Úředník irácké vlády: Za podporou Islámského státu stojí Američané. Máme o tom tyto důkazy. A pokud jde o migrační vlnu do Evropy...

29.11.2016 4:49

ROZHOVOR Salman Hasan je uprchlík z Iráku. Pochází z muslimské šíitské rodiny, ale opustil islám a stal se křesťanem. Muslimové ho za to chtěli zabít, sám byl zajatcem Islámského státu. Pracoval a pomáhal v uprchlických táborech, a sice skutečným uprchlíkům. Saad Al-Ghanim je křesťanem a pracovníkem irácké administrativy (Ministry of displaced and migrants, je ředitelem oddělení, které analyzuje data) a říká, že za podporou Islámského státu stojí Američané.

Úředník irácké vlády: Za podporou Islámského státu stojí Američané. Máme o tom tyto důkazy. A pokud jde o migrační vlnu do Evropy...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Saad Al-Ghanim a Salman Hasan

Pane Al-Ghanime, objevují se různé zprávy z Iráku a Sýrie, že Islámský stát a další islamistické skupiny jako an-Nusrá jsou podporovány zbraněmi, vojenskými akcemi či bombardováním Spojenými státy, Tureckem, Saúdskou Arábií, Katarem či dalšími mocnostmi Perského zálivu. Co o tom jako úředník irácké vlády víte?

Al-Ghanim: Koordinuji sbírání informací. Máme mnoho lidí, přátel, dokonce i příbuzných, kteří působili na operaci osvobození Iráku od Islámského státu na mnoha územích. Například v provincii Anbar či provincii Salahudin. Na osvobozených územích naši spolupracovníci a přátelé nacházeli velmi podivné věci. Například jídlo vyrobené v Saúdské Arábii, zbraně americké výroby. To se našlo mnohokrát. Někteří lidé, kteří to zaznamenali na video, našli padáky a zbraně amerického původu.

Co říkají iráčtí občané, kteří uprchli z území kontrolovaných Islámským státem?

Al-Ghanim: Od uprchlíků, kteří žili v postižených oblastech, sbíráme informace a data. Ti lidé nám říkají, že za podporou Islámského státu stojí Američané a že existuje koordinace a podpora a pomoc ze strany Američanů Islámskému státu. Ti lidé viděli, co se tam děje.

Hasan: Lidé z Generace 21 řekli, že byli velmi rozzlobení, že jsem na veřejnost vyšel s tím, že Američané využívají migranty k destabilizaci Evropy. Jsem rád, že Erdogan sám přiznal, že otevřeně vyhrožuje Evropě muslimskou imigrací. To potvrzuje to, co jsme řekli. Američané chtějí nabízet zkapalněný plyn Evropě a už to dělají. Proto chtějí svrhnout syrskou vládu, protože Sýrie odmítla ten plyn nechat transportovat přes své území.

Anketa

V hádce o Českého slavíka stojím za...

hlasovalo: 14604 lidí

Od křesťanů víme, že lidé přicházející do Evropy často pocházejí z Čečenska či Afghánistánu či z jiných zemí, ale ne ze Sýrie. Nyní vidíme, že s podporou Američanů vznikla armáda cizinců, která bojuje v Sýrii a je podporována americkými a tureckými zbraněmi jen proto, aby se zbavili Asada. Mezi takzvanými uprchlíky, kteří jdou do Evropy – já je nazývám migranty – najdeme mnoho sebevražedných atentátníků. Podívejte se na dnešní situaci v Evropě. Lidé se jich obávají a nevědí, co vše se může stát.

Proč je ale autority Evropské unie nechávají vejít do Evropy a proč je policie a ozbrojené složky nemohou zastavit? Hovořil jsem s pastory z největší sítě pastorů v Americe a říkali mi, že americká vláda se na tom podílí. Američané a Turci shazují zbraně těmto skupinám a všichni vědí, že to jsou teroristé a že to nejsou bojovníci za svobodu.

Takže je zvláštní, že lidé z Generace 21 na mě byli naštvaní, že jsem o tom hovořil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Ale říkal jsem jen pravdu. Mám video s Hillary Clintonovou, kde prohlašuje, že americká vláda je šťastná, že se jí podařilo ustavit vládu Muslimského bratrstva v Egyptě, v Libyi, Sýrii a Iráku. Takže je zajímavé, že když řekneme pravdu, která je proti americkému zájmu, tak nás označují za zlé lidi.

Pane Al-Ghanime, četl jsem různé články o tom, že Američané shazují zbraně Islámskému státu a bombardují pozice irácké armády. Tvrdí, že omylem. Ale stalo se to mnohokrát... Známe případ ze Sýrie, kdy Američané opět „omylem“ bombardovali syrskou armádu...

Al-Ghanim: Každý v Iráku ví, že ta omluva, že to bylo omylem, je něco jako vtip, protože každý ví, že to dělají úmyslně. Dvakrát publikovali, že to bylo „omylem“. Ale kolikrát to udělali, aniž to někdo viděl... Na začátku takzvaného bombardování Islámského státu irácká armáda sestřelila britský letoun. Irácká armáda chtěla, aby už tam Britové nelétali, protože by je sestřelili. Mám příbuzné na území kontrolovaném Islámským státem a oni sledují ty aktivity. Máme fotografie ještě z doby, než Rusové zveřejnili napojení Turecka na Islámský stát ohledně pašování ropy, protože v té oblasti máme své lidi a lidi z církve.

Pracujete pro iráckou vládu ve státní administrativě. Jaká je pozice irácké vlády? Co říká těmto „omylům“ USA?

Al-Ghanim: Problémem je slabost irácké vlády a že tam mezi sebou bojují rozdílné frakce. Takže to jim brání v tom, aby zaujali nějaké silné stanovisko, takže jsou potichu.  

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…