Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby

10.06.2024 12:51 | Rozhovor

„Po každých volbách následuje fáze, kdy poražení fňukají a označují své vítězné partnery za extremisty, populisty.“ Těmito slovy hodnotí bývalý prezident republiky Miloš Zeman komentáře, které vnímají výsledky evropských voleb jako vzestup extremismu či krajní pravice. Podle Zemana se potvrdilo, že volby budou v Česku referendem o vládě, kdy si žádná ze stran pětikoalice nemůže připsat žádný úspěch. Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz v reakci na skončené eurovolby rozebral i překvapivé momenty.

Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Pane prezidente, nejprve vás požádám o obecnější komentář k výsledkům voleb? Překvapilo vás něco?

Očekával jsem, že evropské volby budou referendem o vládní politice, a to se také skutečně potvrdilo. Oceňuji výsledky hnutí ANO. Překvapilo mě, jak úspěšně se prosadil pan Turek (koalice Přísaha a Motoristé, pozn. red.), naproti tomu jsem očekával obdobné prosazení Kateřiny Konečné. Z vládních stran nejhůře dopadli Piráti, ale v podstatě žádná z vládních stran si nemůže připsat jakýkoli úspěch.

Co výsledek hnutí STAN? Tomu byl nedávno přisuzován volební potenciál až 27 procent, Danuše Nerudová byla poslední dny před volbami prakticky nepřetržitě na obrazovkách, a přesto skončili předposlední s výsledkem 8,7 procenta. Lze očekávat i vyvození osobní odpovědnosti?

Zdá se, že tyto volby mohou otřást vedoucí pozicí několika vládních představitelů. Co se konkrétně týče STANu a potenciálu jako druhé nejsilnější strany, je to důvod pro skepsi k průzkumům veřejného mínění, protože z významnějších stran skončil STAN poslední. Vyvození odpovědnosti je součástí politické kultury. Vzpomínám si, že Vladimír Špidla byl členskou základnou sociální demokracie přinucen rezignovat právě po výsledku evropských voleb.

Jak vidíte budoucnost koalice STAČILO! Kateřiny Konečné? Lze vidět potenciál k vytvoření či sjednocení levicových sil a znovunarození tradiční české konzervativnější levice?

Úspěch každé politické strany je v první řadě dán osobností nebo naopak neosobností jejího předsedy, či v tomto případě předsedkyně. Na jedné straně to potvrzuje Kateřina Konečná a na druhé straně to dokazuje i neúspěch Sociální demokracie. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 10.06.2024 13:12:51
Pávek nefňuká, ten dostal lísteček co má napsat na síti X ale jinak si myslím, že ani neví co je to ten extremista na něj je to moc složité.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…