Ty kecy po revoluci 89... Buďme jako Katalánci! Nezvyklé vystoupení Standy Berkovce, znovu poslance ANO

24.10.2017 12:02

ROZHOVOR „Proč jsme zvítězili? Přesně proto, co jsem slýchal často od lidí po celé republice při volební kampani: ‚Místo keců činy. Ukázaná platí. Řečí jsme od roku 1989 slyšeli dost – výsledkem je veliký státní dluh a rozkradená republika‘,“ vysvětloval úspěch hnutí ANO poslanec a bývalý novinář i televizní moderátor Stanislav Berkovec (ANO). K některým komentářům a analýzám k výsledku voleb pak ještě dodal: „Už jsem slyšel od různých komentátorů po tzv. revoluci v roce 1989, že do dvou let doženeme Německo. Že nepotřebujeme armádu. Že všechno vyřeší trh. Komentátoři prostě musí komentovat, musí si svůj chléb zasloužit...“

Ty kecy po revoluci 89... Buďme jako Katalánci! Nezvyklé vystoupení Standy Berkovce, znovu poslance ANO
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Poslanec Stanislav Berkovec v pořadu Pražská kavárna

Vaše hnutí ANO v právě proběhlých parlamentních volbách drtivě zvítězilo, úspěchy si zapsaly i jiné netradiční politické strany, naopak levice fatálně propadla. Čím si tento celkový výsledek voleb vysvětlujete? A co bylo pro vás konkrétně tím největším překvapením?

Pro mě je to jednoduché vysvětlení. Je to přesně to, co jsem slýchal často od našich občanů po celé republice při volební kampani: „Místo keců činy. Ukázaná platí. Řečí jsme od roku 1989 slyšeli dost – výsledkem je veliký státní dluh a rozkradená republika. Andrej Babiš je první politik, který umí hospodařit. Plní, co slíbil. Vaše garnitura ANO nešla do politiky krást, každý z vás něco v životě dokázal…“ A další a další podobné repliky. Symptomatické je, že jsem to neslyšel od dětí, které se narodily až po roce 1989, ale od lidí, kteří si na ty rozpory slibů a reality v politice moc dobře pamatují. Tak jako já. Největším překvapením pro mě byl ten velký rozdíl zisků a ztrát.

Anketa

Jste pro uspořádání referenda o setrvání v EU?

90%
10%
hlasovalo: 11767 lidí

V mimořádném uvedení pořadu Události a komentáře na ČT24 se sešli v sobotu večer  zkušení novináři, aby zhodnotili výsledek parlamentních voleb. Známý komentátor Bohumil Pečinka hovořil o konci liberální demokracie v Čechách, další jeho kolegové uvedli, že se jedná také o konec jedné politické éry, která zde panovala 27 let. Naopak Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF Dnes argumentoval, že to jsou zbytečně hysterické řeči, jelikož se ještě neví, kdo bude vlastně vládnout, a že za 4 roky nebo ještě možná dříve může opět převzít „otěže“ ODS či ČSSD. Ke kterému názoru byste se jako zkušený novinář spíše přiklonil?

Komentátoři musí komentovat, musí si svůj chléb zasloužit. Slyšel jsem od různých komentátorů po tzv. revoluci v roce 1989, že do dvou let doženeme Německo. Že nepotřebujeme armádu. Že všechno vyřeší trh. Dnes jsem od jednoho takového neznámého komentátora v ČT slyšel, že příčinou Babišova úspěchu jsou chemické koncerny a lokální paternita. Tak jsem se musel štípnout, jestli nespím, když jsem v téže televizi předtím viděl mapu ČR s výsledky voleb. Máme demokracii a volby dopadly tak, jak dopadly. Asi nejblíže jsem názoru pana Plesla.

O veřejnoprávní České televizi se mezi lidmi hovoří jako o médiu, které má názorově nejblíže k TOP 09, lidovcům či STAN; v minulosti ji veřejnost častokrát podrobila kritice například ohledně zpravodajství z migrační krize či ohledně reportáží z voleb v USA. Domníváte se, že pokud by se hnutí ANO podařilo sestavit smysluplnou vládu, že by se i vysílání v ČT mohlo poněkud změnit, to znamená, že by i její zpravodajství mohlo být v některých záležitostech objektivnější?

Mně by stačilo, kdyby bylo objektivní, pracovalo s ověřenými fakty a moderátoři a redaktoři se drželi morálního kodexu ČT. Krásný sen!

Povolební koaliční jednání rychle odstartovala. Zatím některé politické strany, jež ve volbách celkem uspěly, vstup do koalice s ANO vyloučily. Jednalo se například o ODS či Piráty. S kým si myslíte, že nakonec Andrej Babiš vstoupí do vlády, a se kterou ze stran byste vy sám nejraději spolupracoval?

Nechci si hrát na prognostika nebo komentátora. A s kým bych já nejraději spolupracoval? Se slušnými lidmi, kterým jde o blaho NAŠICH občanů a NAŠÍ země. Ne na předvolebních billboardech, ale v poctivé práci ve Sněmovně.

Více politiků už před volbami tipovalo, že Andrej Babiš utvoří nejspíš koalici s SPD Tomia Okamury za „tiché“ podpory komunistů, i když zatím není ani tato varianta oficiálně potvrzená. Domníváte se také, že právě toto spojení se jeví jako nejreálnější? A líbilo by se vám osobně?

Jak už jsem v předchozí odpovědi uvedl, nechci si hrát na prognostika nebo komentátora. Mně by se líbilo, kdyby vláda byla tým, který spolupracuje a drží pospolu. Jako například Katalánci!

Prezident Zeman už vyhlásil, že pověří sestavením vlády Andreje Babiše coby premiéra. Hned v lednu nás ale čeká další důležitá volební kampaň – prezidentská. Podpoří podle vašeho názoru hnutí ANO Miloše Zemana, nebo si ještě zvolí svého kandidáta? Hovořilo se i o Martinu Stropnickém, který je dost oblíbený... A kdo z prezidentských kandidátů má zatím vaši podporu?

Ani v tomto případě si nechci hrát na prognostika nebo komentátora.

Miroslav Kalousek se dokonce nechal slyšet,  že by nakonec do prezidentských voleb ještě mohl vstoupit Andrej Babiš, který se prý nyní opájí mocí... Je to vůbec reálná úvaha, anebo to spíše už ukazuje na „přepracovanost“ po náročné volební kampani?

Dejme tomu, že by to mohla být ta přepracovanost.

V souvislosti s předchozí otázkou, domníváte se, že v některých stranách, které neuspěly, dojde k zásadnímu personálnímu zemětřesení? Například u KSČM, ČSSD, lidovců či v TOP 09? A prospělo by to zmíněným stranám?

Nevím, neznám jejich vnitrostranický systém. A je to jejich interní věc, tak mi nepřísluší to hodnotit.

Kterými záležitostmi by se podle vás měla nová Sněmovna nejdříve zabývat? Dopravou, zdlouhavým českým soudnictvím, nedostatkem pracovních sil nebo jinou závažnou problematikou?

Zdravotnictvím, důchody, bezpečností země, sociální politikou, podporou pracujících, a ne nepracujících, stavebním zákonem, který se zasekl v Senátu, novým památkovým zákonem, lodní dopravou, chytrými městy a elektromobilitou, koncepční energetickou politikou, systematickou podporou sportu, zefektivněním práce ve Sněmovně, jednotnou zahraniční politikou, zavedením jednotných elektronických systémů pro občany – nejlépe jako v Estonsku… Mám pokračovat? Soudnictví opravdu není můj obor a netroufám si ho hodnotit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…