Toto je nebezpečí pro demokracii, ne sám Babiš. Zpívající právník Jahelka promlouvá

09.10.2014 17:25

25 LET OD LISTOPADU '89 Advokát a písničkář Ivo Jahelka, který kandiduje v nadcházejících senátních volbách na Pelhřimovsku za TOP 09, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil polistopadový vývoj. Vyjádřil se i k návrhům na zavedení nové Ústavy, k možnému ohrožení demokracie či k reakcím, s nimiž se setkal během své kampaně. Řeč byla také o českém právním řádu a návrzích na zavedení nové Ústavy.

Toto je nebezpečí pro demokracii, ne sám Babiš. Zpívající právník Jahelka promlouvá
Foto: J. Kubíček, frmall.cz
Popisek: Ivo Jahelka

Kandidujete do Senátu za TOP 09. S jakými reakcemi jste se od lidí během kampaně setkal? Nevyčítají vám kandidaturu za tuto stranu?

Známé české přísloví praví: „Není na světě člověk ten, co by se zavděčil lidem všem." Mohu  říci, že reakce lidí na moji kandidaturu do Senátu byly v průběhu kampaně v drtivé většině kladné, i když někteří mi říkali, že stranu, za kterou kandiduji, by nevolili, ale mně svůj hlas dají.

Jak hodnotíte úroveň kampaně jako takové? Někde se objevují výhrůžky, různé antikampaně. Zaznamenal jste v rámci svého tažení do Senátu něco takového od Vašich protikandidátů či sympatizantů konkurenčních partají?

Kampaň ve volebním obvodu Pelhřimov - Jindřichův Hradec proběhla podle mého názoru zcela korektně. Je to zřejmě proto, že všichni, kteří kandidují do Senátu, se vzájemně respektují a je pod jejich úroveň snížit se k nějakým ranám pod pás, jak se to nepochybně děje v jiných obvodech, např. v Praze.

Při posledních volbách vstoupil do politiky poměrně důrazně Andrej Babiš, který se soudě podle předvolebních průzkumů těší stále větší oblibě u veřejnosti. Je Babiš ohrožením demokracie v naší zemi? Sdílíte tento názor s čelními představiteli TOP 09?

Že by sám Andrej Babiš mohl nějak ohrozit demokracii v této republice, si nemyslím. Co může být vnímáno jako nebezpečné pro demokracii, je propojení politiky s podnikáním, a pokud by se toto skutečně prokazatelně dělo a nebylo tak činěno ve prospěch obecného blaha, tak by to jistě ohrožení demokracie znamenalo.

Začíná se pomalu bilancovat pětadvacet let od 17. listopadu 1989. Jak hodnotíte poslední čtvrtstoletí?

Je otázkou, jestli budeme hodnotit lidi - ti v převážné většině zůstali stejní, jací byli před listopadem 1989, ale naprosto nepochybuji o tom, že všichni tito lidé žijí v současné době v úplně jiném světě, než jaký byl předtím. Shodou okolností jsem byl osloven tvůrci pořadu České televize, který si bude všímat toho, jak se žilo před rokem 1989, a to v souvislosti s jednou mojí písničkou z roku 1988, která se jmenuje „Balada československá“. Po dlouhé době jsem si ji přehrál a znovu si oživil všechny ty „radosti“ tehdejší doby - jak se třeba nedal koupit toaletní papír, stály se fronty přes noc na zakoupení nábytku nebo dovolené v Čedoku, za nežádoucí slovo se zavíralo do vězení atd. Myslím, že je to stále docela poučné pro všechny, kteří si stěžují na současné poměry.

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Pokud se podíváte na jednotlivé etapy posledních pětadvaceti let, kdy podle Vás kráčela tato země správným směrem a kdy tomu bylo naopak?

Ono se správně říká, že  „po bitvě je každý generálem“. Mnozí označují poněkud divokou polistopadovou privatizaci státního majetku za státem řízené drancování republiky a i  když myšlenka, že stát není dobrý hospodář  - a tudíž má vlastnit pokud možno co nejméně majetku, je v zásadě správná, tak onu privatizaci nepovažuji právně ani fakticky za zcela domyšlenou, někde způsobila více škody než užitku. Naopak v okamžiku, kdy se součástí našeho právního řádu stala i Listina základních práv a svobod, která jasně definovala vše podstatné mezi občanem a státem, tak to jistě byl krok tím správným směrem.

Pyšníme se tím, že žijeme v demokratickém právním státě. Vnímáte náš stát jako právní za situace, kdy náš právní řád obsahuje na 15 000 zákonů a násobně tolik dalších předpisů, které regulují náš život téměř na každém kroku?

Jako advokát, který více než 30 let pracuje s právními předpisy v běžném životě, musím konstatovat, že náš stát, bohužel, má do „právního státu“ ještě poměrně daleko. Je to jednak způsobeno tím, že celý právní řád je naprosto nepřehledný, doslova zaplevelený nejrůznějšími - mnohdy zbytečnými - předpisy a není v silách ani profesionálního právníka, aby vůbec stihnul veškeré právní změny, novely novel zákonů atd. sledovat, natož aby se v tom alespoň trochu orientoval normální občan, pro kterého ovšem platí striktní „neznalost zákona neomlouvá". 

Co byste udělal v právní oblasti jinak, kdybyste to tehdy měl možnost ovlivnit? Co bylo podle Vás v uplynulých 25 letech největší chybou?

Snažil bych se o maximální zjednodušení právního řádu. Např. zákon o daních z příjmů byl v roce 1990 tak jednoduchý, že daňové přiznání si hravě mohl udělat každý člověk sám, dnes je to elaborát, který obsahuje mnoho paragrafů a mnoho výjimek, takže se v něm sotva vyznají daňoví poradci a mnohdy ještě výklad jednotlivých ustanovení musí v případě sporu provádět soud. K neutěšenému stavu právního řádu pak průběžně přispívali i zákonodárci, kteří si oblíbili tzv. „přílepky“, které jsou podle mého názoru neústavní, a vůbec nechápu, jak je možné něco takového připustit - je to podle mého názoru prachobyčejné „politikum“.

Jak se jako advokát díváte na návrhy na zavedení nové Ústavy? Někteří kritici hovoří o tom, že současná Ústava devastuje českou politiku a s ní i finance, podnikatelské prostředí a všechno ostatní.

Nesdílím názor, že by současná Ústava měla mít nějaký zásadní negativní vliv na českou politiku a podnikatelské prostředí, naopak se domnívám, že Ústava spolu s Listinou základních práv a svobod tvoří i v současné době poměrně pevný právní základ demokratické společnosti a my jako občané v ní můžeme nacházet podporu, což se ostatně projevuje i v tom, že se můžeme obracet na Ústavní soud se svými stížnostmi, pokud se domníváme, že rozhodnutími obecných soudů byla porušena naše základní práva a svobody, zaručená právě Ústavou a Listinou základních práv a svobod.

Mým volebním heslem při kandidatuře do Senátu byl slogan „Ať je právo zase zdrávo“ a „Nedbalost zákony neomlouvá“.  Ať už volby pro mě dopadnou jakkoliv, tak bych právu „ozdravění“ a zákonům „méně nedbalosti“ moc přál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…