Ty hovadoide! Lubomír Volný účtuje s Pavlem Novotným a říká, jak to bylo s řevem

04.02.2019 18:07

ROZHOVOR „Byl to on a je to jednoznačně dokázáno stenografickým záznamem, že to byl on, kdo vyzýval ke konfrontaci mě. Nikoli já jeho. Pan Birke je ten agresivní,“ reaguje na řev ve Sněmovně poslanec SPD Lubomír Volný, který v pátek vyzval kolegu sociálního demokrata, aby si vše vyříkali venku. Volný detailně popisuje propíraný incident, to, proč se celou záležitostí musí dál zabývat, a atmosféru ve Sněmovně: „V okamžiku, kdy se jim někdo postaví a snaží se vyjádřit názor jiné části společnosti a jiných voličů, chovají se jako paviáni. Tlučou do lavic, ječí, vykřikují a urážejí své oponenty.“ Úder vrátil také starostovi Řeporyjí Pavlu Novotnému. „Výroky profesionálního hovadoida, který založil svou živnost na tom, že je odporný, normální lidé ani nečtou ani nekomentují.“

Ty hovadoide! Lubomír Volný účtuje s Pavlem Novotným a říká, jak to bylo s řevem
Foto: repro/ČT
Popisek: Lubomír Volný

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí

V pátek jste se dostal do roztržky v Poslanecké sněmovně také s poslancem ČSSD Janem Birkem. Už máme i mediální nálepku: kauza „Pojď ven“. Jak vše po víkendu vidíte?

Pořád stejně. V Poslanecké sněmovně se vytvořila skupina poslanců, kteří si o sobě myslí, že oni jsou nositeli jediné možné pravdy. V okamžiku, kdy se jim někdo postaví a snaží se vyjádřit názor jiné části společnosti a jiných voličů, chovají se jako paviáni. Tlučou do lavic, ječí, vykřikují a urážejí své oponenty. Mezi ty patří nejen pan poslanec Birke, ale všichni ti, které můžete na jednotlivých záznamech vidět, jak se nedemokraticky, hulvátsky a primitivně chovají na půdě Parlamentu České republiky. 

Změnil byste něco na slovech, která jste ve Sněmovně říkal?

Samozřejmě že ne. Nemám žádný důvod na nich cokoli měnit.
Pracujeme na sestřihu lží a manipulací České televize, která opět zatajila část mého vystoupení, kdy jsem říkal panu Birkemu, že jestli má nějaký problém, který se mnou chce řešit, tak že můžeme jít ven a tam ho vyřešíme přesně tak, jak on bude chtít. Když si bude chtít povídat, budeme si povídat. Když po mně bude křičet, nastavím mu zrcadlo a zřejmě bych křičel taky. Pokud by pan Birke chtěl vyvolat fyzickou konfrontaci, pochopitelně bych se bránil. Jednoznačně jsem pak uvedl, že mu nastavím zrcadlo, že se k němu venku budu chovat tak, jak se on bude chovat ke mně. Byl to on a je to jednoznačně dokázáno stenografickým záznamem, že to byl on, kdo vyzýval ke konfrontaci mě. Nikoli já jeho. Pan Birke je ten agresivní. 

Pan poslanec Birke se vám ale za pokřikování z lavice omluvil. A to přímo ve Sněmovně. Takže to nic neznamená?

Neomluvil se mi za veškeré své pokřikování z lavice. Lhal, že jen řekl, abych odešel. Pamatuji si to jinak. Snažíme se zjistit, zda jsou materiály, které by mé tvrzení podpořily. Když já řeknu, co si pamatuji, že on na mě pokřikoval, tak pokud nebudu mít v ruce hmatatelný důkaz, tak mi to mediální mafie České televize a korporátních médií, která mě špiní a dehonestuje, jako důkaz neuzná. Pracujeme na tom, jestli by bylo možné zjistit, jak přesně se pan Birke choval a co přesně říkal. Ale nesouhlasím s tím, že jediné, co říkal, bylo, abych šel pryč.

TAKTO SE K INCIDENTU PRO PARLAMENTNÍLISTY.CZ VYJÁDŘIL POSLANEC BIRKE

Vše vzniklo i proto, že jste dopálil poslance ČSSD. Stěžoval si předseda Jan Hamáček, a dokonce je mu smutno. Psal o tom na Facebooku: „Poslanec Volný (SPD) řekl, že ‚lidé jako vy vytvořili Breiviky‘. Já jsem osobně znal mnoho mladých sociálních demokratů, kteří ztratili svůj život na ostrově Utøya. Byli to mí známí a kamarádi z mladých sociálních demokratů. A je mi smutno z toho, že se poslanec Volný nestydí zneužít úplně cokoliv.“
To nebylo od vás moc mírné vyjádření, nebo ano?

Vůbec si nemyslím, že by má slova nebyla mírná. Řekl jsem: Vy vítači, a jestli si to pan Hamáček vztáhl na sebe, je to jeho osobní problém.

Už v Poslanecké sněmovně poslankyně Helena Langšádlová navrhovala, aby se situací zabýval mandátový a imunitní výbor: „Iniciovala jsem, aby jednání poslance Volného projednal mandátový a imunitní výbor. To, aby vyhrožoval kolegům, je naprosto nepřijatelné,“ psala i na sociální síti Facebook. Pokračuje věc nějak dál? 

Nevím o tom nic. Ale paní poslankyně řekla, že jsem vyhrožoval. Předpokládám, že má důkazy o tom, že jsem vyhrožoval. Pokud neprokáže, že jsem poslancům vyhrožoval, já budu iniciovat další jednání v rámci našeho právního řádu. Zřejmě s pravděpodobností hraničící s jistotou… Když se snaží napadnout mé výroky, kdy si nemyslím, že by nějak překračovaly míru, tak já budu muset zvážit, jestli nepodáme stížnost pro chování poslanců TOP 09, ODS, Pirátů, kteří v průběhu tohoto jednání svými vulgárními výroky, které potvrdil pan poslanec Klaus, svým přerušováním mého projevu, totalitním přerušováním mého projevu, také porušovali jednací řád a měli by být po zásluze potrestáni. 

Speciálně bych vypíchl pana poslance Kalouska, který nás prostě nazval na minulém jednání, tuším, nacisty a fašisty. Takže aby si nějaký jiný poslanec dovolil takto brutálně urážet své demokraticky zvolené kolegy na půdě Sněmovny, a nad tím se paní kolegyně Langšádlová ani nepozastavila? A na druhé straně, když chci poslechnout pokynu řídícího schůze, abychom nerušili jednání schůze svými spory a šli si to vyříkat mimo Sněmovnu do kuloárů, já mám být popotahován? Když její kolega takhle hrubě a primitivně uráží své demokraticky zvolené kolegy? Tady se projevuje dvojí metr tzv. lepších lidí, kteří mají pocit, že když oni kritizují, mohou urážet, řvát, bušit do lavic, ale když někdo řekne, aby šli ven a vyříkali si to z očí do očí…Nezaznělo jediné slovo o fyzickém násilí, jen to, že si to máme jít vyříkat. Já bych chtěl viděl slovutné kolegy, kteří bouchali do lavic, řvali své primitivismy a urážky, jestli by byli schopní a ochotní mi to říct do očí, kdybychom byli sami dva. Myslím si, že ne, protože jsou to zbabělci, kteří trpí stádním syndromem. Když je jich dvacet a mohou řvát, mají odvahu, protože se schovají jako ve stádu. Kdyby mi urážky a nadávky měli říct do očí, nebudou mít na to odvahu.

Uvažoval jste i o tom, že byste třeba celou věc zkusil uzavřít? Kdyby se tím incidentem přestaly prostě obě strany zabývat a řekly si, že se budou ve Sněmovně chovat jinak…

Snažil jsem se to neřešit, ale teď mně stíhá jeden telefon za druhým. Také od kolegů, kteří o tom chtějí mluvit. Necítím zvláštní potřebu to řešit. Mé okolí má potřebu to řešit. Lže o mně Česká televize, lžou o mně poslanci a korporátní média. Řešit to musím, protože okolí to po mně řešit chce. A také proto se s vámi teď bavím. A že jsem mluvil do mikrofonu hlasitě? Protože po mně asi sedmdesát lidí řvalo. Na záznamech to není tak vidět. Tady podle mě selhal jinak velmi korektní kolega Filip, protože měl poslance, ty lepší lidi, kteří se projevovali totalitně, nedemokraticky, kteří řvali, uráželi mě, ječeli opravdu jako opice… a to tam můžete klidně napsat, že ječeli jako opice… měl uklidnit a poskytnout mi náhradní čas. Byl jsem ve svém projevu zkrácen na čase nikoliv panem předsedajícím, ale svými kolegy, kteří řvali a ječeli. A jestli jsem mluvil nahlas, tak to bylo proto, že jsem musel překřičet dav poslanců, kteří na mě řvali a tloukli do lavic.  

Přesto, když se dva perou, třetí se směje a jistě víme, kdo je ten třetí… Není další řešení celé věci, zkoumání toho, kdo co řekl, ztráta času, navíc v něčí prospěch?

Já jsem zbytečně čas ztrácet nechtěl. Tuhle cestu si vybrali kolegové, kteří chodili k pultíku a přilévali olej do ohně a snažili se nás obvinit z něčeho, za co nesou odpovědnost oni sami.

Co se týká kritiky na vaši adresu. Ozval se i starosta Řeporyjí, bývalý bulvární novinář Pavel Novotný. V rozhovoru na XTV uvedl v souvislosti s vámi: „To ti je možná ještě větší hovado než ten Okamura. Volnýho bych normálně postavil ke zdi a bez posledního slova ho zastřelil,“ a doplnil, že v antické Spartě „takové duševní mrzáky házeli z útesu“. Jak taková slova berete? 

(Smích) Výroky profesionálního hovadoida, který založil svou živnost na tom, že je odporný, normální lidé ani nečtou ani nekomentují. Možná doplním, že by bylo zajímavé, jak by v té Spartě dopadl on.

Prý jste se podle Novotného také vymkl kontrole Tomia Okamury. Mimochodem, jak je to s kontrolováním poslanců šéfem SPD? Máte s ním nějaký problém? Kritizoval vás za vaše jednání v pátečním kontextu? 

Vnitrostranicky bych nechtěl nic komentovat.

Pavel Novotný v už zmiňovaném rozhovoru provokoval dál a také uvedl, že bude se zájmem sledovat, co ještě předvedete. „Stojí mi u toho péro, normálně, když to pozoruju,“ svěřil se. Dokážete se tomu ještě zasmát, nebo už se mu podařilo vás urazit?

Já nevím, jak bych vám to vysvětlil. To slovo profesionální hovadoid myslím vážně. To jsou lidé… jako, když se díváte na některé lidi na YouTube a oni dělají úplně všechno. Já to vnitřně nějak nedokážu zařadit. To jsou zbyteční lidé, zbytečné životy a každá vteřina, kterou strávíte tím, že se tím zabýváte, je promarněná. Třeba youtuber, který má slávu postavenou na tom, že se ztrapňuje až nelidským způsobem. Nesleduji to, nejsem schopen to mentálně zpracovat, aby mě to zajímalo.
To je prostě profesionální hovadoid, který kdyby se nechoval tak, jak se chová, nikoho by nezaujal. Musí být takový, jaký je, protože si tím vydělává na chleba, i díky tomu se stal starostou Řeporyjí, protože tam jsou zřejmě samí lepší lidé. Živí se tím, že je odporný, proč bych to měl komentovat.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…