Trump, vítězství pro Ukrajinu i Evropu. Drulák odhalil zákulisí

01.02.2024 20:17 | Rozhovor

Pokud by se Donald Trump znovu stal americkým prezidentem a ukončil válku na Ukrajině, byla by to podle profesora Petra Druláka výhra i pro Evropu. I to, že by se USA nejspíš z Evropy stáhly a nechaly ji vlastnímu osudu, podle experta na mezinárodní vztahy může být užitečné.

Trump, vítězství pro Ukrajinu i Evropu. Drulák odhalil zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Drulák

Týdny se mluví o úvahách sebrat Maďarsku v EU hlasovací právo. Teď unikly dokumenty s plánem na totální zastavení financí a oslabování ekonomické situace přes mezinárodní trhy. Důvod je jediný. Dosavadní maďarské veto pro další pomoc Ukrajině. Co to celé znamená?

Pokud by tento únik s odkazem na své zdroje nepřinesly Financial Times, myslel bych si, že jde o kremelskou propagandu mající poškodit Evropskou unii. Vůbec by mě nenapadlo, že jeden z největších orgánů EU ve svém koncepčním materiálu dokáže pracovat s něčím takovým. To bylo plánování ekonomického útoku na členský stát. Přijde mi to opravdu těžko pochopitelné, protože to znamená, že se Brusel v této chvíli pro členské státy, které se plně nepodřizují jeho vůli, stává původcem bezprecedentního ekonomického ataku. 

Mluvíme v současné době v Evropě o vlastní ekonomické, vojenské a další bezpečnosti ve vztahu k zemím na východ od nás, ale já musím v reakci na uniklé informace konstatovat, že pro stát jako Maďarsko a možná i jiné středoevropské státy, může být nakonec Brusel větší hrozbou než Kreml. To považuji za naprosto zdrcující. 

Je tedy podle vás postup Bruselu vůči svým některým členům kontraproduktivní? Naženou je do „náruče“ někoho jiného?

V každém případě to kontraproduktivní je. Rozhodně to nezvýší prestiž EU v těch státech ani ji to vnitřně neupevní. V této chvíli řada států začíná mít dobré důvody se Evropské unie bát jako hrozby. Několikrát se již v minulosti ukázalo, že může být pro vlastní členské státy určitou hrozbou, ale spíše se jednalo o nepřímé věci. Chtěli po nás například kroky, které v konečném důsledku znamenaly ohrožení. Například nelegální migrace nebo některá ekonomická opatření jako zelená tranzice. V daném případě jsou zvažované kroky vůči Maďarsku skutečnou přímou hrozbou tomu státu. Ta opatření byla explicitně připravována s cílem Maďarsko poškodit. Je to cílený plán poškodit stát, který se odmítá podřídit tomu, co bruselská oligarchie představuje, což je velmi nebezpečné. Dokonce i jazyk, který dnešní „Bruselané“ užívají, je odstrašující a připomíná nám nehezké období historie.

Není to přehnané tvrzení?

Vždyť oni Maďarsku vyčítají, že nevykazuje dostatečnou „loajální spolupráci“. To sousloví známe ze 40. let minulého století. Možná si to ti lidé ani neuvědomují, že používají velmi podobný jazyk jako jejich dědové a pradědové, co okupovali část Evropy. Brusel vystupuje jako někdo, kdo v ruce drží velký klacek, kterým leckomu dokáže rozbít hlavu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ministr Dvořák před kamerou volá po III. sv. a jaderné válce ....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 02.02.2024 9:57:14
Podívejte se, včera u Jílkové, jací zločinci a fanatičtí šílenci nám vládnou. Ministr Martin Dvořák na kameru prohlásil - volně cituji, že jaderná a tedy III. světová válka je logická a na místě. Někteří z přítomných na místě hned vytřeštili oči a říkali: "Pane Ministře, víte co jste právě řekl, vy voláte po III. sv. válce", na což ministr Dvořák jen pokrčil rameny. Tady toto nemůže být zdravý člověk, to asi bude pacient na nekontrolované vycházce z Bohnic. To je skutečně jako za Henleinovců na konci 30 let.. Národe, braň se, ať potom zase nemusíš řešit svá nová traumata a nějaké nové pováleční odsuny ......., pokud vůbec by bylo co řešit.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…