V EU dnes lze zjevně prosadit úplně cokoliv. Podřezáváme si pod sebou větev. Postoj Fica je mi lidsky sympatický. A další názory, které byste v TOP 09 nejspíš nečekali

27.09.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR To, že byli odpůrci kvót přehlasováni, je podle starosty Čeladné Pavola Lukši mimořádně vážný problém. Jako stát bychom měli začít přemýšlet o tom, co uděláme, když sjednocená Evropa bude čím dál více pošlapávat principy, na kterých byla založena. V Německu podle něj levá ruka neví, co dělá pravá. Ukazuje se, že Němci nemají tak úplně jasno, a kancléřka Merkelová se chytila do vlastní pasti.

V EU dnes lze zjevně prosadit úplně cokoliv. Podřezáváme si pod sebou větev. Postoj Fica je mi lidsky sympatický. A další názory, které byste v TOP 09 nejspíš nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Co podle vás bude pro Českou republiku znamenat současná podoba povinných kvót na přijímání uprchlíků? Co podle vás obecně kvóty znamenají?

Před nějakou dobou jsem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že kvóty jsou do nebe volající nesmysl a že to snad už chápou ve většině zemí EU. Odhadoval jsem, že návrh na zavedení kvót bude nakonec tiše smeten ze stolu, ale mýlil jsem se. Takže už raději nebudu spekulovat, co zavedení kvót přinese. Jak se zdá, v Evropské unii je dnes možné prosadit vše, i nařízení, o kterém je předem jasné, že nemůže fungovat.

Jak ovlivní vztahy v EU to, že byli odpůrci kvót přehlasováni kvalifikovanou většinou?

To je mimořádně vážný problém. Nejdříve se mluvilo o dobrovolných kvótách, pak zase o tom, že jednání o kvótách skončí až tehdy, když se všechny státy shodnou. Teď jsme naopak svědky přehlasování menšiny. Zdá se, že brzy budou na stole návrhy snížení dotací pro ty, kteří mají jiný názor. Myslel jsem si, že sjednocená Evropa byla založena na jiných principech a ideálech. Myslím si, že je třeba se bránit u Evropského soudu, jak již dříve avizoval ministr vnitra Chovanec, ale nepředbíhejme, možná ještě budeme svědky názorových veletočů.

O čem svědčí nedávné kroky Německa, které kvůli masivní invazi uprchlíků do Evropy dočasně zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem? Tento krok přitom přišel pár dní poté, co kancléřka Merkelová nabídla poskytnutí azylu pro osm set tisíc běženců?

Levá ruka neví, co dělá pravá. Ukazuje se, že ani Němci nemají tak úplně jasno, i když optikou našich sdělovacích prostředků jsou velmi jednotní a stojí za kancléřkou. Ale je to trochu jinak.

Jak hodnotíte roli Německa v celoevropském kontextu imigrační krize?

Zdá se mi, jako by se kancléřka Merkelová chytila do vlastní pasti. Přijetím uprchlíků zřejmě chtěla vrátit Německu, potažmo Evropě, punc velmoci, která si s takovým problémem hravě poradí. Teď jí to ale přerostlo přes hlavu a hlavně již není cesty zpět. Německá opozice ví, že postoj kancléřky nezmění. A zároveň je všem jasné, že Merkelová je přes všechny své nedostatky jediným lídrem EU a zárukou stability Evropy, pokud se tedy ještě o nějaké stabilitě dá mluvit. Možná je příliš brzo na odsouzení jejích kroků, ale zatím těmi dosavadními přinesla více nejistoty než kdykoli předtím.

Co si myslíte o nápadu vytváření uprchlických táborů mimo Evropu, již třeba na severoafrickém území? Může to být řešením?

Já proti takovému plánu nic nemám. Podle mě je mnohem méně odvážný než to, jak pomalu lídři EU řeší aktuální situaci. Právě jejich nečinnost je velmi odvážná, protože zavání velkým průšvihem. Toto prosím byla má odpověď v rozhovoru pro PL před několika týdny. A platí dodnes stejně jako to, že EU kromě přepočítávání kvót stále nečiní nic, co by krizi vyřešilo. Je pozoruhodné, že nikdo ještě nezačal ani analyzovat kroky, proč a kdo stojí za tím, proč se tak masivní počet uprchlíků najednou pustil do Evropy uprostřed léta a doslova paralyzoval chod několika států schengenského prostoru.

Jak by měla vypadat ostraha českých hranic? Mělo by se v budoucnu přistoupit k jejich uzavření, jako to udělalo Německo?

Dnes nejsme připraveni na to, abychom ze dne na den neprodyšně zavřeli stovky kilometrů zelené hranice. To není reálné. Proto jedinou šancí je uzavřít hranice EU.

Jak vidíte budoucnost Schengenu? Jde dnes o začátek jeho konce?

Ač situace vypadá velmi dramaticky, zůstávám optimistou. Evropa zažila mnoho krizových situací, při kterých se říkalo, že jsou začátkem konce. Věřím v evropskou myšlenku, ale bude to stát mnohem více úsilí, než jsme si ochotni dnes připustit. Samozřejmě s touto situací si budou chtít tajné služby a bezpečnostní složky vymoci na svých vládách více pravomocí, takže svoboda jednotlivce může být daleko více potlačena. Jsem ale optimista a věřím, že se Evropská unie ze svých současných chyb poučí a bude daleko více hájit své hodnoty, na kterých je vystavěna, než jsme tomu byli svědky v posledních měsících a dnech.

Těm, kteří do Evropy přicházejí za lepším životem, bychom měli dát jednoznačně najevo, že budou-li tady chtít žít, musejí se bezpodmínečně přizpůsobit prostředí, do kterého přicházejí, a hodnotám, na kterých je Evropa vystavěna. I za cenu toho, že ten, kdo to nebude respektovat, bude repatriován zpět, odkud přišel. Jinak si dobrovolně Evropa podřeže větev sama pod sebou.

Obstojí v současné imigrační krizi Evropa jako celek?

Dnešní Evropa s dnešními politickými lídry rozhodně ne. Ale Evropská unie tak, jak byla založena, snad ano. Jen se musíme vrátit ke svým kořenům a hodnotám, které nastavili naši předkové. Nelze donekonečna vzývat jen konzumní hodnoty našeho života, ale vrátit se k víře našich předků, již na rozdíl od muslimské komunity potlačujeme a která je právě tou silou, jež je posiluje a stmeluje.

Domníváte se, že Česká republika bude časem pro imigranty cílovou zemí?

Zatím to tak nevypadá. Jen se obávám, aby sociální inženýři v ČSSD nebo jiných stranách nevycítili svou šanci. Vždyť někteří už se ozývají s tím, že máme přijmout 15 tisíc imigrantů, aniž budeme mít jistotu, že tady chtějí zůstat. Takže se můžeme dočkat ještě celé řady kotrmelců a názorových změn ve vládní garnituře.

V České republice se objevily v rámci integrace uprchlíků různé návrhy, například firmy nabízejí ubytování a místa. Jak hodnotíte tyto návrhy? Je to reálné?

Pod rouškou imigrační vlny najednou přes noc zjišťujeme, že máme desítky tisíc volných pracovních míst a potřebovali bychom je ihned obsadit. Přitom jsme přesvědčeni, že všichni migranti přicházejí za prací. Není to zase jen zástěrka pro hledání ještě levnější pracovní síly, místo toho aby místa, která jsou hůře obsazovatelná, byla lépe finančně ohodnocena, a tím se přispěje ke kultivaci těch, pro něž se dnes slovo pracovat stává sprostým slovem? Chce se mi věřit, že část těch reakcí je přirozených, vyplývajících z lidské solidarity. Ale známe dobře náš naturel, nerad bych, abychom se v budoucnu z výročních zpráv BIS dozvěděli, že většina byla od pochybných, rádoby neziskových organizací, které za problémem uprchlictví cítily jen tučné dotace od státu.

Pokud jde o imigrační krizi, zastáváte poměrně jednoznačné názory. Jak vnímáte postoj strany TOP 09 s ohledem na to, že se v ní objevují dost rozdílné názory a přístupy?

Já si myslím, že naopak je dobře, že v TOP 09 jsou naše názory na imigrační krizi rozdílné. O názorových rozdílech se píše snadněji než o tom, že strana TOP 09 ve sněmovně v otázce imigrační krize podporuje kroky vlády přes všechny možné názorové střety.

Jak by měla postupovat Česká republika nyní v situaci po přijetí kvót?

Jakkoli je mi lidsky sympatický postoj slovenského premiéra Fica, který říká, že kvóty nebude respektovat, jsem toho názoru, že když jsme přijali pravidla hry, musíme je držet, i kdyby se nám výkon rozhodčího stokrát nelíbil. Ale můžeme jasnými argumenty přesvědčit další hráče, že rozhodčího je třeba vyměnit, protože si nevidí ani na špičku vlastního nosu. Jestli již dříve avizovali někteří členové vlády, že bychom se měli obrátit na Evropský soud, tak bychom se o to pokusit měli. Mnohem více bychom již ale dnes měli začít přemýšlet o tom, co uděláme, když sjednocená Evropa bude čím dál více pošlapávat principy, na kterých byla založena, a při různých rozporech budou jednotlivé státy přehlasovávány.

 

reklama

autor: David Daniel

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…