Ukrajinská historička Maja Lutaj: Putin vejde do dějin jako psychopat s krví na rukou. Rusko se na Ukrajině nezastaví

03.09.2014 7:21

ROZHOVOR Diktátor, jehož kvůli smrti svých synů proklínají matky. Tak už se prý zapsal do historie ruský prezident Vladimir Putin. Myslí si totiž, že lze vrátit minulost a opět vybudovat obrovské impérium. Moskevská média mu v tom pomáhají, protože obelhávají národ. Takhle nekompromisně mluví docentka historie Maja Lutaj, která se zabývá historií národnostních menšin na Ukrajině.

Ukrajinská historička Maja Lutaj: Putin vejde do dějin jako psychopat s krví na rukou. Rusko se na Ukrajině nezastaví
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Docentka katedry historie na univerzitě Ivana Franka v Žitomíru Lutaj Maja

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41873 lidí

Proč se během několika let začali Ukrajinci a Rusové tolik nenávidět, když před tím žili pospolu a měli dokonce bezvízový styk?

Na Ukrajně vedle sebe žily spokojeně různé národy dlouhá léta. Třeba tady na Volyni Ukrajinci, Židé, Poláci, Němci, Češi, ale samozřejmě i Rusové. Žili jsme v míru. Nebylo náboženských či etnických problémů. Nicméně v současnosti jsou všichni Rusové obelháváni vlastními médii, která strašně lžou. Josef Goebbels byl proti nim břídil. Když se moskevských propagandistů naši novináři ptali, proč lžou, odpověděli, že jde o byznys. Například vydávají mrtvé Ukrajince za zabité Rusy a tak dále. Všechny obelhávají. Jak jinak by totiž bylo možné, že je osmdesát sedm procent Rusů podle průzkumů připraveno jít proti nám bojovat. Zabíjet nás, protože si o nás myslí, že jsme fašisti. Třiadvacet roků jsme spali, šťastní, že máme nezávislost. Byli jsme naivní. Vzdali jsme se armády, jaderných zbraní a takhle to dopadlo. Rusko nás jako jeden z garantů nezávislosti zradilo. Evropa si musí uvědomit, že se Putin na Ukrajině nezastaví.

Hodně Ukrajinců v tomto ohledu kritizuje osobnost ruského prezidenta Vladimira Putina. Opravdu si myslíte, že může jediný člověk skoro za všechno?

Zdravý člověk ví, že se nedá nic vrátit. Vladimir Putin si to nemyslí. Nicméně včerejšek opravdu nelze vrátit. SSSR byl pohřben stejně jako mnoho impérií před ním. Impéria Alexandra Makedonského, Attily Huna a další prostě jednou skončila. Je třeba žít budoucností. Budovat cesty, starat se o pozdvihnutí ekonomiky, vědy, zemědělství a tak dále. Ostatně celý svět má problémy, zejména ekologické a energetické. Putin se ale stará jen o svou popularitu. Nicméně on už se do historie zapsal, ale ne jako reformátor. Jako diktátor a psychopat, co má krev na rukou, a kterého bude spousta matek, jimž v tomto konfliktu zabili syna, proklínat.

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

V současné době zaznamenali v konfliktu na Donbasu několik dílčích úspěchů proruští separatisté. Jak vnímáte tyto vojáky?

Nejde jen o separatisty, ale pomáhají jim žoldácí z celého bývalého SSSR. Jde o lidi nevalné pověsti. Alkoholiky, narkomany, kriminální živly, kteří nemají žádnou čest, ani ideje a za peníze udělají vše. Klidně zabijí obyčejného člověka. V Doněcké oblasti například vyšla žena na balkón v županu, žádné uniformě s neprůstřelnou vestou, a zastřelili ji. Za co? Za nic. Lidský život je nezajímá. Jsou to nájemní vrazi placení Moskvou. Slyšela jsem o cenách od sto do pěti set dolarů za zatřeleného vojáka, tisíc za důstojníka. Také byla taxa od dvou do deseti tisíc dolarů za zabití ukrajinského novináře. Ti jsou pro ně totiž největším nebezpečím, protože jasně a pravdivě informují o tamním dění.

Konflikt nicméně neskončí tak rychle, jak to sliboval prezident Petro Porošenko...

Donbas se změnil v Čečensko, kde Rusové ve třech válkách zabíjeli i ženy a děti. K nám do Žitomíru přivezli těla dětí, které tam zahynuly. Byl mezi nimi třeba jediný syn starých rodičů a při jeho pohřbu se sešla snad polovina města. Říkala jsem jim, že v jejich zabitém synovi vidí každý své dítě, takže je jejich hoře bolestí nás všech. Mám také jediného syna a nechci, aby byl zastřelen nějakým snajprem. To, že je Rusko naším sousedem, je prostý fakt. Se sousedy je ale třeba žít v přátelství a ne je vyhánět z domovů. My se totiž nikam stěhovat nechystáme.

Jak vnímáte fakt, že někteří Rusové říkají, že Ukrajina je stále jejich sférou vlivu?

Poláci, Češi, Slováci jsou západní Slované. Rusové, Ukrajinci a Bělorusové zase ti východní. V době imperiálního Ruska či SSSR nám Ukrajincům říkali, že je Rusko starším bratrem. Tak to ale není. My Ukrajinci jsem starší. Kyjevská Rus byla rozvinutým územím, když Moskva ještě neexistovala. Je třeba se podívat na historickou linii. Takže jsme bratři Slované, máme stejné kořeny, blízkost jazyka, pravoslavnou víru, ale kdyby byli našimi sousedy Afričané či třeba Indové, nebylo by nám tak zle jako dnes. Vždyť Rusové převrátili naši mírnou zem v bojiště. O tom se nám nezdálo ani v hodně špatných snech. Pořád musím myslet na to hoře matky, které zabili syna, nebo ženy, jíž zastřelili manžela. Jedna běloruská spisovatelka dobře napsala, že se ve válce zapomíná na ženský pohled. Zůstává zrak zvířete. Protože i z moudrých mužů se při neustálém pohledu na krev, mrtvoly a pohrdání životem stávají davová zvířata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…