Trump vyslal jasný signál ohledně Zemana. K Babišovi má blíže... Poslanec ODS nejen k cestě do USA

08.03.2019 19:20

ROZHOVOR „U Andreje Babiše si nejsem jistý, jestli jeho lavírování mezi prezidentem, kterého potřebuje, a jeho byznysem na Západě je správná zahraniční politika. Pořád si myslím, že dává přednost svým osobním zájmům před zájmy České republiky,“ říká poslanec ODS a místostarosta Litoměřic Karel Krejza. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz označil návštěvu místopředsedkyně Alexandry Udženiji jako politickou chybu.

Trump vyslal jasný signál ohledně Zemana. K Babišovi má blíže... Poslanec ODS nejen k cestě do USA
Foto: ODS
Popisek: Karel Krejza

Předseda Sněmovny Radek Vondráček podle fotografií tančil a zpíval na předsednickém pultu ve Sněmovně. Podle Vondráčka jsou fotografie z roku 2017. Co říkáte na výzvy k jeho okamžité rezignaci?

To ať si rozmyslí Vondráček, je to trapné. Podobné chování bych si asi nepředstavoval u třetího nejvyššího ústavního činitele, tančit na pultu. Rezignaci by měl rozhodně zvážit.

Ještě, než si sociální demokraté zvolili nové vedení, prezident Miloš Zeman jim oznámil, že stranu podpoří v květnových evropských volbách. Pomůže to straně, nebo jí to uškodí? Nebylo vyjádření podpory ČSSD spíše Zemanovým signálem směrem k Andreji Babišovi?

Zdá se, že zájmy obou osobností se nám trochu rozchází, v posledních dnech je to vidět markantně. Andrej Babiš je v Bílém domě na pozvání amerického prezidenta, což se Miloši Zemanovi nikdy nepovedlo, a tak si zve na Hrad místo toho ruskou delegaci. Takže si myslím, že tam ke sporům může docházet a může jít o tento signál jakési nevole Andreji Babišovi.

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

To by byla výrazná změna, protože dosud se zdálo, že…

Čekal jsem to dřív, že se jejich zatím nerozborná jednota naruší. Čekal jsem to mnohem dříve po volbách.

Čím se to stalo, že se jejich cesty rozdělují?

Miloš Zeman už Andreje Babiše nepotřebuje, opačně to stále platí.

Premiér Andrej Babiš je ve Spojených státech. Naznačuje tím americká diplomacie, že má problém s Milošem Zemanem?

Je to jasný signál. Prezident Donald Trump, který má mentálně, kvůli své podnikatelské minulosti, blíže k povaze Andreji Babišovi. A on je velmi proamerický. A mnohem více, než byli předcházející prezidenti. Lidé vnímají postoj Hradu, který je spíše proruský. Takže jde o americký zájem.

Babiš byl zároveň pozván do CIA, což je neobvyklé včetně zveřejnění samotné návštěvy. Proč se to stalo?

Nevím. Neumím to odhadnout, protože informace přišla mimoděk, a nechci se k tomu vyjadřovat. Vůči těmto službám bych chtěl být velmi zdrženlivý.

Premiér Andrej Babiš na nedávném sjezdu ANO prohlásil, že šel do politiky bojovat s korupčním systémem. Jeho odpůrci ovšem tvrdí, že právě v tomto systému dokázal Babiš neuvěřitelně zbohatnout. Co na to říkáte, a jak se na to díváte s dalšími kauzami, které se kolem premiéra Andreje Babiše stále objevují?

Kdo má hlavu na krku a možná v ní nemusí mít ani příliš šedé kůry, musí mu být jasné, že to nebylo a nemohlo být jinak. On samozřejmě vyrostl na prostředí, které zde bylo a já tvrdím, že je dobře, že už tady není. Prostředí se přeci jenom velmi zkultivovalo a divokou transformaci nekritizuji. Způsob, který byl vládou zvolen k přeměně, nebyl v okolních státech jiný. On na tom vyrostl, zbohatl, uměl se v tom pohybovat, beru to jako fakt a ani mu to nevyčítám. Další kauzy, které se kolem něj objevují, jsou jen důsledek jeho politické angažovanosti, protože na politika jsou podstatně větší nároky, než na běžného podnikatele. A to je dobře.

Koneckonců je veřejně činná osoba.

Přesně tak a měl by nás zastupovat navenek a měl by být vzorem pro občany, měl by požívat přirozené úcty, nikoliv vykřičené, nebo vynucené nátlaky. A tak je to správně.

Jednou jste mi řekl, že Andrej Babiš v podstatě žádnou zahraniční politiku nemá. Stále to platí?

To pořád platí. Návštěva na pozvání amerického prezidenta – ani nevím z čí aktivity – nevypovídá nic o tom, s jakým názorem tam Andrej Babiš jede. Zajímaly by mě oficiální výsledky, debata mezi čtyřma očima a skutečné činy. Můj názor je jednoznačný. Chci patřit na Západ. Chci, aby naše země byla zakotvena v západních strukturách, NATO bezpochyby, Evropská unie také bezpochyby. Určitě je potřeba ji nějakým způsobem reformovat, změnit její působení, od toho jsou nakonec volby.

U Babiše si nejsem jistý, jestli jeho lavírování mezi prezidentem, kterého potřebuje, a jeho byznysem na Západě je správná zahraniční politika. Pořád si myslím, že dává přednost svým osobním zájmům před zájmy České republiky.

To bude možná i částečně jeho program ve Spojených státech, o tom se také mluví…

Ano, uvidíme, co se dozvíme.

Jak vnímáte sebevědomé prohlášení předsedy ODS Petra Fialy, že on reprezentuje ODS a garantuje, že platí, co říká on?

Možná se to navenek nezdá, ale Petr Fiala není ten typ, který to dokazuje dnes a denně, ale jeho slovo má obrovskou váhu. Nekřičí, nerozčiluje se, umí zvýšit hlas, ale ne příliš často. Já bych to podepsal.

Fiala tím reagoval na kritiku kvůli návštěvě místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji na narozeninách Jaromíra Soukupa. Je účast na něčích narozeninách výrazem politické příslušnosti či podpory?

To samozřejmě není. Výrazem slušnosti je jít na narozeniny, ale nemyslím, že je to výrazem, že patříte názorově či politicky k nějaké skupině. Ale že to byla politická chyba, to byla. Ale to nutně neznamená, že tam šla, a proto někam patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…