To se od listopadu ještě v žádných volbách nestalo... Zkušený Paroubek promluvil

27.05.2014 17:17

ROZHOVOR Výprask dostala tradiční levice i pravice. Voliči jsou znechucení a nevidí rozdíl mezi vládou Bohuslava Sobotky a Petra Nečase. I to si myslí expremiér Jiří Paroubek, který v evropských volbách se svojí stranou LEV 21 – Národní socialisté dosáhl výsledku 0,46 procent a žádného mandátu. Jak uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, důvodem může být i snaha o jeho vyřazení z boje o významné politické posty.

To se od listopadu ještě v žádných volbách nestalo... Zkušený Paroubek promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Premiér Sobotka uvedl v médiích, že výsledek ČSSD ovlivnila nízká účast voličů. Jak to vidíte Vy?

Premiér by se měl spíš ptát, co způsobilo tak nízkou účast voličů.

Jak si Vy vysvětlujete to, že přišlo hlasovat rekordně málo lidí?

Naprostá lhostejnost, nedůvěra zdrcující většiny lidí v to, že jim politická elita země může s čímkoli pomoci. Nezájem o Evropskou unii znásobený ještě tím, že politické strany a většina médií nedokázala vůbec vyhmátnout nějaké téma, které by bylo pro lidi zajímavé, mobilizující, nebyla v tom žádná emoce, nic. Lidé zůstali doma. Kromě lidovců, kterým přišlo k volbám tvrdé jádro, tak už nepřišli voliči ani komunistům. To je věc, která tady po listopadu ještě nebyla zaznamenána v žádných volbách. To je sociologicky naprosté novum. 

Každopádně by se možná dalo spekulovat o tom, že když máme novou vládu, tak obecně zájem lidí o politiku bude vyšší. Jenže evropské volby ukázaly opak…

Změny nejdou tak rychle. Lídři nedokáží vysvětlit, jaké kroky vlastně chystají. Dneska jsem se dozvěděl, že se budou zvyšovat dětské přídavky. To je sice prima, ale jde o to, zda se této vládě podaří zajistit nějaký robustnější hospodářský růst. Pak bude možné trošku posílit instituce sociálního státu. Pokud ne, tak se bavíme pouze o jednotlivostech. Lidé dnes také díky nešťastné mezihře Rusnokovy vlády nevidí žádné velké odlišení od vlády Nečasovy a to je velmi špatně. Sečetla se celá řada faktorů, samozřejmě i slabší nezajímaví lídři, kteří si mohou říkat, kolik mají preferenčních hlasů, ale upřímně řečeno, jestli ČSSD poklesl počet voličů proti předchozím volbám do Evropského parlamentu o víc než 310 tisíc, tak to bych se na místě Bohuslava Sobotky přestal smát.

Vnímáte tedy výsledek ČSSD jako neúspěch a prohru. A co ANO?

To je jednoznačné. Už včera jsem označil výsledek ANO s 16 procenty při tak ohromných prostředcích, které do toho Andrej Babiš nalil a nalívá, včetně koupě klíčových médií a jejich ovlivnění, za trapný. Je to debakl. Jinak to nelze hodnotit.  

Každopádně u TOP 09 jde o úspěch, ne?

Všechno je úspěch, když se informace správně podají. Řekněme si otevřeně, že v posledních volbách klasická pravice, která byla pouze v ODS, získala 9 mandátů a teď získala TOP 09 a ODS 6 mandátů, takže pro pravici je to výprask, stejně tak jako pro tradiční levici. Levice ztratila proti předchozím volbách do Evropského parlamentu 4 mandáty. Všechno se dá vyhlásit za úspěch, třeba že přišla jen pětina lidí a ten zbytek je spokojený. Oblbovat lze leckoho, ale je potřeba vidět poměrové veličiny. Pokud někdo úspěch měl, tak lidovci, kteří vzrostli o jeden mandát a Svobodní, kteří nečekaně získali jeden mandát.

Očekával jste lepší volební výsledek pro Vaši politickou stranu?

Jakmile jsem se 25. dubna dozvěděl, že agentury, které pracují pro Českou televizi, nám daly nulu, tak jsem věděl, že když nebudeme v televizních debatách, tak už jsou naše šance jen v teoretické rovině. Mnoho se vybojovat nedalo, ale naše inzertní akce byla dobrá. Přesto, že voličům bylo servírováno, že nemá smysl nás volit, tak se domnívám, že to byl správný krok, že jsem před měsícem nestáhl kandidátku. Upřímně řečeno, chystal jsem se k tomu, protože takovou neslýchanou manipulaci jsme ještě nezažil. Aby hnutí ANO mělo 37 procent, ČSSD 30,5 a Úsvit 14 a my nulu, tak to je neslýchané. Takhle se manipulovalo ve volební kampani. Už se nesnažili ani předstírat objektivitu. Nechtěli nás tam vůbec.

Myslíte si, že Vás chtěl někdo záměrně vyřadit?

Určitě. Zájmové skupiny, které nechtějí, abych se vrátil do velké politiky. Já jsem před porážkou neuhnul, šel jsem do boje dál a stydět by se měli především ti, co to zorganizovali. 

Jak budete dál postupovat? Ovlivní evropské volby nějak strategii Vaší strany?

Budeme dál pracovat s lidmi. Tam, kde to půjde, postavíme kandidátky do komunálních voleb. To nebude nikoho z těch velkých kluků české ekonomiky ohrožovat a myslím si, že někde se povede úspěch a pak se uvidí dál. Práce s malou politickou stranou musí být dlouhodobá. Já nikam nepospíchám a už jsem toho dosáhl tolik, že si i neúspěch a čekání mohu dovolit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…