V ČSSD mě zařízli, a vím, jak to tam je. Okamuru jsem poznala. „Pane , Vy jste idiot,“ to bude hrozba pro Babiše, podělila se zkušená advokátka

31.10.2017 7:40

ROZHOVOR „ČSSD doplatila na svou naivní a hloupou personální politiku, neboť až na výjimky všichni chytří a schopní byli odejiti. Sama jsem kdysi měla zkušenost z ČSSD, kde schopnosti byly důvodem, aby se člověka zbavili. Proč? Protože by je mohl přeskočit. Zůstala dejme tomu třetí čtvrtá liga. A tu postavili proti prvoligovému hráči. Jak to mohlo dopadnout? Takto promrhat důvěru lidí – nevídané,“ uvádí v rozhovoru pro PL.cz advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. „Nedělám si iluze, že v jiných stranách je to jinak. Příliš se kalkuluje s vlastními egy. Proti Babišovi jako dospělému muži tak stáli teenageři s naivní rétorikou. A nehovořím o věku,“ dodala.

V ČSSD mě zařízli, a vím, jak to tam je. Okamuru jsem poznala. „Pane , Vy jste idiot,“ to bude hrozba pro Babiše, podělila se zkušená advokátka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

O volbách jste napsala blog pod názvem Příliš mnoho vítězů, příliš mnoho poražených a příliš mnoho emocí. Jasně vyhrálo ANO. Proč? Dá se říci, že kvůli předvolební rétorice ve stylu všichni proti Babišovi se z voleb stalo spíše referendum o něm? A že Češi nesnášejí, když se všichni spojí proti jednomu?

Nejsem politolog, ale jako člověku, který politiku od roku 1990 sleduje a též se jí aktivně dlouhou dobu účastnil, se mi zdá, že tradiční strany si prostě Andreje Babiše vyrobily. Zejména tím, jak byly samy neschopné – jejich lidé měli málo zkušeností z normálního života, protože řada jich vyrostla ve Sněmovně, což je velmi umělé prostředí, a pak zejména v personální politice – zapomněly, že lídři musí mít určité vlastnosti, ať se nám to líbí, nebo ne. Já sama jsem kdysi dávno měla zkušenost z ČSSD, kde schopnosti byly důvodem, aby se člověka zbavili. Proč? Protože by je mohl přeskočit. Nehovořím teoreticky, sama jsem to zažila – jak jsem v poslaneckých volbách v roce 2002 nasbírala víc preferenčních hlasů než tři poslanci nade mnou, zařízli mne. Jinak se do nazvat nedá. Pro mou profesi zaplať Bůh, protože jsem vysokou politiku škrtla ze svého života, ale pro ČSSD taková personální politika musela vést k dnešnímu debaklu. A nedělám si iluze, že v jiných stranách je to jinak. Příliš se kalkuluje s vlastními egy. Proti Babišovi jako dospělému muži tak stáli teenageři s naivní rétorikou. A nehovořím o věku. Pokud ho chtěli porazit, měli nasadit sebevědomé pitbulteriéry.   

Před volbami příliš mnoho stran prohlásilo rezolutně, že s Babišem nikdy. Asi počítali po volbách s protibabišovskou koalicí, ta se však sestavit nedá. A teď po volbách prostě nemůžou otočit. Byla to od nich chyba, že si nenechali pootevřená zadní vrátka?

Anketa

Bylo by správné, kdyby Babiš nechal odvolat vedení ČEZu?

95%
3%
hlasovalo: 8509 lidí
Obdobnou chybu ale dělal také Andrej Babiš, když sveřepě útočil na všechny. Dopředu ztratit možné spojence je taky chyba. Všichni si šli prostě po krku tak, že teď neví, co s tím. Z politiky zmizela elegance, nadhled, vtip – a stala se překřikováním, urážením, kde jakýkoli rozumný argument zapadl. Koho bavily předvolební debaty? Nikoho. S nadsázkou říkám, že v tomto volebním období se musí všichni historicky znemožnit – anebo ihned dostat rozum. Osobně to vidím tak, že rukavice je nyní na straně ANO. Je silné, vyhrálo volby, ale… Musí teď dokázat, že na řízení země má. Ať s většinovou, nebo menšinovou vládou. Tedy obklopit se odborníky na všechny oblasti, přestat dělat až tak politiku a začít řídit zemi. Je to jejich jediná šance, ovšem neskutečně náročná a těžká. Zkrátka musí ukázat, co umí mimo volební rétoriku. A na to už jim nebude stačit ani silný lídr, s nímž chce teď každý selfie. Na to je potřeba desítky až stovky schopných lidí. Zda je ANO má, ukáže čas. A že ostatní strany nechtějí do vlády – je to pochopitelné. Jednak vidí, co se dělo v koalici s Andrejem Babišem, jednak vědí, že jen v opozici se roste. Takže jejich úkol je být rozumnou opozicí s mozkem.   

Ondřej Neff napsal, že „moc pro Babiše je za dveřmi. Klíč v kapse má Okamura“. Je to opravdu tak? A není to taktika od ostatních, aby musel s Okamurou spolupracovat?

Protože jsem se s panem Okamurou kdysi osobně setkala, vím, že jde o člověka, který hraje jen a jen na sebe, jednoznačně narcistní typ. Tím neříkám, že jsou všichni v té jeho partaji takoví. Ale pokud by to tak mělo být, že Okamura drží klíč od čehokoliv, pomoz nám všichni svatí. Andreji Babišovi bych doporučila raději menšinovou vládu. Spojení s Okamurou by ani jeho impérium nemuselo ustát – říkám s humorem. Ostatně poslanci Úsvitu by mohli taky vyprávět. Panu Okamurovi nelze upřít jednu úžasnou vlastnost – schopnost zblbnout lidi a kdykoli, ze dne na den, změnit názor. Ideální vlastnosti pro politika – chceme-li ovšem takové politiky. Já ne. A ve vládě? Ani náhodou.  

Bez hnutí ANO žádná vláda nevznikne a na případné předčasné volby má peníze asi a právě jen Babišovo hnutí. Takže nějaká vláda vzniknout asi musí. Jakou odhadujete a jaká by byla v rámci možností nejlepší?

Nejlepší řešení? Menšinová vláda ANO, a ať ukáže, co umí. Andrej Babiš by se neměl nikoho doprošovat, ale taky by měl dokázat nalézt cestu k těm, vůči nimž byl, řekněme, neomalený. Bude-li menšinová vláda dobrá, ostatní strany si nedovolí některé věci nepodpořit, i kdyby odchodem ze sálu, a lidé to ocení, ale někde se zase bude muset naučit ustoupit Andrej Babiš. I to je umění politika. Takže měli by dostat šanci vládnout a předvést se. Jaký umí být diplomat.

Ve své knize vizí toho Babiš napsal spoustu. Ať bude vládnout s kýmkoliv, co by měl v naší zemi rozhodně pozvednout?

V naší zemi by se obecně měla pozvednout jedna věc, která je ale zrovna pro Andreje Babiše neskutečně těžká. Politická kultura. Premiér není šéf podniku, a musí umět naslouchat. Dokonce i hloupostem. Sama vím, neb řídím své firmy, že je obrovsky těžké přejít do prostředí, kde i hloupý hlas má stejnou váhu jako hlas chytrý. Zažila jsem to v zastupitelstvu i ve Sněmovně. To pak svádí k tomu říct: „Pane, vy jste idiot.“ Ale to právě dobrý politik neudělá. Chce-li být milován více lidmi, než je 29 %.   

Je současná povolební situace výhodná i vzhledem k prezidentským volbám pro Miloše Zemana?

To je kapitola sama pro sebe. Osobně zastávám názor, že pro Miloše Zemana je jedno, jaká je povolební situace. Zorientoval by se v každé, neb je to starý zkušený pardál z 90. let. Jeho postavení je silné a je možné, že venkov jej opět zvolí. Osobně si myslím, že by již kandidovat neměl, už kvůli svému zdraví, ale pokud ho k tomu jeho okolí žene, pak ví, že má šanci vyhrát. Bez ohledu na povolební situaci. 

Je výsledkem voleb ohrožena demokracie, či pozice Česka jako součásti Západu (jak tvrdí někteří, většinou poražení v těchto volbách)?

Ohrožena by byla, kdyby byly náhle navrhovány zákony, které by zasahovaly do samé podstaty právního státu. Justice, policie apod. To by se pak měla opozice tvrdě postavit tomuto trendu, a třeba vyvolat i nové volby. Například hlásat jako první, že se má zrušit Senát, který teď opravdu mnohokrát dobře zasáhl, mi snahou o centralizaci moci těžce zavání. O vlivu v médiích nemluvě. Také myšlenka, která padla, totiž že by se měla zrušit místní zastupitelstva, doufám už zapadla v toku dějin. Tudy opravdu ne. To by pak bylo i na občanskou neposlušnost a demonstrace. Ale snad mají ti zvolení, probůh, rozum.  



S odřenýma ušima se do Sněmovny díky Praze dostala topka, která má neustále sestupnou tendenci. Může tento propad zastavit rezignace Miroslava Kalouska na post předsedy TOP 09? Nebo je příčinou postupného pádu to, jak napsal senátor Jirsa (ODS), že topka cílí na liberální voliče od středu doleva a tváří se jako pravicová strana a tohle matení pojmů ji bere voliče?

Topka má řadu skvělých starostů a zastupitelů. Díky tomu do Sněmovny prošla. Ostatně to se týká i STANu. Proto by se teď měly soustředit na samosprávu jako ostatně všechny strany, které chtějí hrát v této zemi nějakou roli. Samosprávou posílí. Nejde jen o jméno předsedy, jakkoli je důležité. A proč samosprávu? Tam jsou ti dělníci politiky, tam je to o osobním kontaktu s občany, samospráva je nejtěžší řehole, jakou si umíte představit, a kdo uspěje tam, uspěje pak třeba i výš. Protože ví, o čem to je. Tedy pokud strana nebude mít síť v obcích a městech, musí skončit v propadlišti dějin. Tam je líheň budoucích politiků mířících výš. Bez té to nejde. Vnímám to silně i díky projektu AKADEMIE SAMOSPRÁV, kde se setkávám napříč spektrem se starosty z celé republiky. Oni by jednou měli jít výš, protože ví, o čem to v této zemi je. Samosprávu obrovsky respektuji a považuji ji za pilíř tohoto státu. 

Úplně největší debakl však zažila ČSSD. Přitom měla premiéra vlády v době ekonomické konjunktury. Což většinou vládním stranám výrazně při volbách pomáhá. Co je příčinou až tak velkého propadu sociálních demokratů?

Myslíte si, že ČSSD měla premiéra? Já si to nemyslím. Měla tam člověka, který dospěl ve Sněmovně, tu židli premiéra si vyseděl a tak trochu vyvzdoroval, ale jinak neuměl nic. Pan Sobotka promine, protože jinak je to příjemný a sympatický muž. Není ale lídr, není dostatečně vzdělaný a neví nic ani o obyčejném životě, protože ho nikdy nezažil. A pak neměl to, co se v apatyce nekoupí – charisma. Takže to si přisvojil Andrej Babiš, který byl premiérem de facto. Jak jsem napsala výše – ČSSD doplatila na svou neuvěřitelně naivní a hloupou personální politiku, neboť až na výjimky všichni chytří a schopní byli odejiti. A zůstali, dejme tomu, třetí čtvrtá liga. A tu postavili proti prvoligovému hráči. Jak to mohlo dopadnout? Takto promrhat důvěru lidí – nevídané.

Jste tedy spíše optimista, nebo pesimista?

Mně se v tomto roce přihodilo tolik smutného, že pokud jde o politiku, tyto pocity neřeším. Doufám, že ANO nepodlehne vábení moci, doufám, že menší strany opět vyrostou, a některým bych to i přála, a taky věřím, že ať jsou v kterékoli partaji, jsou tam přece jen lidé s mozkem, kteří kvůli čtyřem letům nechtějí ztratit svou tvář. Takže asi jsem spíše opatrný optimista se zkušenostmi, že žádný strom neroste do nebe a dnešní prohra může být zítra výhrou. Minimálně ze samosprávy to budeme těm nahoře pořád vzkazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…