Trapný humor Hrušínského a Pospíšilovy party. Mlácení holí, to je ale demokracie! Tomáš Vyoral poradil „Honzovi“ Hřebejkovi, co si vytetovat na předloktí

10.05.2019 15:43

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Synonymum trapnosti. Tak komentátor Tomáš Vyoral vidí nový předvolební spot Starostů a TOP 09, který se snaží vtipnou formou navázat na scénku z legendárního filmu Pelíšky. „Demokracie je krásná věc, ale jen když je po našem. Tohle by si ‚Honza Hřebejk‘, jak se nám sám familiárně představuje v klipu, mohl vytetovat na předloktí,“ uzavírá téma Vyoral. V rozhovoru se věnuje i dezinformacím, respektive těm, kteří s nimi bojují. „Pokud bych měl na českém trhu vybrat zcela tendenční a nedůvěryhodné médium, pak je to kromě Fora24 právě Bakalův Respekt. Stačí nahlédnout do jednoho čísla, a jako byste listovali Rudým právem. Alespoň tak nějak si ho představuji,“ říká komentátor.

Trapný humor Hrušínského a Pospíšilovy party. Mlácení holí, to je ale demokracie! Tomáš Vyoral poradil „Honzovi“ Hřebejkovi, co si vytetovat na předloktí
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Starostové + TOP 09 o sobě dali vědět v kampani před eurovolbami, když vydali volební spot připomínající scénku z filmu Pelíšky režiséra Jana Hřebejka. Ve scénce Jan Hrušínský hledá „proevropskou“ školní třídu, v té ho nadšeně vítají Jiří Pospíšil, Eva Holubová, Kateřina Jacques a další. Na chodbě pak Hrušínský bije holí člověka, nápadně připomínajícího Jiřího Ovčáčka. Jaký dojem na vás klip udělal?

Takto nějak si představuji synonymum trapnosti. Samozvaní demokrati se zřejmě snažili být vtipní, chtěli se přiblížit lidem formou notoricky známé scénky a zapůsobit na ně formou lidové zábavy. A označení lidová zábava nemyslím nijak pejorativně. Z klipu na mě více než naprosto nepovedený a trapný humor kopírující originál vyzařuje jejich nenávist k jinému názoru, než je ten jejich. Je docela všeříkající, že ono sprosté slovo z originální scénky nahradili tvůrci/producenti slovem Brexit. Zřejmě je tedy pro ně sprostým slovem a analogicky větší polovina Britů sprosťáky. Když Jan Hrušínský hledá „proevropskou“ třídu, opět se setkáváme s demagogií, kdy je slovo proevropský účelově zaměňováno za slovo proevropskounijní.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí

Pomyslnou třešničkou je pak závěr, kdy podle všeho stylizovaný Jiří Ovčáček zcela adekvátně a přesně osloví Jana Hrušínského jako soudruha a ten ho udeří holí. Tak si zřejmě Starostové, TOP 09 a jejich angažovaní soudruzi umělci představují demokracii. Nechci spekulovat, ale dle mého Rudolf Hrušínský a Jiří Kodet z uvědomělého Jana musejí při svém odpočinku rotovat jak centrifugy.

Sám režisér Jan Hřebejk pro změnu natočil spot pro českou Kancelář Evropského parlamentu, ve kterém pobaveně prosí euroskeptické voliče, aby v květnu raději zůstali doma. Jak na vás působí Hřebejkovo poselství?

Demokracie je krásná věc, ale jen když je po našem. Tohle by si „Honza Hřebejk“, jak se nám sám familiárně představuje v klipu, mohl vytetovat na předloktí. Zřejmě do demokrata ještě nedospěl, což je při jeho věku dosti zarážející, spíš až žalostné. Poselství nedemokrata Hřebejka je pro mě zcela nepřijatelné a do nebe volající. Pokud prosí občany s jiným názorem – než je ten jeho (nebo jeho donátorů) – aby nechodili k volbám, pak mám za to, že by se mu muselo líbit za minulého režimu. Tehdy sice občané chodili k volbám ve velkém počtu, ale volili jen tu jednu „správnou“ stranu. Podobně jako si nyní přeje pan Hřebejk.

A co říkáte na to, že instituce placená z peněz všech daňových poplatníků vyrábí kampaň, ve které prosazuje jeden názor a navrhuje těm, kteří jej nesdílejí, aby k volbám nechodili?

Evropská unie, Evropský parlament, Evropská komise a většina těch nekřesťansky přeplácených úředníků a na ně napojených lobbistů touto aktivitou opět ilustruje, že její propagandistická mašinérie snažící se tento socialistický projekt s nepředstavitelnou mírou korupce (jež je eufemisticky nazývána dotacemi) udržet při životě si nezadá s jinými, kterým byla historie svědkem. A nejedná se o první takovou aktivitu. Loni například Evropská komise vyhlásila soutěž o nejlepší fotky v rámci kampaně #EUinmyRegion. Jejím cílem bylo ukázat, jak EU pomáhá zlepšovat život obyvatel v regionech. Zájemci měli najít ve svém regionu projekty, které pomáhala financovat EU (jako by sama generovala nějaké vlastní peníze) a udělat dvě fotky: jednu se samotným projektem a druhou s informační tabulí o evropském financování. Třicet nejlepších fotek pak mělo vytvořit putovní výstavu po Evropě. Geniální PR, chcete-li spíše propaganda, za naše peníze.

Nebo projekt „Skeptikář“. Což je brožurka financovaná pobočkou Evropské komise v ČR, v níž nás 26 vyvolených tuzemských „osobností“ poučuje, jak jsme zamindrákovaní, nevzdělaní a neuvědomělí, jak je Rusko zlé a EU hodná. Myslím, že ony osobnosti, které do Skeptikáře napsaly své úvahy, hovoří za vše: profesor bostonské univerzity Igor Lukeš (známý svým útokem na vzhled Jadislava Jakla v ČT, kterého nazval koňským ohonem), „selfieguru“ Emma Smetana, Martin Stropnický, ekonom Tomáš Sedláček, Iva Pazderková, Fedor Gál, aktivista, „parlamentní striptér“ a senátor Marek Hilšer, Radkin Honzák nebo loutkář Jiřího Drahoše, bývalý diplomat a největší fanoušek USA u nás Petr Kolář.

K eurovolbám se vyjádřil i Miloš Zeman. „Na Letné jsme volali po svobodných volbách. A teď k nim až 80 procent lidí nechodí, například v případě Senátu. Takže jsme takoví trošku pokrytci,“ uvedl prezident. Čí je to chyba?

Tady s Milošem Zemanem nesouhlasím. Nejde o pokrytectví. Jde o deziluzi a znechucení politickou scénou, které jsou dle mého pochopitelné. A Senát nebo volby do EU? Lidé často jen touto cestou ukazují, co si o těchto institucích myslí. A já, byť k volbám chodím, myslím si o nich něco podobného.

Existuje v Evropské unii rovná příležitost pro nositele všech politických idejí?

Samozřejmě, že neexistuje. Myslíte si, že do důležitých rozhodovacích orgánů – třeba do Evropské komise – dovolí ideoví nositelé Panevropy vstoupit někoho, kdo je vůči EU skeptický? Já si to nemyslím. A kdyby náhodou se něco takového, nedej bože, stalo, tak existují jiné cesty. A taky „money talks“. A že si soudruzi v EU mohou peníze pracně vydělané daňovými poplatníky členských zemí přehazovat vidlemi.

Anketa

Zaslouží si Jaromír Jágr od Zemana vyšší státní vyznamenání, než jaké dosud má?

hlasovalo: 12364 lidí

Na úrovni národních států zatím, díky bohu, alespoň formálně rovná příležitost je. Ale co se reality týká, tak třeba mediální prostor a přízeň, zejména některých médií včetně těch veřejnoprávních, mají politické ideje „proEUnijní“, promultikulturní, proamerické, protiruské a protičínské. A tradiční média jsou stále významnou mocí, byť důvěra v ně jejich přičiněním po právu klesá.

Datový analytik František Vrábel v rozhovoru na ČT uvedl, že Rusko naši společnost rozkládá už roky, nově se k šíření dezinformací přidala prý i Čína. Jak na tento výrok nahlížíte? Bourají tyto země naši demokracii?

Dezinformace nejsou jen dílem Ruska a Číny, ale všech velkých světových hráčů – a to odnepaměti. Například o napadení Iráku – bez mandátu OSN, na základě nařčení z držení zbraní hromadného ničení, případně chemických zbraní – se již tak nějak nemluví, byť šlo o krásný příklad zpravodajské dezinformace a fake news. Podobně jako údajní vděční lékaři a inženýři po statisících proudících do Evropy před řezníkem Asadem, kteří Evropě pomohou pracovní silou a porodností, o nichž referovala prakticky všechna tradiční a „důvěryhodná“ média. Kdyby pan Vrábel ale připomněl i tohle, zřejmě by nedostal řádně zaplaceno.

„Sociální skupina, která čte Respekt, je téměř imunní vůči dezinformacím,“ uvedl Vrábel. Jiné skupiny lidí ale podle něj doslova v zajetí dezinformací. Lze společnost takto dělit?

Pan Vrábel je evidentně expert na svém místě. Ale pouze, co se žádoucího smýšlení a uvědomělé ideologie týče. Pokud bych měl na českém trhu vybrat zcela tendenční a nedůvěryhodné médium, pak je to kromě Fora24 právě Bakalův Respekt. Stačí nahlédnout do jednoho čísla, a jako byste listovali Rudým právem. Alespoň tak nějak si ho představuji. Redaktoři Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný byli sami před lety nařčeni ze lhaní českou zpravodajskou službou BIS.

Ondřej Kundra pak třeba za přispění americké ambasády spolu s bývalým pornohercem a aktuálně šéfem politické neziskovky Evropské hodnoty přednášel o ruských dezinformacích ve Skautském institutu. A šéfredaktor Respektu Erik Tabery byl určitou dobu členem správní rady další nechvalně známé Sorosovy politické neziskovky Open Society Fund. Tihle lidé, že by měli občanům otvírat ve svých textech oči v souvislosti s dezinformacemi? Nenechme se vysmát.

V prezidentské kanceláři má sedět až od půlky června, ale již byla prohlášena za Evropskou osobnost roku – Zuzana Čaputová. Cenu jí udělil server Euronews. Nebyla oceněna sama, cenu obdržel i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Jak na vás takové ocenění působí?

Ocenění neznám. Paní Čaputová má žádoucí světonázor a napojení na neziskovou sféru. Takže je třeba jí dát nějaký metál, byť ještě není ani ve funkci, do níž byla zvolena. Podobně jako Barack Hussein Obama získal Nobelovu cenu míru jako bianco šek, dostává ho i tato uvědomělá paní. Nic víc, nic míň.

Měla by nějakou cenu dostat i klimatická aktivistka Greta Thunbergová?

Nepochybuji, že nějakou dostane. Tipuji ji dokonce na právě onu Nobelovu cenu za mír, na kterou byla nominována. Troufám si tvrdit, že kdyby tato slečna žila za jiných režimů, byla zřejmě přední členkou a výstavní skříní SSM či Hitlerjungend.

Oslavy 74. výročí vítězství nad nacistickým Německem se u nás opět neobešly bez konfliktů. Asi nejviditelnější byla přestřelka mezi poslancem ČSSD Jaroslavem Foldynou a starostou Řeporyjí za ODS Pavlem Novotným. Novotný o Foldynovi řekl, že je kolaborantská svině; náruživý boxer a motorkář Foldyna kontroval tím, že Novotného „vystřelí z kecek“. Je toto chování hodné obou politiků?

Není. Překvapuje mě, že Klaus mladší svými názory údajně nereprezentoval ODS, zatímco Pavel Novotný, který slibuje močení na hroby svých politických soupeřů a vyzývá k jejich fyzické likvidaci, ODS hrdě reprezentuje. Ale podporuje Petra Fialu a to se počítá.

Miloš Zeman se zastal hokejisty Jaromíra Jágra, který se s ním vydal do Číny propagovat český sport. Jeho kritiky nazval internetovými blbečky, kteří si nevšimli, že kromě Jágra jel do Číny třeba také legendární Wayne Gretzky. „Možná, že jsou zakomplexovaní, protože jsou neúspěšní,“ odtušil Zeman. Co si o kritice Jaromíra Jágra myslíte vy, je opodstatněná? A má Miloš Zeman pravdu?

O kritice Jaromíra Jágra jsem mluvil už minule a rovněž zmiňoval Wayna Greztkyho. Mluvící hlavy a uvědomělí komentátoři zkrátka mají rudo před očima, nejen obrazně, jakmile zahlédnou Miloše Zemana, Rusko, Čínu, Putina nebo Trumpa. Neustále se zaklínají demokracií, lidskými právy a mazlí se sametem, ale sami se chovají jak totalitní politruci. Nevím, zda je to jen o jejich názoru a pocitu vlastní dokonalosti a nedotknutelnosti, nebo zkrátka píšou tak, jak jim tečou určité valuty. O jejich charakteru nebo pevnosti postoje velké části z nich nemám valného mínění a nedělal bych si s nimi příliš hlavu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…