Tomáš Ortel pro PL: Otírání bot o mé jméno bylo zřejmě již ve scénáři Slavíků. Jako by samozvaná elita herců a komiků vkládala své placené názory do pořadů. A lid s odporem vypíná televizi

27.11.2017 17:26

ROZHOVOR „My jsme svou neúčastí jen chtěli zabránit zviditelňování jednotlivců, i když otírání bot o mé jméno bylo zřejmě již ve scénáři,“ říká Tomáš Ortel pro ParlamentníListy.cz ohledně toho, že si tentokrát, vzhledem k tomu, co se odehrálo minulý rok, s kapelou nepřevzali ocenění na Českém slavíku osobně. Řekl svůj názor na to, že podle organizátora Českého slavíka porušili fanoušci skupiny Ortel pravidla, a promluvil i o Martě Kubišové.

Tomáš Ortel pro PL: Otírání bot o mé jméno bylo zřejmě již ve scénáři Slavíků. Jako by samozvaná elita herců a komiků vkládala své placené názory do pořadů. A lid s odporem vypíná televizi
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Podle organizátora fanoušci skupiny Ortel porušili pravidla ankety Český slavík a vám proto přiznali jen tolik hlasů, kolik jste měli minulý rok. Co na to říkáte?

Co na to říci? Já jako interpret těžko mohu ovlivnit vznik nějaké FB stránky, kde se příznivci domlouvají na strategii hlasování... Rozhodně je přinejmenším zvláštní způsob sdělení o této skutečnosti (tedy až po vyhlášení) a samozřejmě nešťastnou bych nazval i „kompenzaci“ v podobě přidělení hlasů z loňského roku.

Považujete to za útok na vás a na vaši skupinu ze strany organizátora?

Útokem bych to nenazval, spíš si s námi sami organizátoři neví jak poradit... Já sám v těchto pravidlech nemám jasno, pokud bych příznivce nabádal k zasílání hlasů, jak to dělají jiní nominovaní, pak je vše v pořádku, ale pokud to udělá někdo za nás, už to v pořádku není. A jak lze rozlišit hlas od těch, co ani Facebook nemají? Myslím, že těch otazníků je víc, než by mohli pořadatelé této ankety zodpovědět. Proto se obávám, že je v tom víc než jen mapování popularity.

Organizátoři ve svém prohlášení zdůraznili, že při svém rozhodnutí rozhodně neřešili obsah textů, které jsou někdy označovány za kontroverzní. Co si o tom myslíte?

Anketa

Jak byste coby poslanci hlasovali ve věci vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo?

hlasovalo: 14594 lidí
Zde by bylo vhodné definovat slovo „kontroverze“... Pokud se snažím v textech kapely Ortel mapovat současné problémy ve společnosti s odkazem na vlastenecké cítění, které je stále více zašlapáváno, a budu proto nazýván kontroverzním zpěvákem, pak budiž... jsem kontroverzní.

Jaké máte odezvy od svých fanoušků ohledně rozhodnutí organizátora Slavíků?

Fanoušci jsou právem pobouřeni a upřímně, nedivím se. Nazvat je podvodníky je pomyslnou fackou od týmu pana Těšínského. Uvažují o sepsání petice a další kroky protestů, ale pro nás jako kapelu je důležitější odkrytí zákulisních praktik celé zpolitizované estrády než samotné ocenění.

Ladislav Větvička na svém blogu na iDnes napsal: „Měli strach z Kubišky, měli strach z Kryla, měli strach z Pražskeho vyběra, měli strach z Matušky a fčil maju strach z Ortela… Jedine, čeho dosahli, je enem zvyšeni popularity všech jmenovanych.“ Co na to říct?

Je mi 41 let, v komunisty vedené zemi jsem žil krátce, a přesto jsem i jako malý kluk v mnohých pořadech registroval narážky na režim či jednotlivé státníky a lid tomu tajně doma tleskal. Dnes jako by samozvaná elita herců a komiků vkládala do pořadů, anket a estrád své (placené) názory a kupodivu lid s odporem vypíná televizi... Něco na tom bude pravda, smutné je samotné zakončení právě tohoto ročníku Českého slavíka písní paní Kubišové – velmi zvláštní paradox.

A máte pocit, že se třeba i tímto vrací doba, kdy, jak někteří vzpomínají, se nemohlo mluvit o úspěchu Marty Kubišové nebo například Karla Kryla?

Ta doba se nevrací. Ta doba je tu stále.

Skupina Ortel nakonec získala druhé místo, vy sám mezi zpěváky třetí. Na slavnostní večer jste se ale nedostavili s tím, že nechcete proměnit anketu v politickou agitku. Domníváte se, že by to dopadlo jako minule, kdy například Radek Banga nebo herečka Pazderková opustili sál?

Nemohu předem vědět, jak by který účastník zareagoval, souhlasit a nesouhlasit se dá jakýmkoliv způsobem. My jsme svou neúčastí jen chtěli zabránit zviditelňování jednotlivců, i když otírání bot o mé jméno bylo zřejmě již ve scénáři.

Jak vůbec to, co se minulý rok stalo, s odstupem doby hodnotíte?

Já už patnáct let tuhle kapelu vedu velmi trnitou cestou... a tak k této otázce si dovolím použít jeden citát: „Nejdříve vás ignorují, pak se vám smějí, pak s vámi bojují a pak vyhrajete.“

Někteří umělci, jako například Helena Vondráčková, se o Českém slavíku příliš pochvalně nevyjadřují. Jak to vidíte vy?

Samotná myšlenka Českého slavíka, tedy anketa popularity zpěvaček, zpěváků a kapel na základě hlasů právě jejich fanoušků, rozhodně má svou váhu a smysl. Jaká je realita konečné formy, je už věc druhá.

A co říkáte na scénku herce Matonohy, který se v převleku za tibetského duchovního nabídl, že vám odveze ocenění na koncert do Plzně?

Měla by daleko větší smysl, kdyby pan herec ocenění opravdu k nám do Plzně dovezl... Ovšem na to zřejmě odvahu neměl a nebo za to již plat nedostal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…