Tříštění sil si nikdo nepřál. Místopředseda Trikolory otevřeně o pražské spolupráci s SPD

04.10.2022 10:32 | Rozhovor

Jedním z úspěšných komunálních kandidátů Trikolory je její místopředseda Josef Sláma, který se stal zastupitelem městské části Praha 3. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje, jak vnímá úspěch společné kandidátky SPD a Trikolory, která zabodovala také ve volbách na pražský magistrát. A co od této spolupráce očekává do budoucna. „Uvidíme, jestli se bude více politikařit či pracovat, určitě za pár měsíců budu moudřejší,“ říká Josef Sláma.

Tříštění sil si nikdo nepřál. Místopředseda Trikolory otevřeně o pražské spolupráci s SPD
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Jak jste spokojený s vašim výsledkem v rámci nedávných komunálních voleb na Praze 3, kde jste se stal zastupitelem, když koalice Trikolory a SPD získala 5,82 procenta hlasů? 
 
Nechci to nikterak přeceňovat, je to jistý úspěch, vzhledem k tomu, že je to pro naše uskupení docela složitý obvod, v centrální části Prahy se jedná o nejlepší výsledek. Určitě sehrála roli dobře odvedená kampaň, také podpora známých osobností, za což chci poděkovat svému kamarádovi Felixu Slováčkovi. Byl jsem asi jediný lídr za Trikoloru a SPD v Praze, který měl podporu i ze šoubyznysu. Další nepominutelný fakt je, že jsme byli dobrý tým, za což si kolegové zaslouží můj respekt a poděkování. V neposlední řadě i ochota voličů vůbec k těmto volbám jít a volit naši kandidátku. Je to především závazek vůči lidem, přistupují k tomu velmi pokorně. 
 

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části
 
V obdobné koalici jste kandidovali také na pražský magistrát, kde jste se sice neprobojoval do zastupitelstva, ale vaše uskupení podpořilo 5,17 procent voličů. Jste s tím spokojený, nebo jste přece jen očekával lepší výsledek?
 
Očekával jsem o něco lepší skóre. Myslím, že některé obvody mohly udělat o několik procent lepší výsledek, ten potenciál tam byl. Ale je již po bitvě a po bitvě bývá každý generálem. Co mne těší, je, že se nám do zastupitelstva hlavního města Prahy podařilo poslat skutečně kvalitní lidi, kteří jsou odborně i politicky na vysoké úrovni, o jejich kvalitách nemám sebemenší důvod pochybovat.       
 
V obou případech Trikolora kandidovala společně s SPD. Osvědčila se podle vás tato spolupráce? Chcete v ní pokračovat, případně ji dokonce nějak více prohlubovat?
 

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7668 lidí
Ta spolupráce je správná, samozřejmě jako v každém takovém uskupení to občas zaskřípalo, ale vždy se to dokázalo, řekl bych, velmi seriózně vyřešit. Všichni jsme pouze lidé se všemi svými pocity, přednostmi i chybami. Ten pocit, že ne vše je v naší zemi a městě v pořádku a že je potřeba něco skutečně dělat pro změnu, je něco, co nás všechny převyšuje. Ta povinnost vůči lidem v dané době je nad námi a toho jsme si byli společně velmi dobře vědomi. Tříštění sil si nikdo nepřál a jak vidíme, spolupráce byla plodná a vyplatila se.    
 
Zajímalo by mne, jak probíhala povolební vyjednávání na Praze 3. Dostali jste pozvání k jednacímu stolu nebo vás vítěz voleb „automaticky" vynechal? 
 
Dle čísel je asi jasné, že nebudeme součástí koalice. Na druhou stranu musím konstatovat, že vítěz voleb nás neopominul, jednání proběhlo v oboustranném respektu, samozřejmě elementární shodu na mnoha tématech neočekáváme. Ale co jsem zdůraznil, že ctím zastupitelskou demokracii a mandát vítěze voleb, že chci být férovou a konstruktivní opozicí, která podpoří vše, co je v souladu s naším programem a ku prospěchu obyvatel městské části.  
 
Na co se jako novopečený" zastupitel chcete soustředit především? Máte nějaké konkrétní návrhy, které budete chtít prosazovat na zastupitelstvu městské části? 
 
Těch témat je určitě více. Jak jsem již avizoval, jde o lepší základní školství, bezpečnost, ale celkově vytvářet Prahu 3 jako místo pro spokojený život. Zastupitel městské části by neměl zúžit mandát jen na jednání v rámci komisí, výborů či zastupitelstva, ale také na aktivní komunikaci s veřejností, jelikož vůči ní je především zodpovědný za své kroky.   
 
Pokud vaše Trikolora a SPD skončí v opozici, nebude to přece jen házení hrachu na stěnu? Neobáváte se, že budete přehlušeni" vládnoucí koalicí? 
 
Je mi jasné, že koalice prosadí více nežli já, to už v síle mandátu tak prostě je. Jsem si vědom, že i prosadí věci, které mi půjdou proti srsti, ale to je politika a člověk na to musí být připraven. Prosadit se však dá spoustu návrhů, pokud přesvědčíte druhé, že jsou správné. Vše je o komunikaci. Uvidíme, jestli se bude více politikařit či pracovat, určitě za pár měsíců budu moudřejší.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…