Umělec, který zná Zemana od roku 1988, „odbojným“ kolegům: Jen si to zkuste! Kam tohle povede. Lidi vás už mají dost

07.08.2018 4:44

ROZHOVOR „Já byl v šoku. Opravdu mne to znechutilo,“ říká poté, co si poslechl píseň Jaroslava Hutky, který zpívá například, že „zubatá už na Hrad chvátá“, herec Jan Kuželka. Řekl svůj názor na to, že někteří lidé se do prezidenta „navážejí“ kvůli jeho zdravotnímu stavu, a vyjádřil se i k rozhodnutí písničkáře Kluse ohledně Andreje Babiše.

Umělec, který zná Zemana od roku 1988, „odbojným“ kolegům: Jen si to zkuste! Kam tohle povede. Lidi vás už mají dost
Foto: archiv J. Kuželka
Popisek: Herec Jan Kuželka s režisérem Zdeňkem Troškou

„Pusto a prázdno jde po Česku, lid zalez kamsi do sklepa, země se změnila v grotesku a z Hradčan už je jen žumpa.“ Zpívá písničkář Hutka ve své písni. Miloš je zhroucený a oči v sloup, z cigaret zvedá se štiplavý čoud, zubatá už na Hrad chvátá… Co na to říct?

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí

Já byl v šoku. Ani kdyby to byl největší nepřítel… Nemusím ho samozřejmě respektovat, ale v životě mu nebudu přát, aby zemřel. Opravdu mne to znechutilo. Tento člověk si dovolí takovýmto způsobem kritizovat tohoto starého pána… Vždyť zaplať pánbůh za Zemana. Díky němu tady není například ta migrační krize, která je v řadě jiných zemí, a to třeba jen kousek odtud. Já Miloše Zemana znám od roku 1988 a musím říct, že je to strašně chytrý člověk. Má samozřejmě také věci, se kterými nesouhlasím. Ty jeho bonmoty jsou také často přes čáru, ale abych mu přál smrt? Tohle bych opravdu neudělal ani největšímu nepříteli. Myslím si, že tímto si pan Hutka moc nepomohl. Jestli se domnívá, že ho za to někdo bude chválit? Myslím, že ani ti lidé, kteří toho Zemana nemají rádi. Protože tohle už je hodně přes čáru. Já osobně si myslím, že status prezidenta republiky byl měl být svatý. A pokud byl zvolen ještě k tomu přímou volbou, tak o to víc.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

„Masaryk v hrobě se obrátil. Zařval – co je to za chlapa? A na zubatou se obořil, kde se zase dneska fláká?“ Toto jsou další slova ve zmiňované písni. Co říkáte na to, že Masarykovo jméno bylo zmíněno právě v této souvislosti? 

No to vůbec! Zaprvé by se možná Masaryk v hrobě obrátil, kdyby se tohle dozvěděl, a zadruhé byl Masaryk humanista. A v životě by s něčím takovým nemohl souhlasit.

Připomeňme, že písničkář Hutka se také před časem nepříliš lichotivě vyjádřil i o světoznámých Alexandrovcích. Uvedl například, že jsou trapná parta zpívajících vojáků. „Není to umělecké těleso, ale propagandistické těleso dříve Sovětského svazu a nyní Ruska…,“ řekl také. Jak tato jeho slova hodnotíte?

Ten člověk evidentně neví, o čem mluví. S tím tedy hluboce nesouhlasím. Alexandrovci jsou soubor, který má rok dva dopředu všude po světě vyprodáno. Tito lidé něco umějí. Oproti některým, kteří je kritizují.

Když se vrátíme k prezidentovi, proti Miloši Zemanovi vystupuje už delší dobu celá řada umělců. Čím podle vás prezident kumštýře tak dráždí?

Možná tou otevřeností, tím, že si nebere servítky a zkrátka řekne, co si myslí. A to některým zřejmě vadí. A když se vrátím ještě k tomu Hutkovi, tak možná se někteří lidé tentokrát už i docela tvrdě ozvou a jasně mu vysvětlí, že tohle se opravdu nedělá.

I před rokem 1989 se někteří umělci, i když třeba tajně, proti komunistům vyhraňovali. Ale podle vašich zkušeností existovala až taková nenávist například vůči tehdejšímu prezidentovi Gustavu Husákovi?

Tohle ne. I když se vědělo, že je to v podstatě nomenklaturní funkce. Navíc tehdy by to strach opravdu nikomu nedovolil. Tehdy bylo vlastně hanobení prezidenta republiky trestným činem.

Ano, veřejně by to byl opravdu v té době obrovský průšvih. Ale neveřejně?

No, to se říkaly různé vtipy. Ale takhle, to ne. I když různé věci se také dělaly. Třeba tady v Příbrami tehdy odpálili sochu Vladimíra Iljiče. Udělali to v noci a nějaká bába je udala. V té době jsem točil kousek od Příbrami seriál a v noci do hotelu, kde jsme bydleli, vletěli policie i vojáci. Všechny nás kontrolovali. Takže ano, to se stalo. Ale že by byla až taková nenávist vůči člověku? To zase asi ne. Jak už jsme se o tom dříve bavili v jiném rozhovoru, mám pocit, že společnost neuvěřitelným způsobem zhrubla. A toto je také jeden z příkladů.



Jak všichni víme, mezi ty, kteří se dřívějším režimem nenechali zastrašit, byla například Marta Kubišová, která na to tehdy také ale krutě doplatila. Dá se to s dnešním vystupováním některých umělců nějakým způsobem porovnat? Tehdy určitě šlo o statečnost. Co dnes?

Tenkrát to opravdu byla statečnost. Dnes si podle mého spíše dělají image, že jsou proti „režimu“. Přijde mi to spíše jako taková póza. Tehdy u Marty, ale i řady jiných se to za statečnost určitě považovat dalo. To se s dneškem nedá vůbec srovnávat. A víte, co mi přijde dnes docela zvláštní? Že vyjma například třeba toho Hutky, který už má nějaký věk, se většinou k těmto věcem zasvěceně vyjadřují lidé, kteří tu dobu vůbec nezažili. Ti jsou největšími kritiky. 

Odpůrci dnešního prezidenta Miloši Zemanovi vyčítají jeho chování a mnozí třeba i to, jak se obléká, jak vypadá… Pravda je, že náš prezident se často chová velmi „lidově“ a neváhá si i na veřejnosti klidně obléknout třeba kraťasy, což u prezidentů v jiných zemích není příliš zvykem…

Ale proč ne? Podívejte, Václav Havel měl krátké nohavice, nejdříve si z toho všichni dělali legraci a pak se z toho pomalu stala móda. Ale jak se kdo obléká, to je to poslední, co by mi vadilo. To, jak se Miloš Zeman chová, je mi občas také proti mysli. Někdy řekne něco víc, než by měl nebo musel. Ale on to možná udělá i impulzivně, prostě řekne to, co si v tu chvíli myslí. A možná že ho to pak i samotného v některých případech mrzí.

Nejen způsob prezidentova vyjadřování a jeho určitá lidovost, ale i zdravotní stav se stává terčem útoků některých odpůrců. Co na to říct?

Vadí mi to. Protože jak se může kdokoli z ulice vyjadřovat ke zdravotnímu stavu prezidenta? Jak může vědět, jak na tom prezident doopravdy je? A už vůbec do něj nebudu snad kvůli jeho zdravotnímu stavu „kopat“! To je přece pod úroveň.

Mimochodem, velké zdravotní problémy, jak všichni víme, měl hlavně ke konci svého volebního období i bývalý prezident Václav Havel. Jak je možné, že tehdy žádná podobná kritika, a už vůbec ne z úst umělců, nezazněla?

Pravda je, že Havel už ke konci jako prezident nebyl vůbec vidět. A dost těžké zdravotní problémy měl už několik let předtím. A to, že u něj to nikomu nevadilo, že to nikdo nekritizoval? Nevím proč dnes se to děje.

Miloš Zeman není rozhodně jediným politikem, na kterého mají někteří umělci spadeno. Mnozí nešetří ani Andreje Babiše. Nově rozvířil vody písničkář Tomáš Klus, který se rozhodl bojkotovat nejen akce, ale i média, jež vlastní nebo třeba i jen nějakým způsobem podporuje Andrej Babiš. Co na to říct?

To je Klusova věc. Když si myslí, že peníze se bez problému seženou jinde… Klus je umělec a podle mého názoru má lidem dávat to, co umí. A vymezovat se? Samozřejmě může mít jakýkoliv názor. Ale někdo ty akce zaplatit musí. A jestli je zaplatí Babiš, no tak proč by Klus nezazpíval lidem?



Tomáš Klus ovšem není sám. Podpořili ho v tomto směru například Jiří Macháček, sestry Geislerovy… Ostatně už dříve proti Zemanovi i Babišovi vystoupily například Bára Štěpánová nebo Bára Hrzánová. Co toto vypovídá o náladě ve společnosti a kam to nakonec ještě může vést?

Ani nechci domýšlet, kam všechno toto povede. A myslím, že značná část veřejnosti je z tohoto jejich vystupování rozčarovaná. A hodně. Mně taky na Babišovi vadí řada věcí. V poslední době třeba to, že žádal o důvěru a neměl dva ministry. Ale spíše mě zajímá, kam náš stát povede. A jestli si někdo myslí, že to někdo bude umět líp, lépe a radostněji, s písní na rtech? No tak ať to zkusí…


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…