Ten, kdo maká, nemůže mít stejně jako ten, kdo je na dávkách. Řeknu to na rovinu. S Dienstbierem jsem měl vždy problém. A Sobotka... Poslanec, který vystoupil z ČSSD, otevřeně promlouvá

20.09.2016 13:08

ROZHOVOR Bývalý hejtman Karlovarského kraje a poslanec Josef Novotný vystoupil nedávno z ČSSD a bude do krajských voleb kandidovat za Volbu pro Karlovarský kraj. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, co ho k tomu vedlo a jaké problémy vidí v ČSSD. Ptali jsme se především na migrační krizi a otázku vyloučených lokalit.

Ten, kdo maká, nemůže mít stejně jako ten, kdo je na dávkách. Řeknu to na rovinu. S Dienstbierem jsem měl vždy problém. A Sobotka... Poslanec, který vystoupil z ČSSD, otevřeně promlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Proč jste vlastně vystoupil z ČSSD?

Už mě nebavilo, aby mi okopávali kotníky lidé, kteří nikdy nic nedokázali. Já jsem jim asi vadil, protože jsem měl vždy více než 17 procent preferenčních hlasů. A pak jsem z jejich strany vnímal nespravedlnost v tom, že před poslaneckými volbami udělali usnesení, že ačkoli jsem byl hejtman, tak že musím kandidovat na poslance, ačkoli jsem nechtěl. Za rok pak zase udělali usnesení, že poslancem být nemám. Takže toto jejich chování, že jednou tak, jednou tak, mi přišlo neseriózní. A poslední, ale ta největší kapka, byla, že když dělali novou koalici na kraji, tak se najednou rozhodli, že podepíšou koaliční dohodu s pravicovými stranami. A to už jsem naprosto odmítl.

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

Takže jste se nerozešel se stranou z ideových důvodů?

Středo-levicové smýšlení mi zůstalo, ale tady v kraji už to nešlo zůstat v sociální demokracii a domluvit se s nimi.

Máte nějaké reakce od bývalých kolegů z ČSSD, například z poslaneckého klubu?

Ti z klubu, kteří se se mnou baví, tak celá řada z nich říká, že se mi vůbec nediví. Vysvětlil jsem jim, jak se situace vyhrotila.

A proč kandidujete za Volbu pro Karlovarský kraj?

Volbou pro Karlovarský kraj jsem byl osloven poté, co jsme odešel z ČSSD. Je tam velká skupina známých a pracovitých lidí, které znám ještě z doby, kdy jsem pracoval jako hejtman. Řekl jsem si tedy „proč ne?“ a že bych s těmito lidmi rád spolupracoval a šel jsem tedy do toho.

Volba pro Karlovarský kraj varuje ve svém programu před uprchlickou vlnou a odmítá, aby byla případně v kraji umístěna zařízení pro uprchlíky. Proč to v tom programu máte?

To je na dlouhé povídání, ale pokusím se to zkrátit. My jsme příhraniční kraj. Sice nechceme lidi strašit migranty, ale na druhou stranu ti lidé to vnímají. Kousek za Přebuzí je v Sasku migrační tábor, kde byly nepokoje. Lidé se to dozvěděli a mají z toho strach. Na druhou stranu se nechceme vézt na vlně populismu a strašit lidi migrací. Máme informace, že v současné době není v republice mnoho migrantů. Ale také současně říkáme, že není možné, aby lidé, kteří sem přicházejí, nám vnucovali svou kulturu, vnucovali nám své náboženství a své zvyky. Naopak, pokud oni tady chtějí být, tak se musí přizpůsobit a podřídit našim zákonům a naší kultuře.

Co říkáte tomu, jak se k problému staví vláda či premiér Sobotka? Protože vláda již schválila, že budou na dobrovolném principu přijati někteří uprchlíci a současně vláda schválila zakázku za více než než půl miliardy pro zhruba šest tisíc uprchlíků do roku 2017...

To je právě ono – něco jiného se říká, něco jiného se dělá. S tím já mám samozřejmě problém. Tato dvojkolejnost mi vadí, protože není možné něco jiného říkat a něco jiného dělat. Je to bohužel stejné jako v řadě jiných věcí.

A co říkáte postojům pana Babiše? On sice také verbálně imigraci ostře kritizuje, ale nakonec to ve vládě schválil. Takže dle vás také platí, že něco jiného říká a něco jiného dělá?

Naprosto. Myslím si, že u něho to platí ještě víc. On má asi velmi dobré poradce, kteří mu radí říkat něco, co lidé rádi slyší. A za měsíc se pak omluví...

V ČSSD jsou lidé jako Jiří Dienstbier, o kterých se říká, že jsou to takzvaní vítači či sluníčkáři. Nebyl i to pro vás důvod opustit ČSSD, že tam je poměrně silné křídlo, které chce uprchlíky přijímat?

Řeknu to na rovinu. S Dienstbierem mám problém možná už celou řadu let. V době, kdy jsem byl v ČSSD, tak jsem s ním měl vždy problém. Více to hodnotit nechci.

Můžete něco aspoň naznačit?

Tak když už bylo něco dojednáno, tak přišel pan Dienstbier a celou záležitost rozboural. S tím mám samozřejmě problém.

Ve vašem programu se uvádí, že na Karlovarsku máte problém s vyloučenými lokalitami a migrace by to ještě prohloubila. Jakým způsobem chcete řešit s takzvanými nepřizpůsobivými, s romskou menšinou, vyloučenými lokalitami a tak dále?

Je to i celostátní záležitost, kdy si myslím, že dávky by měli pobírat jenom ti, kteří je opravdu potřebují. Pak je to i záležitost krajská, kdy jsme se snažili o to, aby ti lidé chodili do práce a aby jejich děti chodily do školy. Zastávám tu myšlenku, že ta celá věc začíná výchovou. Pokud ty děti od malička vidí, že jejich táta a máma do práce nejdou, že vstávají v devět a že ony také nemusí do školy a rodiče dostávají dávky a tak dále, tak je jasné, že děti získají špatné návyky. Takže pak vznikají takové komunity, o kterých jste hovořil. Takže důležitou věcí je výchova a druhým důležitým prvkem je, že lidé, kteří mohou, ale nechtějí pracovat, nemohou dostávat donekonečna dávky. Pracovat se musí vyplatit. A ne to, že ten, kdo jde do práce a maká osm hodin, dostává méně než ten, kdo dostává dávky.

Už víte, s kým by Volba pro Karlovarský kraj mohla jít do koalice?

Když jsem se díval na ty kandidátky, tak si myslím, že je možné spolupracovat s hnutím ANO, s komunisty, s ČSSD... pokud tam budou lidé nakloněni spolupráci a konstruktivním řešením. Ale v tuto chvíli jednoznačně říkat, s kým je možné spolupracovat, je podle mě předčasné, protože voliči nejprve rozhodnou, jak se rozdělí mandáty. A posléze je potřeba se domluvit na programu. Takže v zásadě je možné spolupracovat s tím, s kým prosadíme maximum našich programových bodů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…