Tohle se tradičním médiím líbit nebude. Poslanec od Babiše nehezky promluvil o tom, co vysílají

22.08.2019 21:17

ROZHOVOR „Vidím ji jako letní epizodku nelehkého koaličního vládnutí. I když média, zejména veřejnoprávní, se z toho snažila udělat hlavní událost roku, života běžných občanů se nijak dramaticky nedotkla,“ říká v rozhovoru pro PL.cz k dění kolem Ministerstva kultury poslanec Milan Feranec (ANO). „Fake news a dezinformace existují od okamžiku, kdy člověk začal používat řeč jako nástroj komunikace. Já alternativní média nečtu, stačí mi fake news těch standardních. Proč to dělají? Asi mě chtějí přesvědčit o svojí pravdě,“ myslí si. „Každý fanatismus je nebezpečný, včetně enviromentalismu. Ochrana životního prostředí nesmí vést ke zničení našeho průmyslu. Takže to chce trošku selského rozumu,“ dodává.

Tohle se tradičním médiím líbit nebude. Poslanec od Babiše nehezky promluvil o tom, co vysílají
Foto: repro ČT
Popisek: Milan Feranec na snímku vpravo vedle exministra dopravy Antonína Prachaře

V prázdninových měsících jsme sledovali vládní krizi kolem ministra kultury. Co si o ní myslíte?

Vidím ji jako letní epizodku nelehkého koaličního vládnutí. I když média, zejména veřejnoprávní, se z toho snažila udělat hlavní událost roku, života běžných občanů se nijak dramaticky nedotkla.

Další nástraha kolem vlády číhá kolem rozpočtu. Nerozpadne se vaše koalice s ČSSD kvůli němu?

Je to na kolezích z ČSSD, ale myslím, že ne. Byli by sami proti sobě. I když v politice nelze vyloučit ani absurdní kroky.

Anketa

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

5%
95%
hlasovalo: 25134 lidí

S kauzou kolem Ministerstva kultury souvisí i ústavní žaloba na prezidenta republiky Miloše Zemana. Vy ji v Poslanecké sněmovně nepodpoříte. Proč?

Podpořím její projednání, nepodpořím její schválení. Z úcty ke zdravému rozumu. Je to jenom politické gesto opozice.

Váš poslanecký klub čítá 78 členů, jasně nejvíce ze všech. Jak popisujete na Facebooku jsou mezi vámi liberálové i konzervativci, eurooptimisté i euroskeptici. Čím si vysvětlujete, že váš klub drží pohromadě?

Protože jeho členové chápou, že pokud chtějí něco v politice prosadit, musí táhnout za jeden provaz. Navíc v podmínkách menšinové vlády.

Letos se konají opakovaně demonstrace pořádané Milionem chvilek pro demokracii. Nejdříve byly za nezávislost justice po oznámení jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti, ve výsledku jsou však hlavně proti premiérovi a vašemu předsedovi Andreji Babišovi. Jak je vidíte vy?

Respektuji právo každého demonstrovat, za vše, co uzná za vhodné. S argumentací o ohrožení justice, svobody, demokracie nesouhlasím. Já to ohrožení nevidím.

Probíhají diskuze o fake news a dezinformacích. Snaží se nás někdo zmást. A kdo?

Fake news a dezinformace existují od okamžiku, kdy člověk začal používat řeč jako nástroj komunikace. Já alternativní média nečtu, stačí mi fake news těch standardních, včetně veřejnoprávních. Proč to dělají? Asi mě chtějí přesvědčit o svojí pravdě.

Jak se vlastně máme? Nezaměstnanost je nízká, máme stále ještě hospodářský růst, a přesto je společnost rozhádaná. Čím to je?

Nejenom, že máme hospodářský růst, ale hlavně životní úroveň obyvatel stoupá. Že jsou ve společnosti různé názory, je normální, opak by byl divný. Na extrémním vyhrocení mají podíl i veřejnoprávní média, která si patrně myslí, že musí diváky/posluchače vychovávat k jedinému správnému názoru.

Prezident Zeman přijal příští rok pozvání od Vladimira Putina na oslavu konce války. Je to v pořádku, nebo to neměl dělat?

Přijde mi správné připomenout si konec války v zemi, která nesla největší zátěž boje proti nacismu. A výsledek této války rozhodl o tom, že český národ dál pobývá v české kotlině.


 
Evropa se chystá k opatřením, která mají omezit vypouštění CO2 do ovzduší. Zvláště aktivní je v tomto Německo. Neohrozí to ale náš automobilový průmysl, případně nezdraží se kvůli tomu výrazně energie, a tím třeba i potraviny, což by dopadlo negativně na chudší část obyvatel? Vy jste k tomu na Facebooku vyjádřil obavu, aby boj za elektromobily nedopadl stejně jako boj za solární elektrárny...

Každý fanatismus je nebezpečný, včetně enviromentalismu. Ochrana životního prostředí nesmí vést ke zničení našeho průmyslu. Takže to chce trošku selského rozumu.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…