Tunelování zdravotnictví za dveřmi, varuje poslanec a lékař Síla. Co nevyšlo Julínkovi, to teď navlékli přes cizince

26.07.2023 18:42 | Rozhovor

Zásadní změna, která umožní soukromníkům sáhnout si na půl bilionu korun z českého zdravotnictví. Tak popsal poslanec SPD a ostravské lékař Jan Síla návrh, které na začátku prázdnin prošel Poslaneckou sněmovnou. Pod rouškou novely zákona o pobytu cizinců se podle něj pětikoalici podařilo otevřít něco, o co kdysi marně usiloval i ministr Julínek.

Tunelování zdravotnictví za dveřmi, varuje poslanec  a lékař Síla. Co nevyšlo Julínkovi, to teď navlékli přes cizince
Foto: Screen přenosu jednání Poslanecké sněmovny
Popisek: Poslanec SPD a lékař Jan Síla

Ve Sněmovně jste velmi kritizoval senátní návrh o zdravotním pojištění cizinců. Dokonce jste k tomu řekl, že privatizaci zdravotnictví již nestojí nic v cestě. Co vás k těmto obavám vede?

Návrh byl před čtrnácti dny ve Sněmovně prohlasován pětikoalicí, ve spolupráci s částí poslanců ANO 2011.

Šlo o násilné protlačení senátního návrhu novely zákona o zdravotním pojištění cizinců. Novela otevírá vstup komerčním pojišťovnám do systému zdravotního pojištění. Jinými slovy jde o brzkou privatizaci zdravotních pojišťoven.

Vláda pětikoalice tím provedla zásadní změnu ve fungování našeho veřejného zdravotního pojištění, která povede v nedaleké budoucnosti ke kompletní komercionalizaci zdravotnictví.

Konečné hlasování 175 z 12.7.2023:

Vláda premiéra Fialy svým kamarádům, obchodníkům se zdravím otevřela zadní vrátka k porcování asi půl bilionu Kč zdravotních daní, které ze zákona musíme platit.

Jak se tento návrh mohl do textu dostat?

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24677 lidí

Tato novela říká, že cizinci z třetích zemí pobývající na území ČR déle než 90 dní bez povolení k trvalému pobytu by měli povinnost pojistit se v rozsahu komplexní zdravotní péče, což by si posléze lékaři nebo nemocnice mohli ověřit v registru.

Zdánlivě logická věc má ale háček. Změna spočívá v tom, že by vznikla povinnost pojistit se „v rozsahu komplexní zdravotní péče“.

Pokud do systému vpustíme přes zákon o pobytu cizinců komerční pojišťovny, umožňujeme jim hradit péči v plném rozsahu podle úhradové vyhlášky Ministerstva zdravotnictví, což doposud nebylo.

V původní legislativní úpravě měly komerční pojišťovny možnost poskytovat cestovní pojištění na „případné poskytnutí nutné a neodkladné zdravotní péče včetně nákladů spojených s převozem nebo v případě jeho úmrtí spojených s převozem jeho tělesných ostatků do státu, jehož cestovní doklad vlastní země“…

Podle tohoto zákona to bude jinak.

Vpuštění komerčních pojišťoven do systému komplexní zdravotní péče prostřednictvím cizinců je skutečným účelem prosazení této novely.

To může být posuzováno jako hodně odvážné tvrzení. Co vás vede k názoru, že právě toto bylo skutečným účelem senátní úpravy?

Podobný záměr se nepodařilo prosadit ministrovi zdravotnictví Julínkovi z ODS už v roce 2009. Právě pro tyto neomalené snahy o privatizaci zdravotnictví, pokud si vzpomenete, musel skončit nejprve Julínek a následně celá Topolánkova vláda ODS.

A teď se bohužel ODS přes nesouhlas všech poslanců hnutí SPD podařilo protlačit novelu, která umožní ODS a jejich loutkovodičům vytunelování další veřejné služby – zdravotnictví.

Zrušení monopolu PVZP bylo použito jen jako politické beranidlo pro proražení brány dosavadního systému veřejného zdravotního pojištění, bez jakéhokoliv ohledu na veřejný zájem.

Vážně očekáváte, že to bude „beranidlo“?

Víte, tahle nenápadná novela je masmédii naprosto opomíjená a já si vážně myslím, že záměrně.

Rozvrací celý český solidární zdravotní systém a otevírá dveře ke komplexní privatizaci zdravotnictví, tak jako to dovedli do úplné dokonalosti v USA.

Co se tedy bude dále dít?

Dříve či později nás čeká žaloba České asociace pojišťoven na Evropskou komisi na ČR, proč nemají komerční pojišťovny možnost pojišťovat české občany, když umějí proplácet komplexní zdravotní péči v případě cizinců z třetích zemí. A tak se stane, pokud bude v té době u moci ještě ODS.

Pokud budou komerční pojišťovny mít možnost pojišťovat občany ČR, nabídnou výhodnější měsíční poplatky i za cenu dočasného snížení vlastních zisků, aby přetáhly pojištěnce současným sedmi veřejným zdravotním pojišťovnám.

Následovat bude logicky zrušení prakticky „zbytečných“ současných sedmi zdravotních pojišťoven a nastane hostina nad prostřeným stolem, kde menu bude půl bilionu ze zákona povinně odváděných našich daní, které se budou ve stále větším procentu vyvážet mimo republiku zahraničním matkám komerčních pojišťoven.

V SPD jsme přesvědčeni o tom, že se zdravím se nemá obchodovat. Naše zdravotnictví je založeno na solidaritě zdravých s nemocnými. Takzvané zdravotní pojištění je vlastně státem určená zdravotní daň, kterou jsou povinni platit všichni obyvatelé ČR. Systém nese na svých bedrech veškeré výdaje za zdravotní péči při zatím minimální spoluúčasti. Proto je ještě stále stát schopen zajistit všem svým občanům zdravotní péči ve stejné kvalitě a také na celém svém území. Proto potřebujeme naše zdravotní daně udržet v systému, nikoli je vyvádět v podobě nezdaněných dividend do kapes zahraničních akcionářů komerčních pojišťoven.

V případě soukromého zdravotního pojištění bude postupem času nepochybně vznikat tlak na cenu výkonu. Komerční pojištění je výhodné pouze pro mladé, zdravé a bohaté lidi. A takových je v naší společnosti cca 30–40 %. Pro většinu našich občanů to bude finanční katastrofa jako v USA, kde cca 35 % osobních bankrotů je způsobeno nedoplatky za zdravotní péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odeesáci jsou zloději, byli, jest a budou a k tomu se přidali černoprdelníci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 26.07.2023 20:38:55
s Piráty a odpornou TOPkou. Tak co chcete? Jalová Pekarová v čele, té na ničem nezáleží.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

4:44 „Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

Ukrajina vyjednávala, protože věděla, že sama Rusko neporazí. A vyjednávání ukončila, protože si mys…