufalství těch lidí. Nechci radit, jak se má kdo na koho koukat. Určitě bych „českou“ náruč neotevíral bez mantinelů. Je ale pravda, že oni o to moc nestojí – chtějí od nás pryč, tak je tam pust'me.

Nakolik se vy osobně ztotožňujete s názory, že mezi imigranty ze severní Afriky či Blízkého východu mohou do Evropy cíleně pronikat i islámští radikálové a my tak dobrovolně otevíráme cestu Islámskému státu na náš kontinent?

To se dá předpokládat a určitě mezi tou masou lidí islámští radikálové budou. To je velké nebezpečí a Evropa ho tak i vnímá.

Do jaké míry naším světem podle vás otřesou projevy globálního oteplování? Sucho, povodně, neúroda, nedostatek potravin, nedostatek vody, živelné katastrofy, zatopení pobřežních území... Co z toho se ukazuje jako reálné a co jako nesmysl?

Na to nemám odpověď. Nevím.

Rusko modernizuje své zbraňové systémy, posiluje vojenskou přítomnost blízko svých hranic. Jak toto může dopadnout? Máme se Ruska bát?

Bát ne, ale být ostražití, to ano. Rusko a Putin jsou velkým nebezpečím pro demokracii. Minulost ukázala, že se Rusku nedá moc věřit.

Pokud se podíváme na českou politiku, máme zde prezidenta Zemana, kterého díl společnosti považuje za „zástupce lidu“, máme zde sociální demokracii, máme zde ambiciózní ANO Andreje Babiše, lidovce, pravicovou parlamentní opozici, komunisty a řadu nespokojených voličů... Která z politických stran podle vás bude hrát v budoucnu u nás prim?

Nepřehánějte s nespokojenými voliči. Především si myslím, že by to měla být řádná politická strana, ne hnutí na jedno použití – viz Bárta, Okamura atd.

Naše česká společnost je již 25 let svobodná... Když se v krátkosti podíváme na „zoubek“ třem prezidentům, tedy Havlovi, Klausovi a Zemanovi – kdo podle vás jaký byl a je, kdo nám politicky uškodil a kdo prospěl?

Politicky neuškodil žádný! Prospěli určitě; Václav Havel svou světovou pozicí, Václav Klaus ekonomickou přeměnou socialismu v normální tržní ekonomiku. Čím Miloš Zeman si počkám – je v poločase.

Nakonec si nemohu odpustit poznámku o tzv. nejkrásnějším zákonu. Totiž poslanci na začátku července konečně projednali ve druhém čtení dlouho odkládanou předlohu o zavedení centrálního registru smluv na internetu. O finální podobě normy by mohli rozhodnout v září. Vy osobně jste se angažoval v kampani známých osobností nazvané „Sledujeme odtemnění“. Co vás k tomu vedlo?

Že bych se účastnil nějaké kampaně, tak to nevím. Registr smluv otevřený veřejnosti je ale dobrý nápad. Občan má totiž právo na jasné a dostupné informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…