Trpaslíci, tajemný vzkaz z ČT, do pláče. Slavný režisér pohovořil o Andreji Babišovi i dalších věcech

11.06.2017 18:45

ROZHOVOR „Že pan Sobotka v souboji s panem Babišem zapláče nad výdělkem, jsem byl přesvědčený od samého začátku toho hloupého sporu,“ říká ohledně toho, co se dělo mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem režisér Jiří Adamec. Promluvil i o teroristických útocích, které se v minulých týdnech odehrály v Anglii. „Všechny spory blednou, když začnou umírat nevinné děti. Z toho se mi i teď, když o tom spolu hovoříme, ježí chlupy na celém těle a je mi do pláče,“ říká známý režisér.

Trpaslíci, tajemný vzkaz z ČT, do pláče. Slavný režisér pohovořil o Andreji Babišovi i dalších věcech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Pane režisére, při našem posledním rozhovoru jsme spolu mluvili mimo jiné o Andreji Babišovi. Vy jste tehdy řekl, že to, co se proti němu děje, považujete za zahájený předvolební boj. Co říkáte na to, že nakonec z postu ministra financí musel opravdu odejít?

Myslím, že pan Andrej Babiš ustoupil a dobrovolně opustil post ministra financí, ale nikoliv jako poražený, ale jako budoucí vítěz. Co by asi znamenalo, kdyby neodešel? Vleklou vládní krizi. Co by se asi stalo, kdyby trval na dodržení všech bodů koaliční dohody? Pád vlády... Byl by blázen, kdyby to udělal. A on zcela jistě blázen není. Umí do pěti počítat, na rozdíl od jiných, kteří díky žabomyším nepodstatným sporům ztrácejí půdu pod nohama a pozdě si to uvědomí... a pozdě budou bycha honiti...

Z vašeho mailu v České televizi přišel panu Babišovi údajně nějaký hanlivý vzkaz. Můžete mi k tomu něco říci? Dozvěděl jsem se tuto informaci z okruhu lidí pana Babiše.

V České televizi nemám žádnou mailovou adresu a nikdy jsem ani neměl. Celé roky nemám s Českou televizí nic společného, nikdo mě tam už mnoho let nepotřebuje... A něco o jakémsi hanlivém mailu jakoby z mých úst na adresu pana Babiše jsem také slyšel... ale já si docela dost dobře „vidím do úst“. Na jednu stranu nemohu říkat například při rozhovoru do vašich listů věci, které otevřeně a ověřitelně říkám a za kterými si stojím – a vedle toho psát nějaký mail se zcela opačným vyzněním... Jistě bych si uměl spočítat, že se tyhle věci někde brzy potkají. Ne, žádný hanlivý vzkaz proti panu Babišovi jsem opravdu nevytvořil!

Proti panu Babišovi ale velmi ostře vystupují někteří jiní umělci. Co na to říkáte?

Odjakživa zastávám názor, že jsem-li trpaslík, nepovyrostu jen proto, že se budu pokoušet plivat na někoho, komu nesahám po kotníky. To je doména malých lidí, tedy trpaslíků – a nejen vzrůstem.

Ve chvíli, kdy premiér Sobotka požádal prezidenta Zemana o to, aby Andreje Babiše odvolal a on to nejdříve neudělal, začaly po České republice demonstrace, a to jak proti prezidentu Zemanovi, tak proti Andreji Babišovi. Je podle vás opravdu národ tak nabroušený na tyto dva politiky?

Především si myslím, že národ je nedostatečně informovaný a jistým směrem permanentně naočkovávaný – proti některým politikům. Nejsem znalec Ústavy České republiky, ale takových je nás v České kotlině skoro deset milionů, abych uměl posoudit, co je nebo není „bez zbytečných odkladů“. opravdu to neumím posoudit, a proto považuji za správné nechat na odpovědné osobě, v tomto případě na panu prezidentovi Zemanovi, aby to posoudil a podle toho konal. To se podle mého také dělo. Posoudil a podle svého nejlepšího vědomí svoji ústavní funkci naplnil. Že to bylo o pár dní později, než se některým líbilo, není podle mě neústavní chování.

Ale pokud dokonce premiér české vlády stokrát opakuje, že se prezident chová neústavně, tak se tato stokrát opakovaná, řekněme sotva polopravda, stane pro potřebné spoluobčany svatou pravdou. Totéž se týká pana Babiše. Co je to jiného než bezohledný politický zápas nevybíravými prostředky, a klamání občanů. Kdo koho klame, se mi zdá být jasné.

A jak v tomto kontextu vidíte šance prezidenta Zemana na znovuzvolení?

Samozřejmě, útok je to hodně masivní, ze všech stran. Vzpomínám, jak to bylo v USA při masovém mediálním snažení zlikvidovat kandidáta Donalda Trumpa. Jak to nakonec dopadlo, všichni víme. Ti, kteří věří Miloši Zemanovi, ho budou volit, ať si křičí kdo chce co chce – protože účelovost tohoto monotónního křiku je patrná jako sláma koukající z bot.

Jak hodnotíte Babišova nástupce pana Pilného? Co říkáte například na jeho názor ohledně důchodů?

Nepitvám činnost vlády České republiky, měl jsem teď hodně práce s premiérou muzikálu Marilyn v divadle v Plzni, takže o činnosti pana Pilného v pozici ministra po panu Babišovi zhola nic nevím. Ale mnohokrát jsem ho slyšel mluvit, a hlupák to rozhodně není. Zcela naopak.

Preference ČSSD stále klesají. A to právě i poté, co vyvrcholily spory mezi pány Sobotkou a Babišem. Jak vidíte budoucnost ČSSD a její šance ve volbách?

O preferencích si ani já nedělám iluze, ale že pan Sobotka v souboji s panem Babišem zapláče nad výdělkem, jsem byl přesvědčený od samého začátku toho hloupého sporu.

A naopak, jak vidíte šance ANO poté, co Andrej Babiš odešel z vrcholné politiky? Ublíží mu, co se kolem něho dělo, nebo to naopak jeho i sdružení ANO posílilo, dle vašeho názoru?

Pan Babiš přece vůbec neodešel z vrcholné politiky. Je poslancem a šéfem nejsilnější politické strany. To jsou opravdu hodně důležité pozice v politice. Jiná věc je, jaká bude situace na české politické scéně po volbách, které hnutí ANO nepochybně vyhraje a pan Babiš jako předseda vítězné strany bude vyzván prezidentem, aby se postavil do čela vlády. Věřím, že se najde rozumná politická vůle po koaličním vládnutí s hnutím ANO – a to i přesto, že teď se v Česku hraje hra „všichni proti jednomu“...

Když se podíváme do zahraničí, světem za poslední týdny otřásly další teroristické útoky, tentokrát v Anglii. Při tom, který se stal na koncertě, umíraly i děti. Kam se podle vás svět v tomto ohledu ubírá?

Vedle těchto strašidelných skutečností je bouře na české politické scéně něco jako trapná bojovka na pionýrském táboře. Ano, terorismus je tragédií těchto let. To je pole, kde by se měl spojit celý rozumný svět a tuhle hrůzu řešit. Všechny spory blednou, když začnou umírat nevinné děti. Z toho se mi i teď, když o tom spolu hovoříme, ježí chlupy na celém těle a je mi do pláče. Myslím, že svět se pomátl a přestal vidět, co je důležité!

Máte po tom, co se děje ve světě, vůbec chuť cestovat? A jak vidíte bezpečnost ohledně případných teroristických útoků v České republice?

To s cestováním nemá nic společného, tenhle hnusný nesmysl vás může potkat kdekoliv, nejen v centrech světového dění. Na fotbalovém stadionu v Horní Dolní je také hodně lidí... hrůza pomyslet. Teroristé dosáhli svého. Pokud jsou tady oni, zbytek světa se nikde nemůže cítit bezpečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…