Ukrajina v NATO? Bašta rozebírá, co vše je špatně. A že toho je

19.06.2021 11:11 | Rozhovor

„Prezident Vladimir Zelenskyj ve vztahu k Ruské federaci a oběma povstaleckým republikám na východě země zapomněl na své předvolební sliby a plynule navázal na politiku svého předchůdce (včetně pózování v uniformě na frontové linii). Možná jej k tomu vede pud sebezáchovy jako reakce na možnou hrozbu vojenského puče,“ myslí si bývalý velvyslanec v Rusku i na Ukrajině Jaroslav Bašta. O členství Ukrajiny v NATO se podle něj bude ještě dlouho mluvit a jednat, a soudě dle vyjádření generálního sekretáře NATO Jense Stoltenberga, není na pořadu dne.

Ukrajina v NATO? Bašta rozebírá, co vše je špatně. A že toho je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Ukrajina usiluje o členství v NATO. Prezident Zelenskyj chce v létě slyšet od amerického prezidenta odpověď, zda má jeho země šanci získat takzvaný akční plán členství v NATO. Je sice jasné, že rozhodující je v tomto postoj Američanů, ale jak se na tuto možnost dívají jiné členské země NATO? Kdo je pro přijetí Ukrajiny, a kdo je v tomto zdrženlivější?

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13336 lidí
V tomto ohledu je velmi poučné vyjádření generálního sekretáře Jense Stoltenberga po skončení summitu NATO. Ten poněkud mírní ambice Ukrajiny a Gruzie ohledně členství v Alianci; upozorňuje, že klíčovým momentem budou vnitřní reformy v obou zemích. Splnění kritérií tajemník považuje za dlouhodobou záležitost, proto zatím Ukrajině nebude předložena tzv. roadmap k členství. Také zdůraznil, že celá záležitost vyžaduje konsenzus 30 členských států.

Zelenskyj vyjádřil zklamání, že se Biden setkává dříve s Putinem než s ním a že Ukrajina nedostala pozvání na pondělní summit NATO. Co se z toho dá vyvozovat?

Přesně to, co zaznělo ve vyjádření pana Stoltenberga – členství Ukrajiny a Gruzie zatím není na pořadu dne.

Pokud vezmu hledisko čistě vojenské a nikoliv politické, měla by Ukrajina na to, aby byla v NATO? Neboli v jakém stavu je ukrajinská armáda?

Z čistě vojenského hlediska Ukrajina nesplňuje závazná kritéria. Proto NATO zdůrazňuje nutnost vnitřních reforem jako podmínky dalšího jednání o členství.

Současný ukrajinský prezident Zelenskyj vyhrál drtivě prezidentské volby a porazil jasně svého předchůdce Porošenka – aspoň já měl tento dojem – i kvůli tomu, že slíbil zmírnit napětí s Ruskem. To je ovšem teď skoro stejně vyhrocené jako za Porošenka. Změnil Zelenskyj svoji politiku v tomto směru a proč?

Prezident Vladimir Zelenskij ve vztahu k Ruské federaci a oběma povstaleckým republikám na východě země zapomněl na své předvolební sliby a plynule navázal na politiku svého předchůdce (včetně pózování v uniformě na frontové linii). Možná jej k tomu vede pud sebezáchovy jako reakce na možnou hrozbu vojenského puče.

Pokud by hypoteticky skutečně NATO přislíbilo Ukrajině členství, jak by reagovalo Rusko, které je kategoricky proti? Byli bychom blíže nějakému ozbrojenému konfliktu?

Rusové realisticky předpokládají, že pozvání Ukrajiny do NATO nijak zabránit nemohou, protože to závisí na rozhodnutí prezidenta USA Joea Bidena. Obávám se, že v takovém případě by se v Donbasu znovu rozhořely boje a nestabilita by zasáhla i další ukrajinské regiony.

Anketa

Má naše armáda nakoupit nová bojová vozidla pěchoty (BVP) za 52 miliard?

4%
94%
hlasovalo: 8625 lidí

Lídři zemí NATO vyjádřili na zmiňovaném summitu solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska. Jak toto vyjádření chápat? Ve svém komentáři jste uvedl, že po vypuknutí kauzy Vrbětice naši vrcholní představitelé doufali, že naši spojenci v NATO a EU nás podpoří přinejmenším jako Velkou Británii v roce 2018. Leč nestalo se. Proč?

Slovní podpora téměř nic nestojí. Má to svou pozitivní stránku – dle počtu vyhoštěných ruských diplomatů konečně víme, jaký je váhový poměr Velké Británie a České republiky. Asi 100 : 6. Kromě toho si myslím, že česká vláda přišla se svou iniciativou pozdě. V té době se už začalo jednat o zmírnění napětí a zabránění ozbrojené konfrontace na rusko-ukrajinských hranicích. My jsme v době, kdy se hasilo, přilévali olej do ohně.

Před nedávnem trochu zamrzlé napětí na východní Ukrajině poněkud rozmrzlo v negativním slova smyslu. Ve svém dubnovém komentáři píšete, že se nemáme obávat, že by se v nejbližších měsících z přestřelek na východní Ukrajině rozhořel velký evropský konflikt. Ale zároveň jste také dodal, že celý náš svět se k válce posunul nejvíce za posledních 76 let. Jak tomu rozumět?

V době, kdy proti sobě stály při cvičeních ozbrojené složky NATO a Ukrajiny proti ruským a běloruským, zároveň probíhaly největší čínské manévry v sousedství „vzbouřenecké provincie“ jménem Tchaj-wan. Třetí ohnisko možného konfliktu představoval Blízký východ. Válka mohla vypuknout neúmyslně.

A jak to asi dopadne podle vás s Ukrajinou a jejím členstvím v NATO?

Nejspíš se o něm bude ještě dlouho mluvit a jednat...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…